«Донбас» поїде завойовувати Лос-Анджелес

«Донбас» поїде завойовувати Лос-Анджелес

Укрінформ
Чому на премію «Оскар» висунули саме фільм  Сергія Лозниці?

Український Оскарівський комітет визначився з ти, хто позмагається за заповідну статуетку в категорії "Найкращий фільм іноземною мовою" на 91-й церемонії премії "Оскар". 

Фільм «Донбас» режисера Сергія Лозниці  з шести фільмів-претендентів отримав найбільше голосів авторитетного журі. Голоси 11-ти фізично присутніх членів комітету розподілилися таким чином: шестеро віддали свої голоси фільму «Донбас»,  «Вулкан» та «Коли падають дерева» - зібрали по 2 голоси, у фільму «Кіборги» - 1 голос.

Офіційна прем'єра «Донбасу» в українському національному прокаті запланована на 18 жовтня, але за правилами Американської академії кінематографічних мистецтв і наук, фільм, який висувається на здобуття призу в категорії "Найкращий фільм іноземною мовою" має бути в українському прокаті, як мінімум, один тиждень щоденно (хоча б на одному сеансі) в період з 1 жовтня 2017 до 30 вересня 2018 року.

Тож, через цю вимогу буде влаштовано спеціальний тиждень прокату фільму з 20 по 27 вересня 2018 року в кінотеатрі «Жовтень».

А поки що ми поговорили з тими, хто безпосередньо чи опосередковано вирішував: кому з українських кінематографістів купувати квитки до Лос-Анджелеса на 24 лютого 2019 року.

У НЬОГО Є ВСІ ШАНСИ УВІЙТИ У КОРОТКИЙ СПИСОК

Сергій Неретін, перший заступник голови Державного агентства України з питань кіно:

- Як представник Держкіно, я не є членом Оскарівського комітету, але ми формально спостерігаємо, і голоси підраховуються в нашій присутності. Тобто, я не брав участь в обговоренні, але у мене особисто внутрішнім фаворитом був «Донбас», і я це не приховував.

Об'єктивно, за всіма критеріями відбувся абсолютно логічний вибір, і я радий, що саме цей фільм буде представляти Україну. Він дуже актуальний, має міжнародну відзнаку на Каннському фестивалі, тому у нього є всі шанси поборотися і ввійти у короткий список іноземних фільмів, тим більше враховуючи, що Сергій Лозниця зараз у Європі дуже визнаний режисер, а той факт, що він ще й українець, взагалі, приголомшує.

СКЛАД ФІЛЬМІВ-ПРЕТЕНДЕНТІВ БУВ НАДЗВИЧАЙНО ПОТУЖНИМ

Сергій Васильєв, представник Національної спілки кінематографістів України, голова лічильної комісії Оскарівського комітету:

- Вже третій рік Український Оскарівський комітет працює за регламентом, відповідно до якого фільми відбирає широка група українських кінопрофесіоналів, що мають міжнародне визнання.

Мені приємно, що ця каденція українського оскарівського комітету, який був сформований таким чином, завершується висуванням на «Оскар» фільму, який був відзначений на Каннському фестивалі.

Цього року був надзвичайно потужний склад фільмів-претендентів, але з усіх представлених стрічок «Донбас» має найбільші шанси на те, щоб бути поміченим і не загубитися серед тих 90-та стрічок, які висуваються на здобуття премії в номінації Найкращий іншомовний фільм.

ЦЕ ІСТОРІЯ ПРО ТЕ, ЩО ПЕРЕЖИВАЛИ РІЗНІ КРАЇНИ І РІЗНІ НАРОДИ

Олександр Гусєв, кінокритик, член Українського Оскарівського комітету:

- Я дуже радий цьому рішенню, оскільки, це був і мій вибір. Мені здається, що у 2018 році загальний рівень робіт, представлених на розсуд Українського Оскарівського Комітету - найсильніший за всю новітню українську кіноісторію.

Але, тим не менш, саме «Донбас» мав найбільше шансів потрапити в оскарівську номінацію, оскільки, не дивлячись на соціальну, політичну та географічну прив'язку і конкретику, це - універсальна історія про те, як розпадаються держави, як руйнуються державні інституції, і, відповідно, відбувається розпад особистості.

Це історія про те, що переживали різні країни і різні народі в різні історичні епохи. При цьому, це картина про нашу сучасну драму, і завдяки її висуненню ми отримаємо зайву можливість заявити про те, що відбувається в нашій країні. Я не можу собі уявити кращого культурного дипломата ніж Сергій Лозниця, він інтелектуал європейського рівня, затребуваний на європейських медіа-майданчиках, тому для мене це точна відповідність етики і естетики.

При цьому, «Донбас» - це фільм, який вже відомий міжнародній кіноспільності, завдяки тому, що його прем'єра відбулася в рамках конкурсу «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю, де Сергій Лозниця отримав приз за найкращу режисуру.

Після цієї прем'єри фільм отримав велику кількість позитивних рецензій в Європейських і американських ЗМІ, незабаром відбудеться його прем'єра на кінофестивалі в Торонто, це фактично найбільший кінофестиваль Північної Америки, відповідно американська кіноспільнота отримає чергове нагадування про нашу картину.

ЛОЗНИЦЯ СОЛІДАРИЗУВАВСЯ З СЄНЦОВИМ

Катерина Лачіна, лінійний продюсер фільму «Донбас»:

- Це насправді видатна подія для нас. Ми щасливі. Над фільмом працювала велика команда, в тому числі міжнародна. Стрічка вже наразі крокує міжнародними кінофестивалями: в Карлових Варах, Мюнхені, Торонто. Тож я бажаю їй великої дороги і радію, що в Україні зараз створюється дуже хороше кіно, я бачила практично все зі списку і можу сказати, що у нас були конкуренти високого рівня.   

Я не можу нічого казати від імені Сергія Лозниці, але додам, що на Каннському фестивалі, вже коли були оголошені результати конкурсу «Особливий погляд», Сергій не міг бути присутнім, але там зачитали його звернення, і він в цьому зверненні солідаризувався з Олегом Сєнцовим. Я хочу підкреслити позицію режисера і взагалі всієї нашої групи.

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-