Вчені знайшли в данській бібліотеці три отруєні старовинні книги

Вчені знайшли в данській бібліотеці три отруєні старовинні книги

Укрінформ
Вчені виявили в бібліотеці Університету південної Данії три книги, які датуються XVI і XVII століттями, в обкладинці яких міститься миш'як. 

Ймовірно, для виготовлення обкладинок видань використовувалися фрагменти середньовічних рукописів, що містять тексти з римського права, повідомляє N+1.

Наголошується, що обкладинки книг були покриті зеленою фарбою, що заважало повноцінно прочитати текст, що міститься в них, тому вчені віднесли їх у лабораторію для рентгенофлуоресцентного аналізу. Ця технологія дозволяє дізнатися хімічний спектр матеріалу, завдяки аналізу випромінювання матеріалу, яке виникає при високоенергетичному рентгенівському бомбардуванню. Дослідники сподівалися заглянути під шар фарби і визначити склад чорнил, якими був написаний текст, а також розташування слідів тексту на аркуші.

Читайте також: Музей родинних професій: від плуга до комп’ютера

Разом з тим, вчені виявили, що зелена фарба на обкладинках книг містить миш'як — дуже токсичну речовину, яка здатна викликати смертельне отруєння. На думку дослідників, зелений пігмент, який містить миш'як, може бути паризькою зеленню — змішаним ацетат-арсенитом міді. Він широко використовувався в Європі аж до ХІХ століття, в тому числі і художниками-імпресіоністами, доти, поки не були встановлені його токсичні властивості. Обкладинки книг, вважають вчені, могли бути пофарбовані в зелений для захисту від комах і шкідників.

На даний момент книги зберігаються в окремих картонних коробках у вентильованій шафі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-