Календар на всю голову. 9 вересня

Календар на всю голову. 9 вересня

Укрінформ
Цього дня «The Rolling Stones» очолили британський хіт-парад з піснею «Satisfaction», а у Відні Людвіг ван Бетховен востаннє дав концерт. 

9 вересня 1569 року в місті Брюсселі помер Пітер Брейгель-старший - великий фламандський художник, відомий також під прізвиськом «Мужицький», нідерландський живописець і графік. Майстер пейзажу і жанрових сцен. Батько художників Пітера Брейгеля-молодшого («Пекельного») і Яна Брейгеля-старшого («Райського»).

9 вересня 1583 року помер Хамфрі Гілберт - англійський військовий і мореплавець.

 Арман Жан дю Плессі - герцог де Рішельє
Арман Жан дю Плессі - герцог де Рішельє

9 вересня 1585 року в Парижі народився Арман Жан дю Плессі - герцог де Рішельє, також відомий як кардинал Рішельє або Червоний кардинал, французький політичний діяч, кардинал Римо-католицької церкви, аристократ і державний діяч Франції. У 1616-1617 рр. він був державним секретарем, а в 1624-1642 рр. главою уряду (головним міністром короля).

9 вересня 1737 року в місті Болоньї народився Луїджі Гальвані - італійський лікар, анатом, фізіолог і фізик, один із засновників електрофізіології та вчення про електрику, основоположник експериментальної електрофізіології. Першим він досліджував електричні явища при м'язовому скороченні, а також виявив виникнення різниці потенціалів при контакті різних видів металу і електроліту. Одним з послідовників Гальвані був його племінник Джованні Альдіні, саме він одним з перших застосував теоретичні знання Гальвані на практиці.

9 вересня 1776 року згідно з рішенням Континентального Конгресу, Об'єднані колонії Америки були офіційно перейменовані в Сполучені Штати. Тоді їх налічувалося всього 13.

Фадей Беллінсгаузен
Фадей Беллінсгаузен

9 вересня 1778 року в Естонії народився Фадей Беллінсгаузен - російський мореплавець і дослідник німецького походження, першовідкривач Антарктиди.

9 вересня 1825 року в місті Відні німецький композитор і органіст Людвіг ван Бетховен востаннє дав концерт. Того вечора під сльози розчулення публіки був виконаний Квартет № 15, a-moll (op. 132).

9 вересня 1832 року в селі Неменка (нині - Іллінецький район Вінницької області) народився Петро Ніщинський (псевдонім - Петро Байда) - український композитор і поет-перекладач. Він перекладав на українську мову твори античних класиків: «Антігонa» Софокла, «Одіссея» Гомера, шість пісень з «Іліади» Гомера, а також переклав на грецьку мову «Слово о полку Ігоревім» (1881). Автор підручника з грецької граматики і монографій про грецьку музику.

Ольга Кніппер-Чехова
Ольга Кніппер-Чехова

9 вересня 1868 року в місті Глазов, Вятської губернії, народилася Ольга Кніппер-Чехова - російська актриса, народна артистка СРСР (1937), лауреат Сталінської премії першого ступеня (1943). Дружина А.П.Чехова і перша виконавиця ролей у його п'єсах.

9 вересня 1878 року в місті Гомелі (нині - Білорусь) народився Іван Труба -український письменник, перекладач, громадський і політичний діяч, інженер-конструктор на електромеханічному заводі.

9 вересня 1886 року в місті Берні, Швейцарія, була ратифікована Конвенція про охорону літературних і художніх творів - перша міжнародна угода в галузі авторського права. Її першими учасниками стали: Бельгія, Німеччина, Франція, Іспанія, Великобританія, Туніс і Швейцарія.

9 вересня 1890 року в місті Могильно, Польща, народився Курт Левін - німецький і американський психолог, один з творців так званої «групової динаміки». Його ідеї мали великий вплив на американську соціальну психологію, особливо на теорію культурного розвитку Льва Виготського і дослідників «кола Виготського».

9 вересня 1897 року в селі Долина народилася Марія Струтинська (псевдонім Віра Марська) - українська письменниця, громадська діячка, активістка Союзу українок. Вона була членом Об'єднання українських письменників «Слово». Дружина Михайла Струтинського.

Стефан Малларме
Стефан Малларме

9 вересня 1898 року в місті Вальвен, біля Фонтенбло, помер Стефан Малларме - французький поет, що примикав спочатку до парнасців (збірник «Сучасний Парнас»), а пізніше став одним з вождів символістів.

9 вересня 1903 року у Львівській області народився Лев Шанковський (псевдонім - Олег Мартович) - український економіст, журналіст, військовий історик, активний учасник повстанської боротьби проти радянських і нацистських окупантів в роки II Світової війни, член-засновник УГВР.

9 вересня 1908 року в місті Санто-Стефано-Бельбо народився Чезаре Павезе - італійський письменник і перекладач, один з найвидатніших італійських письменників ХХ століття. Автор повістей «Диявол на пагорбах», «Серед жінок», «Чудове літо», «Місяць і смолоскипи», - а також оповідань і лірико-філософських есе.

9 вересня 1911 року в Англії почала діяти авіапошта.

9 вересня 1928 року в Полтавській області народився Борис Головко - український художник-оформлювач, заслужений майстер народної творчості УРСР.

Надія Румянцева
Надія Румянцева

9 вересня 1930 року в місті Потапово, Смоленської області, народилася Надія Румянцева - радянська кіноактриса. Вона зіграла в безсмертних фільмах «Дівчата», «Королева бензоколонки», «Піддаються», «Легке життя», «Одруження Бальзамінова». У 1996 році двоє злодіїв намагалися пограбувати її квартиру. Грабіжників затримав чоловік актриси Віллі Хштоян, який в молодості займався єдиноборствами. Але один із злочинців встиг нанести Надії Василівні удар по голові. До кінця життя народну артистку РРФСР переслідували сильні болі, від яких вона втрачала свідомість.

9 вересня 1941 року в місті Доусон, Джорджія, народився Отіс Реддінг - американський співак, гітарист, композитор, продюсер та аранжувальник, визнаний класик соул-музики. Його пісня «(Sittin 'On) The Dock Of The Bay» з гостросоціальним підтекстом стала першою, яка очолила «Billboard Hot 100» після смерті виконавця. На хвилі великого успіху в хіт-параді США побували і наступні композиції музиканта: «Pain In My Heart», «That's How Strong My Love Is», «I've Been Loving You Too Long», «Mr.Pitiful». У 2008 році журнал «Rolling Stone» назвав Отіса Реддінга №8 серед найбільших співаків повоєнного часу, а його шлягер «Try A Little Tenderness» займає №204 в списку «500 найкращих пісень усіх часів» журналу «Rolling Stone».

9 вересня 1941 року в місті Бронксвілл, Нью-Йорк, народився Денніс Рітчі - американський вчений-інформатик, комп'ютерний фахівець, відомий за участю у створенні мов програмування BCPL, B, C, розширення ALTRAN для мови програмування FORTRAN, участі в розробці операційних систем Multics і UNIX.

9 вересня 1944 року в місті Любліні між урядом УРСР і Польським комітетом національного визволення було підписано угоду «Про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР». Від України свій підпис поставив Микита Хрущов, який тоді був головою Раднаркому УРСР.

9 вересня 1945 року в Парижі померла Зінаїда Гіппіус - російська поетеса і письменниця, драматург і літературний критик, одна з чільних представниць Срібного століття російської культури. Зінаїда Гіппіус, що склала з Дмитром Мережковським один з найоригінальніших і творчо продуктивних подружніх союзів в історії літератури, вважається ідеологом російського символізму.

9 вересня 1945 року в Забайкаллі народився Володимир Дергачов - український геополітик російського походження, чиї теоретичні праці присвячені проблемам глобалістики та геоекономіки. У 1998 році вчений створив приватний Інститут геополітики професора Дергачова, а з 2013 року він став редактором і автором ілюстрованого журналу «Ландшафти життя».

9 вересня 1952 року в місті Сандерленд, графстві Тайн-і-Уїр, народився Дейв Стюарт - англійський гітарист, клавішник, композитор і продюсер, найбільш відомий, як учасник поп-групи «Eurythmics».

Елвіс Преслі
Елвіс Преслі

9 вересня 1956 року молодий король рок-н-ролу Елвіс Преслі вперше виступив в популярному телешоу Еда Саллівана на національному телебаченні. Незважаючи на те, що після скандалу з «Hound Dog» телезірка заявляла, мовляв, Преслі не знайдеться місця на його передачі.

9 вересня 1956 року американський хіт-парад очолив Пол Анка з мелодійною баладою «Diana», що стала візитною карткою канадського співака.

 Х'ю Грант
Х'ю Грант

9 вересня 1960 року в місті Хаммерсміті, Лондон, народився Х'ю Грант - англійський кіноактор. Володар премій «Золотий глобус», BAFTA, Кубка Вольпі і почесної премії «Сезар». Грант запам'ятався по картинам «Чотири весілля і одні похорони», «Реальна любов», «Гіркий місяць» і ін.

9 вересня 1960 року в місті Вузлова, Тульська область, народився Вадим Степанцов - російський поет («Браво», «На-на», «Тату») і музикант, творець Ордена куртуазних маньеристів і музичного гурту «Бахит-Компот».

9 вересня 1961 року в Києві відбулося дебютне шоу Українського державного балету на льоду.

The Rolling Stones
The Rolling Stones
9 вересня 1965 року в четвертий раз «The Rolling Stones» зайняли першу сходинку британського хіт-параду з піснею «Satisfaction».

В ніч з 8 на 9 вересня 1983 року в місті Венеції був викрадений спецкор «Літературної газети» Олег Бітов - відряджений на міжнародний Венеціанський кінофестиваль. Майже рік журналіст знаходився в руках англійських спецслужб, перш ніж зумів втекти і повернутися на Батьківщину.

9 вересня 1989 року на Першому каналі (ЦТ) відбулася передача «Щасливий випадок». В її основу було покладено популярна у всьому світі гра «Гонка за призом» ( «Trivial Pursuit»). Передача була організована спільно з англійською фірмою «Сан-Сериф», спонсором виступила компанія «Пепсі-кола». У ролі ведучого дебютував Михайло Марфін. За умовами телегри команда, що бере участь в ній, повинна складатися з чотирьох осіб - близьких родичів.

9 вересня 2006 року в перший космічний політ як фахівець польоту «Atlantis STS-115» відправилася астронавтка НАСА, українка Гайдемарі Стефанишин-Пайпер. Вона стала 445-ою людиною і 279-м астронавтом США в космосі. Тривалість польоту склала 11 діб 19 годин 06 хвилин 35 секунд. Під час експедиції разом з астронавтом Джозефом Таннером українка двічі виходила у відкритий космос.

9 вересня 2013 року у Львові помер Олександр Гринько - український актор, співак (бас), діяч культури, публіцист, Народний артист України (1990). 24 червня 1941 року артиста заарештували органи НКВС і засудили на десять років позбавлення волі, спочатку - в Саратовській області, Комі АРСР, потім - додали п'ять років заслання в Красноярському краї. З 1949 року укладений працював в табірному театрі. Під звільнення Олександр Гринько потрапив в 1955 році, а остаточно реабілітований був тільки в 1965 році. Починаючи з 1956 року беззмінно він служив актором Львівського театру імені Марії Заньковецької та знімався в кіно. Народний артист УРСР (1990).

9 вересня 2014 року в селі Уістоу, графство Лестер, помер Грем Джойс - англійський письменник-фантаст, чиї твори належать до проміжного жанру між хоррором, сучасним фентезі і традиційної літературою. Чотириразовий лауреат Британської премії фентезі, автор бестселерів «Темна сестра», «Будинок втрачених мрій» і «Зубна фея».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-