Календар на всю голову. 8 вересня

Календар на всю голову. 8 вересня

Укрінформ
Цього дня у Флоренції встановили п'ятиметрову статую «Давид» 29-річного Мікеланджело, а в Луврі паризькі художники вперше виставили свої картини

8 вересня 1474 року в місті Реджо-Емілія, народився Лудовіко Аріосто - італійський поет і драматург епохи Відродження, автор героїчної лицарської поеми «Несамовитий Роланд» («Orlando furioso»).

8 вересня 1504 року на площі Синьйорії у Флоренції встановили п'ятиметрову статую «Давид» роботи 29-річного скульптора Мікеланджело Буонарроті. З тих пір вона сприймається як символ Флорентійської республіки і одна з вершин не тільки мистецтва Відродження, а й людського генія в цілому. В даний час оригінал знаходиться в Академії витончених мистецтв Флоренції. Статуя, призначена для кругового огляду, зображує оголеного Давида, зосередженого на майбутній сутичці з Голіафом.

8 вересня 1514 року в битві під Оршею зійшлися 30-тисячне військо князя Костянтина Острозького, гетьмана Великого князівства Литовського і 80-тисячна московська армія на чолі з воєводами Іваном Челядніним і Михайлом Булгаковим-Голицей. Бій закінчився тактичною перемогою польсько-литовського війська і відступом російської армії.

8 вересня 1636 року в місті Кембридж, Массачусетс, був заснований коледж (згодом - університет). Заклад назвали на честь англійського місіонера і філантропа Джона Гарварда. Тепер це один з найвідоміших університетів США і всього світу. Гарвард має найбільший ендаумент (цільовий фонд) в світі, який за станом на вересень 2014 року становить $ 36,4 млрд.

8 вересня 1782 року за Харковом народився Яким Нахімов - український поет, сатирик, драматург.

8 вересня 1791 року в королівському палаці Лувр паризькі художники вперше виставили свої авторські картини для відкритого публічного експонування.

8 вересня 1841 року в місті Нелагозевес, Австрійська імперія, народився Антонін Дворжак - чеський композитор, представник романтизму. У його творах широко використовуються мотиви і елементи народної музики Моравії і Богемії. Разом з Бедржихом Сметаною вони вважаються творцями чеської національної музичної школи. До числа найбільш відомих робіт Дворжака відносяться Симфонія № 9 «З Нового світу» (написана в США), опера «Русалка», Концерт для віолончелі з оркестром, «Американський» струнний квартет, Реквієм та «Слов'янські танці».

8 вересня 1888 року відкрився перший сезон Англійської футбольної ліги. У перший день було зіграно п'ять матчів. «Уест Бромвіч Альбіон», перемігши в гостях «Сток» з рахунком 2: 0, очолив турнірну таблицю. А ось клуб «Престон Норт Енд», не програвши в чемпіонаті жодного матчу, став чемпіоном Англії.

8 вересня 1897 року в Херсоні народився Юхим Голишев - французький композитор українського походження, скрипаль і художник. Він став одним з перших відомих і визнаних композиторів додекафоністів. У 1921 році подією культурного життя Європи стало перше публічне виконання додекафонного твору для симфонічного оркестру - симфонічної поеми «Льодова пісня» Юхима Голишева. Після приходу до влади в Німеччині нацистів композитор виїхав: спочатку - в Португалію, потім - до Бразилії, а в Західну Європу він повернувся вже на схилі років.

Фото с сайта cv.archives.gov.ua
Фото с сайта cv.archives.gov.ua

8 вересня 1912 року в Чернівцях народилася Сіді Таль (власне: Сореле Біркенталь) - єврейська актриса і співачка. Вперше на сцені дівчинка з'явилася в 1928 році. До 1940 року вокалістка працювала в Чернівцях, Яссах, Бухаресті, потім грала в єврейському театрі в Кишиневі. Сіді Таль та її чоловік Пінкус Фалік були духовними наставниками Софії Ротару.

8 вересня 1916 року в Києві народився Григорій Слуцький - український архітектор. Він розробив Генеральний план розвитку Києва, а також проекти забудови районів Києва - Відрадного, Оболоні. Серед більш дрібних київських проектів: житлові будинки на Бессарабській площі (1950), вулиці Енгельса (1952), Головпоштамт (1956), Київський річковий вокзал (1961).

8 вересня 1916 року в місті Себеж, Вітебської губернії, народився Зіновій Гердт (Залман Храпіновіч) - радянський актор, народний артист СРСР (1990). Він знявся в кінофільмах «Золоте теля», «Міський романс», «Пацани», «Пічки-лавочки», «Тінь» і ін.

8 вересня 1919 року італійський поет Габріеле д'Аннунціо на чолі загону італійських націоналістів захопив хорватське місто Фіуме і проголосив портове місто незалежною «Республікою Фіуме». Присвоївши собі титул «commandante» (висхідний до посади «commandant» у бурських партизанів-командос) до грудня 1920 року Габріеле д'Аннунціо був фактичним диктатором Республіки Фіуме. Комманданте поставив за мету перетворити багатонаціональну Рієку в «Terra orientale già Italiana» («Східні землі - вже італійські»).

Фото з сайту vintag.es
Фото з сайту vintag.es

8 вересня 1921 року в місті Атлантік-Сіті, Нью-Джерсі, за підсумками проведення першого національного конкурсу краси «Місс Америка 1921», що проводиться на День праці для залучення туристів, ведучим шоу Томасом П. Ендікоттом (він же - King Neptune XII) була коронована перша міс Америка - Маргарет Горман.

8 вересня 1923 року в аулі Цада Хунзахского, району Дагестану, народився Расул Гамзатов - аварский поет, письменник, публіцист, політичний і громадський діяч. Народний поет Дагестанської АРСР (1959), лауреат Ленінської (1963) і Сталінської премії третього ступеня (1952).

8 вересня 1930 року дослідний зразок липкої стрічки - скотч, розроблений техніком компанії «Minnesota Mining And Manufacturing» Річардом Дрю, був відправлений на тестування клієнту в місто Чикаго, Іллінойс. Спочатку той канцелярський товар використовувався для упаковки їжі, але в роки Великої Депресії люди самі придумали безліч інших способів його застосування.

Фото: wikipedia
Фото: wikipedia

8 вересня 1931 року в селі Старопетрівка, Бердянського округу, народився Олександр Івахненко - український художник, заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри живопису Української академії мистецтв, член художньої ради Міністерства зв'язку України. Був головним художнім консультантом по випуску ювілейних монет при Нацбанку України, автором перших марок незалежної України.

8 вересня 1947 року в Полтавській області народився Микола Шопша - український оперний співак, народний артист України, лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка.

8 вересня 1947 року зірка радянського кіно, 40-річна актриса Зоя Федорова, була засуджена до 25 років виправно-трудовій колонії. У 1945 році вона познайомилася з американським дипломатом Джексоном Тейтом, від якого 13 січня 1946 році народила доньку Вікторію (Тейт на той час уже покинув СРСР). Намагаючись приховати факт народження дитини від іноземця, актриса спішно вийшла заміж за композитора Олександра Рязанова, з оркестром якого виступала на початку 1940-х рр. Однак 27 грудня 1946 року Зою Федорову заарештували і після попереднього ув'язнення на Луб'янці, в Лефортовської в'язниці, засудили.

Фото з сайту teachron.livejournal.com
Фото з сайту teachron.livejournal.com

8 вересня 1949 року в місті Гарміш-Партенкірхен, Німеччина, помер Ріхард Штраус - німецький композитор і видатний диригент епохи пізнього романтизму. Він особливо прославився завдяки своїм симфонічним поемам і операм. Автор симфонічної поеми «Так говорив Заратустра» («Also sprach Zarathustra»), написаної в 1896 році під враженням однойменної книги Фрідріха Ніцше.

8 вересня 1951 року в Сан-Франциско, Каліфорнія, за підсумками II Світової війни представники 48 країн підписали мирний договір з Японією.

8 вересня 1953 року в Кіровоградській області народилася Лідія Забіляста - українська оперна співачка (сопрано), народна артистка України. Лауреат Шевченківської премії (2011) в номінації «концертно-виконавче мистецтво».

8 вересня 1962 року на Венеціанському кінофестивалі призу «Золотий лев Св. Марка» удостоєний фільм «Іванове дитинство» Андрія Тарковського.

8 вересня 1963 року в Києві народився Вадим Перельман - американський кінорежисер, актор, сценарист, продюсер українського походження. Він дуже голосно заявив про себе фільмами «Будинок з піску і туману» (2003) і «Миттєвості життя» (2007). Останнім часом постановник переключився на серіали «Попіл» (2013) і «Зради» (2015).

8 вересня 1979 року в місті Абінгтон, Пенсільванія, народилася Аліша Бет Мур (більш відома під псевдонімом Пінк) - американська поп-співачка, автор пісень і актриса. Вона набула популярності на початку 2000 року, коли на ринку з'явився дебютний альбом «Can not Take Me Home».

8 вересня 1983 року в Києві померла Марія Пригара - українська письменниця російського походження, поетеса, перекладачка, лауреат Національної премії України імені Т. Г. Шевченка (1983).

8 вересня 1989 року в Києві відкрився установчий (I Всеукраїнський) з'їзд Народного Руху України за перебудову.

8 вересня 1995 року у Лос-Анджелесі, Каліфорнія, померла Чжан Айлін - китайська письменниця, сценаристка. Більшу частину життя вона прожила в США, але всі основні твори написала, перебуваючи в Китаї і на китайській мові.

Фото з сайту historytime
Фото з сайту historytime

8 вересня 2003 року в місті Пёккінге, Баварія, померла Лені Ріфеншталь - німецький кінорежисер і фотограф епохи нацизму, актриса і танцівниця. Вона вважається одним з найвідоміших кінематографістів, які працювали в період націонал-соціалістичного панування в Німеччині. Її документальні фільми «Тріумф волі» («Triumph des Willens», 1935) і «Олімпія» («Olympia 1. Teil-Fest der Völker», 1938) зробили кінематографістку активним пропагандистом Третього рейху.

8 вересня 2006 року помер Михайло Дзиндра - український скульптор-модерніст. Оригінальною творчістю він зайнявся тільки опинившись в еміграції на початку 1948 року. Скульптор багаторазово виставлявся на українських групових виставках в Нью-Йорку. В Україні Михайло Дзиндра повернувся тільки після проголошення Незалежності. Він подарував Батьківщині 808 скульптур і будівля під музей площею 1409 м2. Так в місті Лева з'явився відділ Львівської галереї мистецтв - «Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри».

Фото: wikipedia
Фото: wikipedia

8 вересня 2009 року на концерті в місті Чикаго, Іллінойс, каліфорнійської хіп-хоп-групи «Black Eyed Peas» був зареєстрований і занесений в Книгу рекордів Гіннесса наймасовіший флешмоб слухачів, в якому взяли участь близько 21 тис. чоловік.

8 вересня 2009 року помер В'ячеслав Хурсенко - український співак, композитор, автор-виконавець, який створив хвилюючі пісні «Соколята», «Дай нам Бог», «Не звинувачую», «Сповідь» і «Крик білих журавлів».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-