Капуста може зупинити рак - вчені

Капуста може зупинити рак - вчені

Дослідження
Укрінформ
Вчені з'ясували, що деякі овочі - зокрема капуста, броколі та капуста Кале - можуть знизити ризик раку кишківника.

Про це повідомляє The Statesman

Команда науковців з Інституту Френсіса Кріка з'ясувала, що під час перетравлення хрестоцвітих овочів виробляються хімічні сполуки, які запобігають появі раку. Дослідження фокусувалося на тому, як овочі змінюють слизову оболонку кишківника на прикладі мишей та мініатюрних шлунково-кишкових трактів, створених в лабораторії.

Як і шкіра, поверхня кишківника проходить постійний процес регенерації, що триває 4-5 днів. Але цей постійний процес оновлення має контролюватися, інакше це призведе до раку або запалення кишківника. Дослідження показали, що хімічні речовини в хрестоцвітих овочах є життєво важливими.

Науковці дослідили хімічну речовину індол 3-карбінол, яка виробляється під час жування цих овочів. Вона змінюється під впливом шлункового соку під час проходження через шлунково-кишковий тракт. У нижній кишці це може змінити поведінку стовбурових клітин, які відроджують оболонку кишківника, та імунних клітин, які контролюють запалення.

Читайте також: Найбільше нітратів у шпинаті, а не кавунах — Супрун

Дослідження показало, що дієти з високим вмістом індол-3-карбінолу захищають мишей від раку, навіть тих з них, чиї гени створюють високий ризик захворювання. Без захисної дієти, клітини кишківника розділені безконтрольно. "Навіть тоді, коли в мишей почали розвиватися пухлини, а ми перевели їх на відповідну дієту, це зупинило прогресування пухлин", - зазначає доктор Гітта Стокінгер.

"Це дослідження дає підстави вважати, що молекули, знайдені в овочах, таких як броколі та капуста допомагають знизити ризик розвитку раку кишківника", - повідомив Професор Тім Кі з Cancer Research UK. "Подальші дослідження допоможуть з'ясувати, чи дають молекули, що містяться в цих овочах такий самий ефект людському організму, але тим часом вже існує багато причин, щоб їсти більше овочів", - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-