Вчені довели шкоду електронних сигарет

Вчені довели шкоду електронних сигарет

Дослідження
Укрінформ
Вейпінг може пошкоджувати життєво важливі клітини імунної системи та призводити до хронічних захворювань легень.

Дослідники застерігають від поширеної думки, що електронні цигарки є безпечними, повідомляє Express.

В ході експериментального дослідження вчені виявили, що пара електронної сигарети руйнує важливі імунні клітини в легенях та різко посилює ризик запалення.

"Я не вірю, що електронні сигарети є більш шкідливими, ніж звичайні цигарки, але ми повинні мати обережний скептицизм, щодо їх безпеки, у яку нас змушують вірити", - сказав  Девід Тікетт, професор Бірмінгемського університету, який очолив дослідження.

Попередні дослідження зосереджувались на хімічному складі рідини в електронній сигареті до того, як ця рідина починає випаровуватися. У цьому дослідженні науковці розробили механічну процедуру для імітації вейпінгу в лабораторії з використанням зразків легеневої тканини, взятої у восьми некурців.

Читайте також: Раді пропонують ввести акциз на електронні сигарети і обмежити продаж

Вони виявили, що пара викликає запалення і порушує діяльність альвеолярних макрофагів - клітин, які видаляють потенційно шкідливі частинки пилу, бактерії та алергени. Деякі результати були схожі на ті, які спостерігають у постійних курців і людей з хронічними хворобами легень. У той же час дослідники застерігають, що це результати, отримані тільки в лабораторних умовах протягом 48 годин, та кажуть, що необхідні подальші дослідження, щоб краще зрозуміти вплив вейпінгу на здоров'я у довгостроковій перспективі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-