Супрун розповіла, що таке стрес та як йому протидіяти

Супрун розповіла, що таке стрес та як йому протидіяти

Укрінформ
Надмірна кількість гормону стресу підвищує ризик появи хронічних хвороб. 

Про це написала на сторінці у Facebook в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Стрес - це відповідь організму на раптові зміни довкола, коли він вирішує, що щось загрожує безпеці чи комфорту. Стрес буває різний, відповідно й відрізняється його вплив на нас. Наш мозок працює як своєрідний менеджер стресу. Його підкоркові структури та наша свідомість посилають сигнали про небезпеку в гіпоталамус. Це невеличка частина мозку, що диригує гормональні, біохімічні і деякі поведінкові процеси в тілі. Він запускає виділення гормонів адреналіну та кортизолу, що активує симпатичну ланку автономної нервової системи. Вся ця ланка подій і викликає кінцеву реакцію - «бий чи тікай», - зазначила Супрун.

Вона наголосила, що від тривалості стресу залежать і зміни, що зазнає наш організм. 

«Під час гострого стресу, наприклад, на небезпечній близькості проноситься авто, прискорюється серцебиття, розширюються зіниці та підвищується рівень глюкози в крові. Це допомагає нам швидко реагувати на небезпеку та встигнути захиститися. Але коли такий стрес стає надовго супутником нашого життя - це вже дуже небезпечно. Через надмірну кількість гормону стресу - кортизолу, відбуваються фізіологічні зміни, які підвищують ризики появи хронічних хвороб. Ми погано спимо, втомлюємось, починаємо їсти малопоживну їжу, або ж навпаки - переїдаємо. Крім того, стрес може супроводжуватись і вживанням надмірної кількості алкоголю та курінням», - написала очільниця МОЗ.

Читайте також: Супрун радить слідкувати за своїм настроєм

Вона наголосила, що протидіяти стресу буває важко, проте цілком можливо. 

Супрун радить лягати спати і прокидатись в однаковий час. 

«Щоб покращити якість сну, не користуйтеся електронними пристроями, уникайте переїдання, вживання кофеїну та алкоголю перед сном. Близькі та рідні, які розуміють ваш стан, можуть допомогти розмовою чи справитись з побутовими задачами. Будьте фізично активні. Від занять спортом виділяються ендорфіни, серотонін, дофамін та ендоканабіоноїди - сполуки, що дарують нам щастя, задоволення та ейфорію. Тобто, покращують настрій. Харчуйтесь правильно. Не пропускайте прийомів їжі, але не переїдайте. Науковці радять обов'язково споживати жирну рибу, горіхи, яйця, нерафіновані злаки та багато свіжих овочів», - рекомендує Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-