30 липня: народний календар і астровісник

30 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Вогняної Марини; хто святкує нині своє професійне свято і гурманствуємо по повній.  

Цього дня церква вшановує пам’ять великомучениці Марини Антіохійської. За переказами, Марина народилася в Антіохії (нині провінція Анталія, Туреччина) в родині язичницького жерця. Познайомившись з християнським віровченням, дівчина прийняла християнство, за що батько вигнав її з дому. Втім, Марині усміхнулася доля: в неї закохався римський високопосадовець. Зачарований красою дівчини, він запропонував їй одружитись, але Марина відмовилась, мотивувавши це тим, що вирішила присвятити все своє життя не кому іншому, як Ісусові Христу. Після вмовлянь розгніваний правитель піддав юну християнку нечуваним тортурам, а потім убив.

Майже всі слов’янські народи вшановують святу Марину. Її називають «сестрою пророка Іллі», «Вогняною Мариною», «Мариною Запаленою», а тиждень, на який «припадає Марина» – називають «Громною неділею». В давнину в цей день своє професійне свято святкували ковалі, пекарі, лудильщики. На Марини також зазвичай обновлювали вогонь у печі. Цього дня інтимні стосунки були заборонені – начебто через те, що «дитина буде гулящою».

В Україні кінець липня часто був грозовим. Селяни вважали, що на блискавку дивитися не можна, інакше в обійсті станеться пожежа. Щоб уберегтися від грози, господарі запалювали свічки, освячені на Стрітення.

З іменинами привітайте Марину, Маргариту, Лазаря та Леоніда.

Сьогодні 17-ий місячний день, який можна назвати днем любові, щирості, відкритості й активності. Час накопичення і проростання, плодоріддя. Один із найліпших днів для святкування, урочистостей, на яких треба й відповідно поводитись: весело, по-товариськи. Мізантропам краще сидіти вдома й не потикатися нікуди. Або ж, долати власну відлюдькуватість і йти в гущавину подій, туди, де весело й гамірно, де творча атмосфера. Також сьогодні можна дозволити собі всілякі смаколики – зорі покровительствують гурманам. Але переїдати не варто. На нижчому рівні – день буйства, пияцтва і вакханалії.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1904 році: +8,7; а найтеплішим у 1936 - +39,4 (до речі, це найвища температура в Києві за всю історію метеоспостережень).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-