Супрун дала поради, як

Супрун дала поради, як "прокачати" мозок

Укрінформ
Те, що ігри для мозку не мають особливої ефективності, не означає, що вони шкідливі. Втім, коли йдеться про час та користь - краще обирати іншу активність для тренування мозку, від якої справді можна отримати результат.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook в.о.міністра охорони здоров`я України Уляна Супрун.

"Сьогодні кількість та різноманітність засобів для розвитку пам‘яті і в цілому когнітивних навичок вражає. У відкритому доступі онлайн-курси, різноманітні освітні програми та ресурси, які допомагають тренувати пам‘ять, здатність швидко робити розрахунки чи просто дізнаватись нову інформацію. Поряд з ними популярність здобувають і спеціальні додатки та програми для тренування мозку. Чи допомагають такі додатки стимулювати розумову діяльність, науковці поки точно стверджувати не можуть", - написала Супрун.

За її словами, в одному систематичному огляді вказано, що більшість з таких програм не довели своєї ефективності в покращенні когнітивних навичок, які ми застосовуємо в щоденному житті. Натомість доведено, що такі ігри допомагають стимулювати лише ті навички, які потрібні для виконання завдань під час гри.

В.о. міністра охорони здоров`я дала кілька порад, як можна ефективно тренувати мозок.

Зокрема, виконання одноманітних задач не сприяє покращенню роботи мозку. Кращий варіант - обрати новий незвичний вид діяльності. Вивчення іноземної мови чи освоєння музичного інструмента - чудово для цього підійдуть.

Крім того, треба подорожувати та шукати нові шляхи. "Освоєння нової місцевості - це завжди хороший інструмент, щоб активувати мозок. Якщо це інша країна, ми маємо повністю переключитись та виконати незвичні завдання в новій місцевості - від пошуку шляху додому до покупок в магазині. Схожу вправу можна робити і вдома, наприклад, кожного разу змінювати шлях на роботу... Така активність впливає на гіпокамп у мозку - місце навчання і пам‘яті", - зазначила вона.

Читайте також: Як подолати безсоння: Супрун поділилася своїми лайфхаками

Супрун нагадала, що постійне спілкування - це активна розумова діяльність, зокрема концентрація уваги та стимуляція пам‘яті, а це покращує когнітивні функції. Спілкування із різними людьми допомагає зміцнити нейронні мережі і сповільнює їх ослаблення в процесі старіння.

Вона рекомендує також читати та грати в шахи. А щоб ускладнити завдання - спробувати, наприклад, почитати нову книгу іноземною мовою, а потім обговорити її з друзями.

"Наш мозок потребує тренування так само, як і наше тіло. І чим старше ми стаємо, тим важливіше слідкувати за базовими правилами здорового способу життя. Збалансоване харчування, фізична активність та повноцінний сон допоможуть тримати мозок і тіло в тонусі", - зауважила Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-