Календар на всю голову. 25 серпня

Календар на всю голову. 25 серпня

Укрінформ
Цього дня Галілео Галілей продемонстрував Великій раді і дожу Венеції новий пристрій - телескоп, а французькі колоністи в Північній Америці заснували Новий Орлеан. 

25 серпня 325 року Нікейський собор, зібраний імператором Костянтином Великим в передмісті Константинополя, встановив правила для обчислення Пасхи.

Маргарита Анжуйська
Маргарита Анжуйська

25 серпня 1482 року в місті Анжу померла Маргарита Анжуйська - королева-консорт Англії при Генріху VI (1445-1461, 1470-1471). Вона була однією з головних фігур в серії династичних громадянських воєн, відомих як Війни троянд, часом навіть особисто очолювала фракцію Ланкастерів.

25 серпня 1609 року Галілео Галілей продемонстрував Великій раді і дожу Венеції новий пристрій - телескоп, який складався з двох лінз і давав трикратне збільшення. Удосконаливши пристрій, в січні 1610 року телескоп Галілея міг збільшувати в 33 рази, що дозволило відкрити супутники Юпітера, кратери на Місяці і виявити, що Чумацький шлях ... складається з безлічі зірок.

25 серпня 1718 року французькі колоністи в Північній Америці заснували Новий Орлеан. Поселення назвали на честь Філіпа Орлеанського, регента Людовика ХV, який правив тоді Францією.

25 серпня 1774 року в місті Неаполі помер Нікколо Йоммеллі - італійський композитор, представник неаполітанської оперної школи.

25 серпня 1776 року в місті Единбурзі помер Девід Юм - шотландський філософ, представник емпіризму, психологічного атомізму, номіналізму і скептицизму. На думку ряду дослідників Девід Юм - агностик, попередник другого позитивізму, економіст та історик, публіцист, один з найбільших діячів шотландського Просвітництва.

Алан Пінкертон
Алан Пінкертон

25 серпня 1819 року в місті Глазго, Шотландія, народився Алан Пінкертон -американський сищик і розвідник шотландського походження, найбільш відомий як засновник першого в світі «Національного детективного агентства Пінкертона» («Pinkerton National Detective Agency»). Під час Громадянської війни в США він працював на розвідку Союзу.

25 серпня 1819 року в швейцарських Альпах виявлено джерело, якому дали ім'я Саскія і реєстраційний номер 64.

25 серпня 1822 року у місті Слау поблизу Лондона помер Фрідріх Вільгельм Гершель - англійський астроном німецького походження, композитор. Він прославився тим, що відкрив планету Уран, а також двох її супутників - Титанію і Оберон. Він також першовідкривач двох супутників Сатурна і інфрачервоного випромінювання. Менш відомий 24 симфоніями, автором яких він виступив.

25 серпня 1835 року в США загальне здивування викликала публікація в газеті «The New York Sun» про те, що на Місяці виявлені рослини.

25 серпня 1867 року в Лондоні помер Майкл Фарадей - англійський фізик-експериментатор і хімік. Член Лондонського королівського товариства (1824) і безліч інших наукових організацій, в тому числі іноземний почесний член Петербурзької академії наук (1830). Він відкрив електромагнітну індукцію, що лежить в основі сучасного промислового виробництва електрики і багатьох його застосувань і створив першу модель електродвигуна. Серед інших його відкриттів - перший трансформатор, хімічна дія струму, закони електролізу, дія магнітного поля на світло, диамагнетизм. Першим передбачив електромагнітні хвилі.

Меттью Уебб
Меттью Уебб

25 серпня 1875 року 27-річний капітан англійського торгового флоту Меттью Уебб став першою людиною, який переплив Ла-Манш (Англійський канал, - так звуть його англійці) - з Дувра в Кале, за 21 годину 45 хвилин.

25 серпня 1876 року в місті Відні, Австрія, народився Віктор Конрад - американський фізик австрійського походження, сейсмолог і метеоролог. Він став першим директором австрійської сейсмологічної служби. Його ім'ям названа структура переходу континентальної кори («Конрадскій розрив»).

25 серпня 1905 року в Києві народився Абрам Луфер -  піаніст і педагог, заслужений діяч мистецтв Української РСР (1945).

25 серпня 1908 року в місті Ле-Круазік, Бретань, помер Анрі Беккерель - французький фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики і один з першовідкривачів радіоактивності.

25 серпня 1918 року в місті Лоренс, Массачусетс, народився Леонард Бернстайн - американський композитор, піаніст і диригент. Диригував багатьма провідними оркестрами світу, головний диригент Нью-Йоркської філармонії (1958-1969). Вперше саме він виконував багато творів американських композиторів, автор балетів, симфоній, мюзиклів та інших музичних творів. Він введений в національний Зал слави композиторів.

25 серпня 1919 року було відкрито перший в світі регулярний міжнародний авіаційний маршрут Лондон-Париж.

25 серпня 1921 року в місті Белфасті народився Брайан Мур - ірландський письменник, автор самобутніх романів «Католики», «Холодний рай», «Дружина доктора».

Павло Загребельний
Павло Загребельний

25 серпня 1924 року в Полтавській губернії народився Павло Загребельний - український письменник, найбільш відомий романами: «День для прийдешнього», «Шепіт», «Добрий диявол», трилогія «З погляду вічності», тетралогія «Розгін», «Левине серце» і «Вигнання з раю», «Роксолана» та ін.

25 серпня 1930 року в місті Единбурзі народився Сер Шон Коннері - британський кіноактор і продюсер шотландського походження. Лауреат премії «Oscar», дворазовий лауреат премії «BAFTA», триразовий лауреат премії «Golden Globe». Він знявся більш ніж в 70 фільмах, серед яких сім екранізацій творів Яна Флемінга, де Шон Коннері виконав роль Джеймса Бонда. За створення образу поліцейського Джима Мелоуна в гангстерській драмі «Недоторканні» актор отримав премії «Оскар» і «Золотий глобус».

Георгій Данелія
Георгій Данелія

25 серпня 1930 року в місті Тбілісі народився Георгій Данелія - знаменитий радянський кінорежисер, сценарист, актор. Культовими стали картини «Джентльмени удачі» (сценарист), «Серьожа», «Міміно», «Афоня», «Сльози капали».

25 серпня 1938 року в місті Ашфорд, графство Кент, народився Фредерік Форсайт - англійський письменник, агент Британської розвідувальної служби МІ-6 протягом більше 20 років, автор популярних романів «День шакала» і «Пси війни».

25 серпня 1938 року в Ленінграді помер Олександр Купрін - знаменитий російський письменник і перекладач.

Микола Жулинський
Микола Жулинський

25 серпня 1940 року в Рівненській області народився Микола Жулинський - український літературознавець і політик, директор Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка, академік НАН України.

25 серпня 1941 року в Житомирській області народився Микола Черняк - український поет. Автор поетичних збірок «Молочай» і «Пісня з лелечих крил». Деякі вірші Миколи Черняка покладені на музику білоруськими та українськими композиторами.

25 серпня 1945 року китайські комуністи стратили Джона Берча як шпигуна, баптистського місіонера і офіцера американської розвідки. Багато хто в США вважають його першою жертвою «холодної війни». У 1958 році в Америці було створено Товариство імені Джона Берча, покликане протистояти комунізму.

25 серпня 1956 року помер Алан Матісон Тьюрінг - англійський математик, логік і криптограф, розробник перших обчислювальних машин. Його роботи послужили основою для створення сучасних ЕОМ.

25 серпня 1963 року в місті Новий Ульм, ФРН, помер Іван Багряний - український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч.

25 серпня 1963 року в місті Філадельфії, Пенсільванія, помер Володимир Дорошенко - український громадсько-політичний діяч, видатний бібліограф, знавець української історії, літературознавець, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч, член НТШ.

Клаудія Шиффер
Клаудія Шиффер

25 серпня 1970 року в місті Райнберг народилася Клаудія Шиффер - німецька топ-модель і актриса.

25 серпня 1976 року молода американська група «Boston» випустила однойменний дебютний альбом. За визнанням фахівців фірми «Epic Records», все на що вони розраховували, це перекрити витрати на запис. Але успіх перевершив всі очікування. Тільки на території США альбом розійшовся тиражем 15 млн копій, а балада «More Than A Feeling» стала справжнім хітом на американських радіостанціях.

25 серпня 1978 року в Луганську помер Ілля Овчаренко - український скульптор, лауреат Державної премії УРСР імені Тараса Шевченка (1973).

25 серпня 1987 року в місті Тарзана, Каліфорнія, народилася Блейк Лайвлі - американська актриса. Вона знялася в стрічках «Елвіс і Анабелла», «Місто злодіїв», «Нью-Йорк, я люблю тебе» і ін.

25 серпня 1991 року в Києві помер Микола Зарудний - український письменник, сценарист. Він був головним редактором Київської кіностудії художніх фільмів імені О. П. Довженка (1961-1963), а друкувався з 1944 року.

25 серпня 1997 року внаслідок так званого «процесу Політбюро», який почався в 1995 році, колишній комуністичний лідер НДР Егон Кренц був засуджений до 6,5 років в'язниці за причетність до «загибелі людей біля Берлінської стіни». Він відбував покарання в тюрмах Моабіт і Плетцензеє, в ув'язненні написав книгу «Тюремні записки».

25 серпня 2001 року в авіакатастрофі під містом Марш-Харбор, о.Абако, на Багамах у віці 22 років трагічно загинула Алія - американська R & B-співачка, актриса і модель.

25 серпня 2008 року в Києві помер Михайло Сирота - народний депутат України, один з розробників Конституції України 1996 року.

25 серпня 2008 року помер Костянтин Єрофєєв - український музикант, поет і журналіст, вокаліст та клавішник фолк-рокового гурту «Рутенія» (1987-1992).

Ніл Армстронг
Ніл Армстронг

25 серпня 2012 року в місті Цинциннаті, Огайо, помер Ніл Армстронг - американський астронавт НАСА, льотчик-випробувач, космічний інженер, професор університету, військово-морський льотчик США. В ході місячної експедиції корабля «Apollo 11» саме він, командир корабля 20 липня 1969 року став першою людиною, яка ступила на поверхню Місяця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-