Свіжі овочі та фрукти: користь vs ризик

Свіжі овочі та фрукти: користь vs ризик

Укрінформ
Укрінформ допитувався у фахівців зі споживчих прав та лікарів-дієтологів про таємниці сезонних фруктів-овочей.

Літо – час природньої вітамінізації. Купити фрукти та городину у місті - не проблема: дари садів та полів продають і в супермаркетах, і на офіційних ринках, і з землі торгують, начебто “зі свого городу”.

Я завжди намагалась купувати у бабусь на неофіційних ринках, вважаючи, що це селяни продають власноруч вирощену продукцію. Проте, як виявилося, робити цього не слід. Експерти єдині у думці: потрібно купувати продукти лише там, де вам можуть надати сертифікати якості.

Де купувати

Виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації "Союз споживачів України" Максим Несміянов зазначає, що купувати продукти можна лише на офіційних ринках та в магазинах. До того ж краще не просто в маленьких магазинчиках, а у великих торговельних мережах. Адже вони піклуються про свою репутацію.

"Стихійні торговці можуть продавати ті продукти, які не пройшли контроль на ринку. Це – крім банального обважування", – пояснює Несміянов.

Лікар-дієтолог, нутриціолог та лікар з гігієни харчування Марина Балас наводить приклад з власного життя: колись вона купувала свіжу зелень поруч зі своїм будинком у бабусі, в якої - все з власного городу, проте, виявилося, що поруч в автівці сидів син продавчині, котрий підвозив їй городину до місця продажу прямо з Троєщинського ринку, де вони за гуртовою ціною купували “власну” продукцію.

"Із землі краще нічого не купувати, адже не зрозуміло, в яких умовах воно все трималося. Можливе недотримання температурного режиму, умов зберігання, санітарних норм. Особливо страшно купувати біля дороги, адже фрукти й овочі накопичують СО2", – зазначає лікар.

Ольга Котехова, заступник голови ГО "Громадський контроль захисту прав споживачів", зауважує, що впевненим у якості овочів та фруктів можна бути, лише якщо вони – з власного городу. До того ж якщо сусід поруч вирощує городину в промисловому масштабі, то надлишок його добрив передається з ґрунтовими водами.

"Для отримання гарного врожаю потрібно внести добрива та обробити від шкідників. Тому певна кількість нітратів може бути як у домашніх овочах, так і в тих, що вирощуються у промислових масштабах", – розповідає Котехова.

Сезонність овочів

На що слід іще звернути увагу – сезонність овочів. Так, купуючи перші огірки, помідори, кавуни та дині, слід бути особливо обережним.

"Ідеальний час для дозрівання кавунів у наших кліматичних умовах – середина серпня. Якщо кавун продають у кінці червня – першій половині липня, то скоріш за все в ньому є нітрати. Ці речовини можуть викликати гостре отруєння при одномоментному потраплянні великих доз в організм людини, а при накопиченні малих доз онкологічні захворювання шлунково-кишкового тракту", – пояснює Марина Балас.

А от тогорічні яблука, хоча й не шкідливі, але корисних мікроелементів в них значно менше. На початку липня вже цілком реально знайти яблука врожаю цього року.

Зовнішні ознаки: розмір має значення

Кавуни та дині. Усі експерти єдині в думці, що в жодному разі не можна брати розрізані кавуни, навіть якщо вони обтягнуті харчовою плівкою: ми не знаємо, хто та яким ножем їх різав.

Також не можна брати нарізані овочі в обгортці, що продають деякі супермаркети. Адже нарізають часто овочі вже не першої свіжості або навіть ті, які почали псуватися.

Купуючи кавуни та дині, потрібно подивитися, чи є земляна пляма. Якщо вони виросли на землі природним способом, вона обов’язково має бути. Якщо такої немає, то значить, плід зірвали ще замалим, недозрілим і дозрівав він уже штучно.

Марина Балас радить, купуючи овочі або фрукти, обирати середнього розміру. У великих – більше шансів, що містяться нітрати, які додають для більш швидкого зростання.

Уже куплений кавун можна в домашніх умовах перевірити на вміст шкідливих речовин: відрізати шматок і покласти у воду. Якщо вода стане насичено-рожевою, то їсти кавун не можна: у нормі вода має помутніти, а не змінити колір.

Персики та полуниця. Ці фрукти є соковитими. Так, якщо розрізати персик, то через декілька хвилин повинні виступити краплинки соку. Якщо ні – вірна ознака того, що його чимось обробляли, щоб він довше виглядав привабливо та не псувався дорогою. Те саме і з полуницею: якщо розрізати ягоду та присипати цукром, вона повинна через 15–20 хвилин почати "текти". Також потрібно звертати увагу на хвостик: він не повинен бути темним та сухим, має бути зеленим. Полуницю краще брати яскраво-червоного кольору, а не темно-червоного.

Як убезпечити себе

Шкірку огірка потрібно зчистити, а кінчики обрізати – там найбільше накопичуються шкідливі хімікати. Також за годину-дві до вживання слід овочі та зелень замочити у холодній воді.

Ще можна купити нітрат-тестер – невеликий пристрій з голочкою, який допоможе виміряти кількість нітратів. Такий можна носити із собою та користуватись ним при виборі городини. Правда, коштує він недешево – 1,5–2 тис. грн.

Є думка, що банан можна перед вживанням не мити: адже ми його все одно чистимо. Але це не так: шкірку банана часто обробляють розчином фенолу, який залишиться на руках.

Якщо неприємність вже сталася

Ніхто не може бути впевненим, що спожиті овочі чи фрукти не "вийдуть боком", отже, купуючи їх, беріть чек (саме тому краще користуватись великими супермаркетами, в яких дають чеки). Якщо неприємність станеться і вам доведеться звернутися до лікаря, обов’язково візьміть від нього довідку про харчове отруєння.

Якщо йти офіційним шляхом, то з цією довідкою і чеком потрібно звертатися до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Але це – дуже довгий процес.

"Вони зобов’язані вийти на перевірку. Але це буде через декілька днів, і перевіряти будуть вже іншу партію продукції, адже ту, якої отруїлися ви, ймовірніше за все вже не буде", – зазначає виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації "Союз споживачів України" Максим Несміянов.

Тому більш дієвий спосіб – звернення до громадських активістів, які допоможуть домовитися з адміністрацією магазину, але це стосується лише великих мереж, які бояться розголосу, - вважає він.

"Ніхто не хоче розголосу. Не так страшні штрафи, як втрата продажів. А от до суду йти – в останню чергу. 80 % справ у Європі вирішується в досудовому порядку", – додає Несміянов.

Ярослава Золотько. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-