Тваринка для дитинки: Джек-рассел-тер'єр чи хом'як?

Тваринка для дитинки: Джек-рассел-тер'єр чи хом'як?

Укрінформ
Обираємо домашнього улюбленця разом

Майже всі діти мріють про тварину, а під час літніх канікул, коли є купа вільного часу - бажання мати чотирилапого друга загострюється. Проте мало хто зі школярів розуміє, що жива істота - це неабияка відповідальність.

Батьки ж, навпаки, вважають, що догляд за улюбленцем може цілковито лягти на плечі малечі, і навіть сподіваються, що відтепер в них буде менше клопотів, адже дитина займеться справою.

Але психологи, ветеринари та кінологи в один голос наголошують: це неправильно, тварина має бути не іграшкою чи дисциплінарним засобом, а членом сім'ї, вона хоче їсти, хворіє, з нею потрібно гуляти, врешті-решт, у неї є власний характер, який може виявитися зовсім не янгольським.

Ми дізнавались у спеціалістів, на що потрібно звернути увагу, обираючи чотирилапого члена родини.

1. ЧИ ВСІМ ДІТЯМ ПОТРІБЕН ПУХНАСТИК?

Психологи вважають, що є діти, які можуть цілком нормально жити без тварини, але у більшості є така потреба. Особливо важливо мати вірного друга у підлітковому віці.

Фото: facebook
Фото: facebook

В родину, де є дитина краще брати собаку, кішку чи гризуна, радить практикуючий психолог Оксана Сашенко, адже дитині потрібно торкатись когось пухнастого, тепленького, бажано чотирилапого, у кого відчутно, як б'ється сердечко. Такі відчуття допомагають виробленню у дитини гормону окситоцину (гормону щастя та здорової прив'язаності). А от риби для дитини - як меблі, дивитись на них можна, але гратися не цікаво, до рук не візьмеш.

Фото: Микола Комаровський
Фото: Микола Комаровський

- Якщо у дитини сформувана здорова прив'язаність, то потім, у зрілому віці, більше шансів побудувати теплі відносини з партнером. І закладається це у ранньому віці. У мами цей гормон виробляється, коли вона прикладає дитину до грудей, - додає пані Оксана.

Фото: Микола Комаровський
Фото: Микола Комаровський

Обираючи тваринку, потрібно також враховувати темперамент дитини: жвава дитина із задоволенням гратиме з собакою, а спокійна - споглядатиме за діями черепахи.

2. «КІТ У МІШКУ» АБО СОБАКА?

Перш ніж заводити тварину, потрібно впевнитись, чи немає алергії на неї ні в кого в родині. Для цього слід звернутись до лікаря, який призначить спеціальні аналізи.

Фото: alondobrodiy.com.ua
Фото: alondobrodiy.com.ua

Головний лікар салону для тварин «Добродій» Оксана Нєдєліна зауважує, що собака - єдина тварина, народжена вже з любов'ю до людини. Кіт - хоче жити поруч з людиною. Але, якщо темперамент собаки залежить від породи, то у котячих - це не так, і, купуючи кота, ви в прямому сенсі купуєте «кота в мішку» - це дуже непередбачувана тварина.

Фото: Олександр Лапін
Фото: Олександр Лапін

- Якщо брати кота, то потрібно або спокійну дорослу тварину, або маленького, якого можна виховати, - зазначає лікар-ветеринар.

3. СОБАКУ! АЛЕ ЯКУ?

Якщо ви все ж таки вирішили завести собаку, потрібно визначитися з породою: лабрадор та джек-рассел-тер'єр - це собаки-компаньйони, і вони легко знайдуть спільну мову з дитиною.

Якщо у вас є власний будинок з великим подвір'ям, то підійде вівчарка.

Фото: zoosvit.org.ua
Фото: zoosvit.org.ua

- Собак-холериків, наприклад, доберманів, я б не порекомендував заводити родинам, де є діти. Адже активність дитини плюс активність тварини - це вже занадто. Собака повинна бути спокійною, але не надто самостійною, як хаскі чи маламут, - розповідає експерт з робочих якостей Міжнародної кінологічної федерації Дмитро Козоріз.

А от заводити йоркширських тер'єрів експерт не радить:

- Будь-яка собака з частиною «тер'єр» у назві - це собака з характером. Навіть якщо вона зовсім маленька. Йорків часто недооцінюють, вважаючи, що вони як іграшка. Однак якщо його не виховати правильно, то він також може створити проблеми. А той-тер'єри іноді бувають нервовими.

З маленьких порід кінолог рекомендує заводити ши-тцу або чихуахуа. Але, граючись із такою тендітною собакою, дитина може випадково щось їй травмувати, і батькам потрібно пильнувати за цим.

- Дитина може приставати до собаки, яка терпітиме-терпітиме, а потім кинеться та й вкусить. І це буде провина не собаки, а батьків, які недопильнували, - зауважує фахівець.

При цьому кінолог називає міфом, що всі собаки бійцівських порід агресивні, адже все залежить виключно від виховання собаки.

- У Кінологічній спілці України є напрям - юніор-хендлінг. Це спеціальні заняття для дітей, на яких вчать правильно спілкуватися з собакою. До мене ходить 13-річна дівчинка зі своїм стаф-тер'єром, яка правильно за ним стежить та виховує його. Її улюбленець не агресивний, і не кидається навіть, коли його обгавкають інші собаки, - розповідає Дмитро Козоріз.

4. ЧИ ДОЗВОЛЯТИ ДИТИНІ ВИГУЛЮВАТИ СОБАКУ САМОСТІЙНО?

Піклуватись про тварину - годувати, слідкувати , чи є в неї вода, дитина може вже з 6-7 років, вважає психолог Оксана Сашенко. І якщо хлопчиків потрібно привчати про когось дбати, то з дівчатками простіше: в них це закладено на підсвідомому рівні.

- Як дівчинка готова дбати про тваринку, можна побачити по її іграх з ляльками, хлопчики ж - вчаться на прикладі, як піклується про них мама, - пояснює вона.

А от самостійно гуляти з собакою дитині дозволяти не можна, застерігає психолог, адже вона може розгубитися, якщо собака почне гучно гавкати на перехожих, або на неї кинеться інший пес.

Ще один момент, про який варто згадати, це жорстокість дітей по відношенню до тварин. Появу у дитини агресії до тварини практичний психолог пояснила так:

- Запустити жорстокість можуть пригнічена агресія та невміння проявити власну силу і контроль. Дитина повинна щось контролювати: або доглядати за квітами, або відстежувати, чи є у родини хліб чи потрібно за ним сходити. У дитини обов'язково має виховуватись емпатія.

Якщо вона відсутня плюс пригнічуються емоції плюс дитина не вміє проявити контроль по-дорослому, то це може вилитись у жорстоке поводження з тим, хто слабкіше, у даному випадку - з твариною.

5. ЩУР АБО МОРСЬКА СВИНКА

Якщо обирати серед маленьких тваринок: щурів, хом'ячків чи морських свинок, то у кожної є свої переваги. Вже понад 10 років у автора цих рядків живуть морські свинки. Я віддаю перевагу саме цим тваринкам, хоча вони не такі соціальні та розумні, як щури, які реагують на своє коротке ім'я і можуть виконувати нескладні завдання.

Фото: Сергій Ляшонок
Фото: Сергій Ляшонок

Але свинки, як і кролики, живуть довше - до 6-8 років. Відомі навіть випадки, коли ці тваринки доживали до 10 років. На відміну від щурів морські свинки більш боязкі та менш кмітливі, проте вони володіють широкою палітрою звуків. Наприклад, коли «хрюша» сердиться, вона видає щось схоже на «прррр...», а коли просить їсти, зачувши щось смачненьке, наприклад лист зеленого салату, починає верещати, як справжнє поросятко.

Фото: Олександр Лапін
Фото: Олександр Лапін

Якщо ви зупинили свій вибір на морській свинці, потрібно визначитися з породою: звичайна короткошерста, скінні або ангорська. Останні мають довгу шерсть, за якою потрібно доглядати. Скінні - це лисі свинки, досить нова порода, ще погано вивчена. Фахівці ставляться до неї з підозрою - замало часу пройшло з моменту виведення, щоб визначити, наскільки живучі ці тваринки.

Фото: wikipedia
Фото: wikipedia

Хом'ячки часто кусючі й живуть мало - тривалість їхнього життя в середньому така сама, як у щурів, всього 2-2,5 роки. Крім того, купуючи цю тварину в дім, де є діти, потрібно враховувати, що хом'як - канібал, і може з'їсти власне потомство. А оскільки вони вкрай швидко розмножуються, то можна випадково придбати вже вагітну тварину і разом з малюком стати свідком не дуже приємного видовища.

І наостанок. Коли у моєї доньки виникло бажання мати чотирилапого пухнастого друга, врахувавши всі «за» та «проти», ми вирішили почекати із собакою, оскільки я не маю часу її вигулювати, а вона ще замаленька для цього, та зупинили наш вибір на морській свинці, вона у нас - просто чудова!

Ярослава Золотько. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-