Дитячі проблеми: лікар дав поради батькам першачків

Дитячі проблеми: лікар дав поради батькам першачків

Укрінформ
Питання безпеки дитини багато в чому залежить і від стосунків з батьками.

Про це Укрінформу в коментарі сказав лікар-психофізіолог, тренер ГО «Безпечний світ» Євген Фартушний.

«Важливо, щоб батьки звернули увагу на питання безпеки дитини. Багато хто вважає, що у дітей і проблеми дитячі, але для дитини те, що відбувається у неї в житті, є суттєвим. І батьки мають враховувати це. Перша і головна порада - встановити з дитиною довірливі стосунки. На жаль, вони швидко втрачаються, коли дитина бачить, що ніхто не цікавиться її життям. Якщо є довіра, то все інше можна сформувати. Наступний чинник - інформація. Потрібно говорити не тільки про те, що можуть бути небезпечні чи неприємні ситуації і люди, але і про те, що це може відбуватися поряд з нами. Потрібно, щоб дитина постійно розповідала про все, що і як відбувалося в школі. Особливо перші два-три місяці, коли йде адаптація до школи. В таких розмовах батьки вже можуть побачити, чи є проблеми і зреагувати», - повідомив Фартушний.

Експерт зауважив, що в будь-якому разі, обговорюючи з дитиною питання безпеки, не потрібно її лякати. Також варто враховувати вікові особливості. Наприклад, дітям молодшого віку можна запропонувати пограти в гру і разом придумати своєрідний «пароль», який дитина може сказати, якщо незнайома особа запропонувала їй кудись піти.

Окрім того, дитині, яка йде в перший клас, необхідно пояснити, скільки часу і де вона буде проводити в школі, розповісти про правила безпеки та про те, в яких випадках телефонувати батькам. Також важливо, щоб дитина знала і запам'ятала телефон батьків. Бо, як наголосив Фартушний, зараз дорослі надто покладаються на те, що номери телефонів записані в пам'яті гаджетів, і часто діти не знають як зв'язатися з родичам, якщо телефон загублений.

Читайте також: На Сумщині за новими стандартами навчатимуть 11 тисяч першачків

Окрім цього, батьки мають знати як дитина реагує на своє оточення як в школі, так і поза нею і домом, з ким дружить, як спілкується з однолітками, і при певних ознаках вчасно зреагувати та надати дитині допомогу.

«Батьки повинні звернути увагу на те, які стосунки виникають у дитини в школі з вчителями, однолітками, а також поза школою. На жаль, іноді батьки не приділяють цьому уваги. З меншими дітьми може бути складніше, ніж з більш дорослими. Тому перш за все батьки мають занепокоїтися, якщо дитина нервує, закривається, не хоче йти в школу, не хоче виходити з дому. Тобто, вона відчуває агресію цього світу і не хоче з ним спілкуватися. Ще один прояв - коли дитина починає поводити себе агресивно по відношенню до батьків, однолітків, друзів. Це один з виявів неадекватності взаємодії. Гірше, коли дитина замикається і переходить на віртуальну взаємодію з світом», - сказав лікар-психофізіолог.

Експерт наголосив, що питання безпеки - це перш за все питання виховання та уваги до своєї дитини. За його словами, на жаль, зараз багато хто з батьків вважає, що школа забезпечує і навчальний процес, і виховання. Натомість саме звички і навички, які сформовані в сім'ї, значно більше визначають поведінку дитини, зокрема і в небезпечних ситуаціях.

Фото: ukr.media

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-