15 липня: народний календар і астровісник

15 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Фотія; збираємо (або їмо) чорницю, позбавляємося наслідків затемнення і активно відпочиваємо.

Цього дня церква вшановує святителя Фотія, митрополита Київського, чудотворця. На Фотія закінчували косовицю сіна і починали готуватися до жнив, тому й казали: «З сіножаті пішли пожинки». А в українському Поліссі та Карпатах тим часом починали збирати чорницю – ягоду поживну і надзвичайно цілющу. З чорниць готують силу-силенну всілякої смакоти: соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад, вино (воно має високі смакові й дієтичні властивості), а також наливки, настоянки і паленку. Щодо ролі чорниці в народній медицині, то тут і казати нічого: ця ягода містить велику кількість антиоксидантів; вживання чорниці допомагає зберегти до самої старості хорошу пам’ять і гострий зір, вона зміцнює серцево-судинну систему, допомагає протидіяти інфекційним захворюванням і позбавитися від зайвої ваги. Чорниця стала чи не першою ягодою, яку почали додавати в раціон космонавтів. На Закарпатті її називають яфиною. В горах Карпат чорницю збиратимуть аж до початку перших заморозків.

Іменинник сьогодні Фотій, але навряд чи ви знайдете чоловіка з таким ім’ям.

Нині 3-ій місячний день. Місяць від трохи знервованого Лева перебирається до розважливої Діви. В Діві нещодавно комфортно розташувалась Венера, тож трійця знайде спільну мову на ґрунті здоров’я і чистоти. Впродовж місяця будемо відчувати наслідки нещодавнього затемнення. Так як воно відбулося в знаку Рака, зміни стосуватимуться передусім справ сім’ї та сімейних цінностей. Несподівані (фатальні) фактори втручатимуться впродовж місяця в плин нашого життя. Задача будь-якого затемнення – змінити застарілі сценарії, щоправда, іноді це відбувається досить брутально. Оформлювати шлюбні стосунки найближчим часом не варто. Відпочинок цього дня має бути активним.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1905 році: +9,5; а найтеплішим у 1951 –  +33,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-