9 серпня: народний календар і астровісник

9 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні цілителя Пантелеймона; на Паликопа пильнуймо снопа й підключаємо інтуїцію.

Сьогодні Церква вшановує память великомученика Пантелеймона-цілителя. Цей святий, поряд з Миколаєм-угодником був і залишається в українців одним із найшанованіших святих. Пантелеймон жив у Нікомедії й служив лікарем в імператора Галерія Максиміана; лікував він і співгромадян, до того ж – безплатно. Пантелеймона стратили за віру – святий не зрікся Христа і загинув мученицькою смертю. Легенда підкреслює, що шість спроб його стратити були марними, а коли остання виявилася вдалою, то з вен святого на землю замість крові полилося молоко. Зайшовши до будь-якого православного храму можна побачити, що чи не найбільше свічок горить саме біля ікони великомученика Пантелеймона, якого віруючі вважають щонайпершим помічником, особливо під час важких хвороб.

Інша іпостась Пантелеймона – боронити люд і збіжжя від вогню, спричиненого блискавками. Такі пожежі здавна пов’язували з «божою карою» (з цього приводу казали: «Як Бог запалить, то чоловік не погасить»), а тому загасити їх можна лише за допомогою ікони святого Пантелеймона, з якою треба було тричі обійти навколо палаючого об’єкта. Повноваження «пожежника» Пантелеймон ділить нарівні з пророком Іллею та архангелом Гавриїлом. Люди в цей день намагалися не працювати, особливо звозити снопи з поля, побоюючись, що «Паликіп запалить їх блискавкою». На Закарпатті з цього дня починали збирати білі коноплі, а знахарі завершували збір лікарських трав, якими згодом лікували худобу.

Іменинники сьогодні Пантелеймон, Платон, Анфіса.

Сьогодні 27-ий місячний день. Забудьте про матеріальне і налаштовуйтесь виключно на духовне. Уявіть себе приміром… «крихітним олівчиком у руці Господа, який пише лист любові цьому світові». Бажано в ці дні обмежити вживання важкої жирної їжі, алкоголю, уникати надмірних фізичних навантажень. Сьогодні не місце голому раціоналізму і скепсису. Натомість поєднання розуму з тонкою інтуїцією може дати чудові результати. Не дозволяйте дрібним побутовим проблемам поглинути всю вашу увагу. Залишайтеся трішечки «над» суєтою аби бачити загальну картину й тримати ситуацію під контролем. Наснаги та радості впродовж дня!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1899 – +7, а найтеплішим у 2010 –  +37,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-