14 вересня: народний календар і астровісник

14 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Семена Літопроводця; сплачуємо борги і слухаємо дуду з басолею. 

Сьогодні преподобного Симеона Стовпника, а також початок індикту – церковного новоліття або просто кажучи – нового року. Колись наші пращури початок нового року відзначали навесні, але прийняття християнства змусило порушити традицію – перенести початок нового року на осінь, як то було у Візантії. На церковне новоліття було прийнято дякувати Богові за щедрий врожай та просити Його благословення на рік наступний.

Колись у давнину українці вірили, що Семен проводжав не тільки літо, але й увесь минулий календарний рік. До цього дня намагалися закінчити всі господарчі та торговельні угоди; сплатити податки і борги; уперше після літа розпалювали вогонь. У Києві (приблизно з ХVІ століття), під час великого ярмарку на Контрактовому майдані, пишно проходило «весілля свічки», або Свято свічки. На Поліссі існувала обрядодія «женити комина». На Семена майстрові люди – шевці, кравці, стельмахи, бондарі, ковалі, влаштовували «засиджини». Вони вносили до хати свій інструментарій і на півгодини бралися за роботу – «засиджували місце», оскільки з жнивами й осінньою сівбою вже впоралися. «Засиджувати» можна було протягом тижня – од Семена і до другої Пречистої (21 вересня). З цього дня бере свій початок і «старе» бабине літо, яке закінчується на другу Пречисту. Тому спостерігали, якою в цей день буде погода: якщо ясною, то осінь і зима порадують теплом і сонцем. А ще від Семена починалися осінні ворожіння. Загалом у народі вірили: якщо на Семена не святкувати, то нечистий нашле горобців і вони розскубуть солом’яну покрівлю на хаті.

Іменинники нині Семен, Тетяна, Наталя і Марфа.

Сьогодні 5-ий і 6-ий місячні дні. Місяць у Скорпіоні. Ловіть все що можете зловити, а впіймавши, тримайте міцно-преміцно. Підмічайте й аналізуйте все, що з вами трапляється. Це не марне «копання» в собі, а цілком логічна спроба зрозуміти себе, а також віднайти власне місце в світі. Можливо в другій половині дня з’явиться якийсь покровитель – людина чи організація й запропонує свою допомогу – не відмовляйтеся її прийняти, але упевніться в тому, що це й дійсно допомога, а не хабар. Ввечері добре сходити на концерт, послухати щось проникливе і розумне. Приміром на «Хорею Козацьку» - їхній сьогоднішній виступ присвячений виходу нового альбому «De Libertate», тож співатимуть про вічно актуальну для українців свободу. До того ж почуєте як звучить не тільки старосвітська бандура, але й басоля, фідель і шалюмо.   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929, – +2,8, а найтеплішим у 1903 –  +30,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-