Подружжя з Австралії купило в інтернеті військовий корабель

Подружжя з Австралії купило в інтернеті військовий корабель

Укрінформ
Австралійська пара Пол та Вільма Адамс придбали через інтернет колишній бойовий корабель новозеландського флоту Manawanui для реалізації екологічного проекту із очищення вод Тихого океану від витоку палива із затонулих кораблів.

Про це повідомляє телекомпанія АВС

"Якось ми пірнали до одного із затонулих кораблів і побачили, як з нього витікає мазут, піднімається на поверхню та розпливається величезною плямою. Так було з кожним затонулим кораблем, до якого ми пірнали. Але нічого не робиться для вирішення проблеми, тож ми вирішили діяти самі", - сказав Пол Адамс.

За словами Пола та Вільми, вони довго шукали придатне для такої місії судно і нарешті натрапили на знятий з експлуатації корабель Королівського військово-морського флоту Нової Зеландії Manawanui.

Manawanui побудовано для здійснення водолазних операцій у відкритому морі. Він обладнаний декомпресійною камерою, куполоподібним дзвоном для глибокого занурення та 15-тонним краном для підйому важких об’єктів з-за борту.

Не вагаючись, пара заплатила за судно кілька сотень тисяч доларів та перевезла його через Тасманову протоку до австралійського Ньюкасла, де вони мешкають.

Адамси планують використовувати свій корабель, для припинення витоків палива з переважно японських суден, які затонули у південній частині Тихого океану під час Другої світової війни.

З часу першого відвідання Лагуни Чуук у Мікронезії, де ВМС США у 1944 році пустили на дно десятки японських кораблів під час операції “Хейлстоун”, родина Адамсів вперше зрозуміла масштаби можливої екологічної катастрофи.

“У Тихому океані ми маємо бомбу сповільненої дії: там близько 3000 затонулих кораблів. Триста з них були нафтовими танкерами, вони на дні океану, і вони починають текти”, - каже Пол Адамс.

Корпуси кораблів, що лежать на дні, руйнуються внаслідок корозії і мазут починає витікати. Пара планує запобігати витоку нафти шляхом катодного захисту металевих корпусів від корозії.

Корозійне дослідження Лагуни Чуук, проведене у 2002 році морським археологом, доцентом археології Університету Гуаму доктором Вільямом Джеффрі, встановило, що судна збережуть свою цілісність лише протягом найближчих десяти-п’ятнадцяти років.

Читайте також: Небезпечний "Титан": на Херсонщині медики оглядають дітей

Професор Джеффрі, який консультує подружжя Адамсів, зазначив, що уряди Федеративних Штатів Мікронезії, США та Японії несуть відповідальність за консервацію своїх затонулих кораблів, однак, капітуляція Японії у Другій світовій війні юридично звільняє її від відповідальності. При цьому країна добровільно проводить роботи з очищення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-