У Києві презентували першу українську антологію дитячих п’єс

У Києві презентували першу українську антологію дитячих п’єс

Фото
Укрінформ
У Києві, у Центрі театрального мистецтва імені Леся Курбаса, презентували першу за роки незалежності України антологію п’єс для дітей та підлітків  "Драмовичок".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Дуже важливо, щоб дитина пізнала світ драматургії мовою, яка їй близька, тоді вона його полюбить”, - наголосила куратор драматургічних проектів Центру Неда Неждана під час презентації.

Вона зазначила, що до антології увійшло 20 різних за жанром і стилістикою п’єс, химерні світи яких охоплюють широку палітру сюжетів та образів, серед яких: історичні, сучасні, фантастичні, позачасові. Збірка включає драматургію для малої сцени і для великої, мюзикли та п’єси для лялькового театру. Є твори, які неодноразово ставилися в Україні та за її межами, а є ті, що лише чекають на світло рампи.

Антологію поділено для зручності на три частини: «Драмовенятко» – для найменших, «Драмовичок» – для молодших школярів, а також «Драмовик» – для підлітків. За словами Неждани, всі п'єси настільки цікаві і різнопланові, що виокремити з них, як найкращу, якусь одну просто неможливо. Водночас її дуже потішило гарне наповнення роздіду «Драмовик», оскільки підлітки – “порожня ніша”, бо репертуару для цієї вікової категорії майже немає, а це важливий для сприйняття драми вік.  

Один з упорядників антології Олег Миколайчук, додав, що, зараз не відбувається жодної підтримки сучасної драми від держави, попри це збірки видаються переважно за кошти спонсорів. І Центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса не збирається зупиняти свою роботу у цьому напрямку, вже є дуже багато планів, “фактично ми зараз перетворились на видавничий драматургічний центр”, - сказав він.

Читайте також: У США видали англійською твори 15 українських письменників

До книги увійшли п’єси І.Андрусяка, А.Багряної, Я.Верещака, А.Вишневського, О.Вітра, О.Вратарьова, О.Гавроша, О.Гончарова, Н.Гузєєвої, Б.Жолдака, С.Лелюх, Б.Мельничука, О.Миколайчука, Н.Нежданої, В.Нестайка, Н.Симчич. 

Автор і упорядник проекту – Надія Мірошниченко, співупорядники Ярослав Верещак і Олег Миколайчук, співробітники відділу драматургічних проектів НЦТМ імені Леся Курбаса. Редактор – Надія Симчич. Художнє оформлення Маркіяна Мірошниченка. Це спільний проект Центру Курбаса і видавництва «Світ знань».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-