«Сірі бджоли» й «Дослідження генеалогії логіки». Путівник по Книжковому Арсеналу від «Фоліо»

«Сірі бджоли» й «Дослідження генеалогії логіки». Путівник по Книжковому Арсеналу від «Фоліо»

Укрінформ
Харківське видавництво представило топ-5 своїх видань, підготовлених для участі у Книжковому Арсеналі

Менше ніж за тиждень у Києві розпочнеться VІІI Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Про топову добірку своїх новинок, що будуть там представлені, Укрінформу розповіли у видавництві «Фоліо».

Серед нових видань українських авторів, які будуть презентовані, однією з найцікавіших, видавництвом було названо нову книгу найвідомішого у Європі вітчизняного письменника Андрія Куркова.

Його нова книга «Сірі бджоли» розповідає про життя людей у так званій «сірій зоні».

...У селі Мала Староградівка залишилося жити всього дві людини – пенсіонер сорока дев'яти років Сергій Сергійович і його колишній однокласник Пашка. І вони, маючи абсолютно протилежні погляди на життя, вимушені миритися один з одним, хоча до одного в гості заїжджають українські військові, а до іншого – сепаратисти. 

Головна турбота Сергійовича – як і куди з настанням весни повезти подалі від війни своїх бджіл, вивезти туди, де не стріляють, щоб потім у меду не було присмаку війни. 

Його поневіряння шляхами Запорожжя та літо, проведене в Криму, призведуть до того, що він навчиться не довіряти не лише людям, а й власним бджолам.

У новій книзі Петра Кралюка «Півтори тисячі років разом. Спільна історія українців і тюркських народів», яку видало «Фоліо», йдеться про непрості стосунки між предками українців та й тюрками. 

Автор показує, що це були відносини між двома цивілізаціями (землеробською й кочовою), які часто мали конфронтаційний характер. Однак існувало й чимало прикладів «взаємодоповнення» та співробітництва. Звертається увага на історію відносин між слов'янським населенням нинішніх українських земель й аварами, булгарами, печенігами, половцями, торками, татарами, турками тощо. 

Особливо акцентується увага на стосунках між українським козацтвом з одного боку, та Кримським ханством й Османською імперією, з другого. Показано, що в генезисі українського етносу помітну роль відіграли тюрки, а українська культура має чимало тюркських елементів.

Видавництво «Фоліо» на «Книжковому арсеналі» також представить читачам нову книгу відомої української телеведучої, театрознавиці та сценаристки Наташі Влащенко «Під небом Аустерліца».

Як зазначили видавці, найбільшою помилкою було б вважати, що цей роман – твір «на злобу дня», художня реконструкція реальних подій. 

Насправді, це спроба передати історію людини, яку ідеалізм підвів практично до краху. Єдина перепона на шляху до катастрофи – професія, справа, яку любить героїня. 

Історія Мар'яни Морозової – це інсталяція розпеченої, тривожної атмосфери останніх років в Україні. Цей роман – не про політиків і їх оточення. «Під небом Аустерліца» – роман про те, як складно обирати свободу. 

На міжнародному книжковому фестивалі будуть представлені й нові видання «Фоліо» від представників світової літератури, зокрема книга «Середньовіччя. Варвари. Християни. Мусульмани»  італійського письменника Умберто Еко.

За словами видавців, проект «Історія європейської цивілізації» охоплює період від античних часів до ХХ століття, поділений на три основних блоки: Античність: Рим, Греція, Близький Схід; Середньовіччя: Раннє середньовіччя, Високе середньовіччя, Пізнє середньовіччя, XV століття; Сучасність: XVI - XХ століття. 

Том «Середньовіччя. Варвари. Християни. Мусульмани» охоплює величезний період – від падіння Західної Римської імперії до епохи Ренесансу. 

У виданні зачеплений солідний перелік тем: занепад і нове зростання міст, розвиток торгівлі й комерції, медицина й освіта, досягнення науки і техніки, духовні пошуки, повсякденне життя, піднесення римо-католицької церкви, література й історіографія, театр і музика та ін. 

Також воно доповнено багатим ілюстративним матеріалом: всесвітньо відомими шедеврами, першодруками з багатьох музеїв світу.

Також на книжковому фестивалі буде представлено книгу німецького філософа, засновника феноменології Едмунда Гусерля «Досвід і судження. Дослідження генеалогії логіки».

У цьому творі автор пропонує феноменологічне розуміння генеалогії логіки як походження форм судження з допредикативного досвіду. 

Едмунд Гурсель впроваджує поняття внутрішнього і зовнішнього горизонту досвіду, а також пропонує специфічне феноменологічне розв'язання проблеми утворення загальних понять за допомогою концепції вільної варіації у фантазії. 

Книга «Досвід і судження. Дослідження генеалогії логіки» розрахована на викладачів філософії, студентів філософських і гуманітарних факультетів, а також на широке коло інтелектуалів, що цікавляться сучасною онтологією, епістемологією і логікою.

Любов Базів. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-