Календар на всю голову. 15 вересня

Календар на всю голову. 15 вересня

Укрінформ
Цього дня народилася королева детективів Агата Крісті, а в Новому Орлеані, перемігши Леона Спінкса, Мухаммед Алі втретє завоював титул чемпіона в суперважкій категорії.

15 вересня 911 року князь Олег після успішного походу на Константинополь уклав договір з Візантією.

Марко Поло
Марко Поло

15 вересня 1254 року у Венеції народився Марко Поло - італійський купець і мандрівник, що представив історію своєї подорожі по Азії в знаменитій «Книзі про різноманітність світу» («Livres des merveilles du monde»). Незважаючи на сумніви в достовірності викладених фактів, книга служить цінним джерелом з географії, етнографії, історії Вірменії, Ірану, Китаю, Казахстану, Монголії, Індії, Індонезії та інших країн в середні століття. Вона мала значний вплив на мореплавців, картографів, письменників XIV-XVI ст. Зокрема, книга була на кораблі Христофора Колумба під час його пошуку маршруту в Індію, за підрахунками дослідників, Колумб зробив на ній 70 позначок.

15 вересня 1613 року в Парижі народився Франсуа де Ларошфуко - французький письменник, автор творів філософсько-моралістичного характеру. Відомі твори «Максими» («Maximes», 1665, збірник афоризмів, що становлять цілісний кодекс життєвої філософії) і «Мемуари» («Mémoires sur la régence d'Anne d'Autriche», 1662, джерело відомостей про часи Фронди).

15 вересня 1783 року в Лондоні секретар Неаполітанського посольства Вінсент Лунарді здійснив перший в Англії політ на повітряній кулі.

Джеймс Фенімор Купер
Джеймс Фенімор Купер

15 вересня 1789 року в Берлінгтоні, Нью-Джерсі, народився Джеймс Фенімор Купер - американський романіст і сатирик, класик пригодницької літератури. Автор відомої серії романів з американського життя: «Піонери», «Останній з могікан», «Слідопит», «Звіробій» і ін.

15 вересня 1874 року в Берні, Швейцарія, відкрився міжнародний поштовий конгрес, на якому зібралися представники 22 країн з метою виробити правила, що регулюють обмін поштою між державами. У жовтні ними був підписаний договір про створення Всесвітнього поштового союзу.

Олена Кульчицька. Тезей, 1928, лінорит
Олена Кульчицька. Тезей, 1928, лінорит

15 вересня 1877 року в місті Бережани (нині - Тернопільська область) народилася Олена Кульчицька - український графік, живописець, педагог. Автор понад чотирьох тисяч художніх творів. Також вона виявила себе в різних видах мистецтва: живопис, графіка, кераміка і гончарство.

15 вересня 1881 року в Мілані народився Етторе Бугатті - італійський конструктор і промисловець, засновник французької автомобілебудівної компанії «Bugatti Automobiles S.A.S.».

15 вересня 1885 року в місті Олешки, Таврійської губернії (нині – Херсонська область), народився Юхим Михайлов - український художник, поет і мистецтвознавець. У 1934 році його безпідставно заарештували за звинуваченням у підготовці збройного повстання і заслали в Котлас. Там художник оселився в робітничій сім'ї, влаштувався на роботу декоратором в клуб, продовжував малювати і писав вірші.

15 вересня 1888 року в селі Кутківці, Подільської губернії, народився Пилип Коновал - єдиний канадець українського походження, нагороджений вищою військовою нагородою Великобританії - Хрестом Вікторії, найвищої і почесною нагородою за мужність перед лицем ворога, якою нагороджуються військовослужбовці з країн Британської корони.

Агата Крісті
Агата Крісті

15 вересня 1890 року в Торки, Великобританія, народилася Агата Крісті - англійська письменниця, автор детективної прози, одна з найбільш публікованих письменників у світі. Агата Крісті опублікувала понад 60 детективних романів, 6 психологічних і 19 збірок оповідань. 16 авторських п'єс були поставлені в Лондоні. Її книги видані тиражем понад 4 млрд примірників і перекладені на більш ніж 100 мов світу. Крісті належить рекорд по максимальному числу театральних постановок одного твору. Вистава «Мишоловка» («The Mousetrap») вперше була поставлена в 1952 році і до цього дня безперервно демонструється на сцені.

15 вересня 1892 року в Тернопільській області народився Михайло Гайворонський - український композитор, диригент, педагог, скрипаль, критик, громадський діяч, автор багатьох популярних стрілецьких пісень, головний диригент та інспектор військових оркестрів Армії УНР.

15 вересня 1893 року в Джерсі-Сіті, Нью-Джерсі, вийшов перший номер газети «Свобода» - перше україномовне видання в Сполучених Штатах.

15 вересня 1894 року в Москві народилася Анастасія Цвєтаєва - російська письменниця, дочка професора Івана Цвєтаєва, молодша сестра Марини Цвєтаєвої. Автор книг «Королівські роздуми», «Старість і молодість», «Спогади»,  «Мій єдиний збірник» та ін.

15 вересня 1900 року в Києві народився Борис Єфімов - відомий карикатурист, художник-графік, майстер політичної карикатури українського походження.

Фей Рей
Фей Рей

15 вересня 1907 року в Кардстоні, провінція Альберта, народилася Фей Рей - американська актриса канадського походження. Вона увійшла в історію кіно як «дівчина Конга», зігравши головну роль в культовому фільмі «Кінг-Конг» (1933).

15 вересня 1917 року в друк вийшов тираж першого номера американського журналу «Forbes» заснований 37-річним журналістом Берті Чарлзом Форбсом. Тепер це провідне фінансово-економічне видання світу. Загальна аудиторія - 5 млн читачів, видання славиться складанням різних рейтингів.

15 вересня 1922 року в Києві відкрився театр імені Марії Заньковецької (нині - Львівський академічний театр імені Марії Заньковецької). Перший час вогнищем культури керували режисери Борис Романицький і Олександр Корольчук.

15 вересня 1928 року в Тампі, Флорида, народився Джуліан «Кеннонболл» Еддерлі - американський джазовий альт-саксофоніст, який грав в стилі хард-боп.

15 вересня 1930 року карткова гра бридж вийшла на новий рівень, коли на Першому міжнародному матчі американці виграли у англійців. Згодом бридж став єдиною з карткових ігор, визнаної видом спорту.

15 вересня 1937 року у Дніпропетровську (тепер - Дніпро) за сфальсифікованим звинуваченням був розстріляний Микола Світальський - відомий український геолог, дійсний член АН УРСР (1930, віце-президент - 1935). З 1935 року він був директором Інституту геологічних наук АН УРСР і одночасно професором Київського університету.

15 вересня 1938 року в Балтиморі, Меріленд, помер Томас Вулф - американський письменник, представник так званого «втраченого покоління». Автор романів «Подивись на свою домівку, Ангеле», «Про час і про ріку», «Від смерті до ранку», «Павутина і скеля», «Додому нема вороття».

15 вересня 1944 року у звільненому від гітлерівців Києві відкрився оновлений Державний музей західного і східного мистецтв (тепер - Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків).

 Томмі Лі Джонс
Томмі Лі Джонс

15 вересня 1946 року в місті Сан-Саба (Техас, США) народився Томмі Лі Джонс - відомий американський актор, режисер, продюсер, сценарист. Він знявся в картинах «Люди в чорному», «Лінкольн», «Імператор», «Джон Ф. Кеннеді: Постріли в Далласі», «Старим тут не місце». За роль в кримінальному бойовику «Втікач» отримав премію «Oscar» (1994).

15 вересня 1946 року в Нью-Йорку народився Олівер Стоун - знаменитий американський кінорежисер, оператор, сценарист, продюсер, актор, монтажер, володар безлічі кінопремій - в тому числі трьох статуеток «Oscar». Він поставив такі знамениті картини, як «Взвод», «Волл-стріт», «Джон Ф. Кеннеді: Постріли в Далласі», «Природжені вбивці», «Ніксон».

15 вересня 1955 року у Львові народився Володимир Пилат - український дослідник і знавець бойових мистецтв, засновник стилю та Верховний вчитель бойового Гопака. У 1985 році він створив експериментальну школу з вивчення бойової культури українського народу. У 1989 році майстер провів у Львові перший Всеукраїнський з'їзд козацтва на якому зібралися ентузіасти зі всієї України. У 1990 році з метою легалізації діяльності з відродженням українського козацтва та козацьких бойових мистецтв Володимир Пилат створив громадську організацію «Фольклорно-спортивна асоціація« Галицька Січ».

15 вересня 1955 року в Києві помер Павло Долина (власне: Попиков) - український актор, режисер, педагог. Він поставив фільми: «Чортополох», «Секрет рапіда», «Чорні дні», «Чатуй», «Свято Унірі» та ін.

15 вересня 1964 року вийшов перший номер британської газети «The Sun». На першій шпальті редакція таблоїду помістила помаранчевий диск, який символізує сонце. В середньому в день жовте видання читають близько 7,7 млн осіб. Належить газета медіа-холдингу «The News Corporation».

Том Харді
Том Харді

15 вересня 1977 року в Лондоні народився Том Харді - англійський кіноактор, продюсер, сценарист. Знявся в картинах: «Початок», «Темний лицар: Відродження легенди», «Воїн», «Стюарт: Минуле життя».

15 вересня 1978 року в лікарні Мюнхена, Баварія, за нез’ясованих обставин помер Вільгельм Мессершмітт - німецький авіаконструктор і виробник літаків-винищувачів.

15 вересня 1978 року в Новому Орлеані, перемігши Леона Спінкса, Мухаммед Алі втретє завоював титул чемпіона в суперважкій категорії. Він став першим боксером, якому вдалося досягти такого результату.

15 вересня 1980 року в Нью-Йорку помер Білл Еванс - американський джазовий піаніст і композитор, один з найбільш значущих джазових піаністів XX ст. Його витончені акордові побудови настільки витончені і індивідуальні, що їх запозичення доступно лише деяким піаністам. Дуже популярний навіть серед неджазової аудиторії, тонкими інтерпретаціями джазових балад, Білл Еванс в хвилини натхнення міг імпровізувати і свінговать як ніхто інший.

15 вересня 1989 року в Страттоні (Вермонт, США) помер Роберт Пенн Уоррен - американський поет, письменник, літературний критик. Двічі він став лауреатом Пулітцерівської премії за поетичні збірки. Найбільш відомий твір-роман «Все королівське військо» ( «All Тhe King's Men»; 1946) в 1947 році було відзначено Пулітцерівської премією за художню прозу.

15 вересня 1991 року вранці в Парижі невідомий льотчик встановив абсолютний рекорд нахабства і майстерності. На літаку з восьмиметровим розмахом крил спочатку він пролетів під склепінням Тріумфальної арки, відстань між колонами якої 14,6 м. Потім, політавши над Єлисейськими полями, він прошмигнув між північною і південною опорами Ейфелевої вежі. Нікому раніше не вдавалося зробити подібні геройства за один день. Поліції вдалося встановити, що літак був викрадений на приміському аеродромі, а потім акуратно посаджений під Парижем.

15 вересня 1995 року Україна приєдналася до Конвенції «Про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом». У грудні 1997 року Конвенція була ратифікована ВРУ із заявами і застереженнями.

Усама бен Ладен
Усама бен Ладен

15 вересня 2001 року президент США Джордж Буш назвав Усаму бен Ладена головним підозрюваним у терактах 11 вересня і закликав американців готуватися до довгої, важкої війні проти тероризму.

15 вересня 2006 року у Флоренції померла Оріана Фаллачі - журналістка, письменник, публіцист, в роки II Світової війни учасниця італійського Опору.

15 вересня 2008 року в Лондоні помер Річард Райт - англійський піаніст, клавішник, співак, автор пісень, учасник культової групи «Pink Floyd».

15 вересня 2008 року американський інвестиційний банк «Lehman Brothers», один з провідних в світі фінансових конгломератів, заснований в 1850 році, в Монтгомері (Алабама, США) вихідцями з баварського Рімпара, братами єврейського походження Генрі, Еммануелем і Мейером Леманнами, оголосив про банкрутство. Це стало відправною точкою світової фінансової кризи кінця 2000-х рр., що ознаменувала його перехід в гостру фазу.

15 вересня 2013 року померла Світлана Кузьменко - українська письменниця, член НСПУ, ПЕН-клубу та Об'єднання українських письменників в Канаді «Слово». Її творчість відзначалася на конкурсах Українського літературного Фонду імені Івана Франка (1978, 1981), конкурсі імені Марусі Бек при Світової федерації українських жіночих організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-