Руслана Лижичко, співачка, активістка
Я ще більш дика, ніж раніше
18.05.2018 12:46

Українська співачка Руслана не виключає свою участь у національному відборі для Євробачення-2019. Якщо уявити, яку пісню вона обере для участі, то на сьогодні здається, що умовною її назвою була б “Чиста енергія”. Саме таке враження склалося після участі Руслани як запрошеного виконавця на цьогорічному Євробаченні в Лісабоні й після інтерв’ю з нею на теми еволюції пісенного конкурсу та її особистої.

ПРО НОВУ МІСІЮ ЄВРОБАЧЕННЯ: МАЙДАНЧИК ДЛЯ СОЦІАЛЬНИХ МЕСЕДЖІВ

- Кого ти можеш відзначити з виконавців на Євробаченні-2018? 

- Я підтримувала цього року представників Кіпру, Франції, Данії й усіх виконавців, хто вийшов на сцену із соціальними меседжами. Вважаю дуже позитивним, що сцена Євробачення була використана не лише для пісень про «бла-бла-бла», а для меседжів проти тероризму, проти приниження жінок. Не слід недооцінювати це. Ці меседжі змінюють світ. 

- Я так зрозуміла, що ти й сама з таким посланням приїжджала до Лісабона? 

- Так. Ми всі маємо схаменутися та почати перехід на використання енергії, виробленої з вітру, сонця, води. Так само і очистити енергетично своє життя – перейти до чистих думок, помислів, намірів, до прощення і відпускання образ. 

Мій основний меседж для учасників, фанів та всіх-всіх про те, що настав час і глобальна потреба до переходу на екологічну енергію. Кожен з нас потребує чистоти води, повітря, їжі, слів і дій. Давайте очищати нашу планету, берегти її, піклуватися, бо це є наше життя. 

В Україні ми маємо достатньо сонця і вже є такі технології, наприклад, жалюзі-сонячні панелі, які можна використовувати для виробництва та акумулювання сонячної енергії на вікні у себе вдома. Я сама вже давно перейшла на зелену енергію. Наш будинок повністю автономний в плані забезпечення енергетичних потреб. І моя студія повністю працює на зеленій енергії. Тобто записані мною пісні енергетично чисті. Я також закликаю зробити виробництво музики, як на Євробаченні, так і у всьому світі, з використанням екологічно чистої, відновлюваної енергії. 

- На твоїй прес-конференції для міжнародних ЗМІ демонстрували фільм про екологічне становище Карпатського регіону...

- Окреме питання, яке мене дуже турбує – це вирубка Карпатських лісів. Неконтрольована, незаконна, варварська. Карпатські гори лисіють, ми маємо екологічні наслідки вже й матимемо ще більшу катастрофу, якщо не припинимо вирубку. Мало хто в Європі знає й усвідомлює катастрофічну небезпеку знищення лісів у Карпатах, як для України, так і для європейських країн. 

- Руслано, весь світ пам’ятає твій шалений драйв на Євробаченні-2004 у Туреччині. Минуло 14 років. Як зараз справи з енергетикою у співачки Руслани?

- Зізнаюся чесно, що нині я ще більш дика, ніж раніше. Я завжди мала й маю неймовірне спілкування з первісним світом, з природою. А нині я ще й почала шукати нові джерела енергії, які вже й не такі нові, бо використовувалися у минулому. Також я почала власний пошук у екзотичних стилях, у екзотичних культурах. Те, що я привезла на Євробачення, це неймовірний український спів, який я пізнала в Карпатах. То особливі звуки, особлива техніка співу. Цим співом зцілювали, ним передавали почуття, передавали з покоління в покоління енергетику народу, роду. 

Музика та танці – це мова, зрозуміла у всіх куточках світу. Це мова, якою я маю унікальну можливість передати українську прадавню енергію, ті давні меседжі, людям у всьому світі. І музика, й танці – вони є єдиним цілим. Тому я закликала Лісабон і закликаю всіх: танцюйте співаючи, співайте танцюючи.

ПРО АРТИСТІВ, ЩО ЇЗДЯТЬ ДО РОСІЇ: НЕ ВИТРАЧАЙМО ЕНЕРГІЮ НА СТАРЕ

- Після розв’язання Росією агресії проти України твої колеги по мистецькому цеху не гребують поїздками до Росії, дехто вже й оселився в Росії. Всі ці люди мали визнання в Україні, отримували знання, нагороди, позиціонували себе патріотами України. Як на твою думку, маємо діяти у таких випадках? Як принаймні можна забрати у них ті звання?

- Знаєш, якщо ми дійсно прагнемо, щоб нове очищене життя настало якнайшвидше, то нам треба просто це все старе забувати й не акцентувати на ньому взагалі. Просто не піднімати ті конфліктні й проблемні питання, які ми точно знаємо, що не вирішимо. Адже це просто забирає у нас час. Ми просто зливаємо свою енергію в ніщо, замість того, щоб її вкладати в розвиток свого життя, в розвиток тих напрямів, які дійсно змінять країну.

- На твою думку, які з цих напрямів є першочерговими?

- Я говорю про конкретні задачі. От наприклад, ми зайнялися зеленою енергетикою. Ми розуміємо, що якщо Україна не стане енергетично незалежною, то у нас так і будуть постійно ці шантажі, корупції, політичні скандали. Це найгірше, що може бути, бо Україну зробили фактично прокладкою для газових траншів. Це принизливо для країни, яка сама в стані виробляти енергію, яка є енергоносієм, яка має неймовірний людський та природній ресурс. Україна здатна уникнути енергетичного тиску, забезпечивши себе енергією самотужки, зеленою енергією.

ПРО СВІТОВЕ ТУРНЕ: ХОЧЕМО ОБ'ЄДНАТИ УКРАЇНЦІВ 

- Розкажи, будь ласка, що зараз у творчому плані відбувається у твоєму житті. Як із гастролями?

- Планів багато. На виступі в Лісабоні мені було важливо показати, що Україна дуже просунута країна. Озвучити, що ми закликаємо всіх до використання екологічно чистої енергії та до енергії миру. 

У мене запланована участь у трьох великих міжнародних енергетичних форумах – у Казахстані, у Шанхаї, а потім у Мюнхені. На всіх цих майданчиках я матиму слово. В Шанхаї мене навіть будуть нагороджувати за те, що я, як селебріті, висуваю таку глобальну ініціативу. 

Після цього ми закриємося в студії та записуємо альбом, з яким на День незалежності виходимо з моїм сольним концертом з рок-групою, з оркестром.

- Де відбуватиметься цей концерт?

- Концерт пройде в Батурині. Ми спеціально їдемо в край Гетьманщини, привертаємо увагу до української державності, тому що хочемо, щоб цей історичний акцент культивувався у молодого покоління. Молодь мусить знати, що Україна як держава починалася давно, була в Європі ще тоді, коли Петро І ще не встиг прорубати те «вікно». Перша конституція України була написана в Батурині в 1710 році. Тому ми дуже хочемо показати нову програму на День Незалежності саме в Батурині.

- Чи плануєш гастролі з новим альбомом після того?

- Так. Хочемо робити рок-шоу, велике турне по Україні, по Європі та по світу. Світове турне ми вже анонсували. Цей тур називається «Україна там, де ти». Ним ми хочемо об’єднати всіх українців світу, не ставлячи собі якісь надзавдання. Хочемо приїхати та дати движ українським громадам, дати їм меседж, що вони і є українською енергією. Якщо нам вдасться в деяких країнах інтегруватися в інтернаціональну аудиторію, то ми будемо це робити. 

- Це грандіозні плани, бажаю успішної реалізації. Але ж ще не сказала ти, що в 2019 році ми чекаємо тебе на Євробаченні?

- Абсолютно (сміється). Абсолютно. Мені цікава ця перспектива. Якщо відчую, що та музика, ті слова, той драйв, який потрібен Євробаченню, є в моїх нових творах... Хоча вже відчуваю, що за енергетикою можна одразу на Греммі, минаючи Євробачення (сміється).

Ольга Будник, Лісабон-Страсбург

Фото: FB RuslanaOfficial

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-