Ялинка в оренду: напувайте, не дайте засохнути

Ялинка в оренду: напувайте, не дайте засохнути

Аналітика
Укрінформ
Мода на новорічні деревця у горщиках набирає обертів

На головних площах українських міст уже сяють новорічні ялинки. У декого вони красуються вже й у домівках та квартирах. Але чимало українців їх все ж іще не придбали: приглядаються. І на фоні, можливо, росту екологічної свідомості – у багатьох із цієї когорти виникає дилема. От хочеться свята із запахом хвої – але водночас серце стискається від того, що заради кількаденної забави зрубано дерево… Хоча останніми роками українці таки придумали як викрутитися – аби, знаєте, і вовки ситі, і вівці цілі. Називається ця новорічно-ялинкова панацея «ялинка в горщику». Таке собі новорічне дерево, яке треба поливати, а після свят – висадити, і хай собі росте, людей радує.

З НАСТУПНОГО РОКУ – У ВСІХ ЛІСГОСПАХ КРАЇНИ

Придбати такі ялинки можна в першому-ліпшому садовому центрі. Щоправда, вас можуть неприємно вразити ціни на них – стартують від 650 гривень за півметрову ялиночку. І що вище деревце — то дорожче. А якщо схочете модну блакитну ялинку, готуйте як мінімум вдвічі більше за таке ж метрове деревце, тільки з голубими гілочками.

Але ж ми не були б українцями, якби і з цієї ситуації виходу не знайшли. Тож такі ялинки в горщиках почали заготовляти в державних лісництвах, щоправда, це швидше виняток, аніж правило, але якщо пошукати – можна знайти.

Так, торік таку практику вперше запровадили на Закарпатті в Перечинському лісгоспі – і це стало справжньою сенсацією. Лісівники не просто продавали свої деревцята в горщиках за третину ціни від зрубаних з чіпами ялинок на ринках (тобто, від 100 гривень), а й давали напрокат: орендувати ялинку коштувало ще дешевше – всього 60 грн.

Цього року тут, у Перечинському лісгоспі, традицію ялинки в горщику продовжили. 

Ярослав Копопловець
Ярослав Кополовець

- Не знаю, чому колеги в інших господарствах не долучаються до такої практики, – каже директор Перечинського лісгоспу Ярослав Кополовець.

Втім, у прес-службі ЗОУЛМГ нас запевнили, що таку практику з наступного року введуть як обов'язкову в усіх господарствах області, а може, і країни.

- Практика показує, що ці ялинки в горщиках мають попит, минулого року в Перечині розкупили все, цьогоріч – на початок грудня забрали вже половину дерев у горщиках. Були прохання, і ми на них надсилали наші деревцята в інші області – до Львова та Києва, – каже прес-секретар ЗОУЛМГ Юлія Давидова. – Відтак, із наступного року такі ялинки в горщиках будуть у кожному лісгоспі області – для зручності, напевно, нашу практику переймуть і колеги по всій країні.

МИНУЛОРІЧ ДАВАЛИ В ОРЕНДУ ЗА СМІШНІ ГРОШІ, ТЕПЕР – ПРОДАЄМО

- Минулого року ми ялинки здебільшого здавали в оренду людям – всього за 60 грн. Із можливістю потім привезти дерево в лісгосп і висадити на території якогось із лісництв. Але як показала практика – жоден із орендарів дерево не повернув, тому цьогоріч ми вирішили ялинки продавати. До ціни на дерево (від 60 до 150 грн) додали вартість горщика, землі – тому коштує така ялинка у нашому лісгоспі від 200-250 грн (це деревцята від одного до півтора метра). Горшик вартує 60-80 грн, плюс ялинка, привіз, посадка, ґрунт – на те і виходить, каже лісівник. – Якщо брати цьогорічні базарні ціни – ялинки висотою тих самих 1,5 м стартують від 300 грн. Вигідніше взяти в горщику.

Заготовлювати ялинки в горщиках починають заздалегідь.

- Ці ялинки ми викопували ще в кінці жовтня в насадженнях, де вони росли в природних умовах. Ми вибираємо дерева разом із корінням з глиною. Два місяці деревцята стояли у нас на подвір'ї в горщиках – пристосовувалися до нових умов життя. У лісі вибираємо деревцята ті, що кращі та менші – аби приживалися. Більшу ялинку в горщик не посадиш – там коренева система завелика. Висаджувати в горщик можна тільки дерева обмеженої висоти – більші за півтора метра туди не влізуть, та й пошкодиться коренева система – така ялинка не приживеться.

Разом із тим, Ярослав Михайлович пояснює, як саме слід доглядати за хвойним деревом, аби воно щасливо пережило різдвяно-новорічні свята і змогло потім прижитися.

- Ялинку треба ставити не біля батареї, не забувати її поливати, але при цьому не перелити – достатньо півлітра холодної води двічі на тиждень. На Закарпатті, яке відоме теплими зимами, дерево можна висадити в ґрунт одразу після свят. Або винести з хати після свят і почекати до весни, а тоді підготувати посадкову яму і висадити ялинку вже напровесні. За деревом треба доглядати, поливати, аби прижилося.

СКОРІШ ЗА ВСЕ – НЕ ПРИЖИВЕТЬСЯ

Цікаво, що чимало скептиків переконують, що такі ялинки навряд чи приживуться.

- Хвойні дерева загалом вибагливі, вони не люблять пересаджень, а якщо вже займатися цим – то у відповідну пору року та за відповідних умов, – каже Ярослав Козак, керівник еко-турфірми «Добре поїхали». – Відтак, що ви купите ялинку в горщику, що – чіповану зрубану на базарі, результат матимете один: дерево використаєте тільки одноразово за призначенням – як декорацію до новорічних свят.

Для того, аби було інакше, треба, певно, купувати дорогі ялинки в зелених центрах – там все-таки їх спеціально вирощують у горщиках, із дотриманням умов температури та вологості, відповідним підживленням, знову ж таки, коренева система вже призвичаєна. Так більше шансів, що це хвойне дерево у вас збережеться, і з ним ви зустрінете ще не одне свято. Але й коштує воно у п’ять разів дорожче за звичайну ялинку із новорічного базару.

СПОСІБ ЖИТТЯ ЯЛИНЦІ НЕ ПІДІЙШОВ…

Хоча й тут не все так просто.

Минулого року таку ялинку – живу, в горщечку, придбало собі молоде подружжя киян – Олекса та Марічка Косенки.

- Ідея була розжитися ялинкою, яка ростиме разом із нашою сім’єю – зустрічати й проводжати із нею свята щороку, – розповідає Олекса. – Відтак, ми купили хвойне деревце в одній із мереж у місті, добре зустріли з нею Новий рік. Причому, це була не звична смерічка чи ялиця, а спеціальний вид сосни – коніка, яка пристосована, як нам пояснили, до вирощування в умовах закритого ґрунту. У нас вона добре пережила новорічні свята, весною навіть пішла в ріст. Але у нас така специфіка роботи, що влітку майже на місяць виїжджаємо з дому (Олекса тренує хлопчаків за українським бойовим звичаєм, влітку у них – табори, – авт.). Тому нашу ялинку ніхто не поливав, і вона всохла. Шкода, звісно, але для нас ця практика виявилася неприйнятною. Більше ялинку в горщику не заводитимемо. Хоча й зрубану ніколи не використовуємо: ми купуємо кілька гілочок, прикрашаємо ними люстру, я поєдную до вимикача світла гірлянди – отакий у нас новорічно-хвойний декор.

ЯК НЕ ЗАСУХА, ТО ЗЛИЙ СУСІД

Хоча не факт, що вашу ялинку з горщика, любовно висаджену після свят, не спіткає інша біда – і мова не про засуху, а про сусіда з іншої квартири.

Саме про такий прикрий випадок нам розповіла еколог з Ужгорода Оксана Станкевич-Волосянчук:

- У нашому дворі колись росла саме така ялинка із горщика: в моєму дитинстві якось мама принесла живу ялинку в горщику. Ми святкували з нею Новий рік, а навесні висадили деревце у дворі. Доглядали, плекали. Зрештою, вона виросла у висоту на 1,5 м, а потім на якийсь черговий Новий рік її сусід тишком-нишком зрубав, – розповіла пані Оксана.

А от у Литві такі ялинки в горщику користуються популярністю уже понад десять років, втім, як і загалом по Європі, розповідає читачка Укрінформу з Вільнюса Марина Делеган.

- У нас ялинки в горщику дуже популярні, придбати їх можна у спеціалізованих крамницях лісництв – можна під’їхати і купити на вибір, або замовити попередньо в Інтернеті. Продають такі ялинки також біля супермаркетів. Ціна за зрубану ялинку ~ 15-20 € (1м-1,5м); у вазоні срібні ялинки десь по 20-25 €; нормандські ялинки преміум класу у вазонах – від 30 €, – розказує пані Марина. – Ялинки у вазонах люди часто висаджують потім біля будинків, у парках... Це загальна практика, більшість дерев приймається.

КІЛЬКА ПРАВИЛ ДЛЯ ГОСПОДАРЯ ЯЛИНКИ

Ну, власне, якщо ми все-таки переконали вас цьогоріч спробувати змінити традиції – і зустріти Новий рік із ялинкою в горщику, то ось вам наостанок кілька порад, як доглядати за деревцем так, аби воно успішно пережило свята, а потім захотіло жити далі у відкритому ґрунті.

Є кілька правил. Ставити потрібно на світлому місці, але не під прямі сонячні промені з вікна, також – не біля батареї чи каміна. Крім того що дерево слід поливати, його треба раз на два дні обприскувати. Також слід завважити, що в кімнаті ялиці, яку ви потім плануєте висаджувати, треба перебувати не більше як 7-10 днів. Після свят дерево варто винести на балкон, стежити, аби не перемерзло в сильні морози та не обгоріло на першому весняному сонці. Навесні дереву треба вибрати місце, де воно житиме – ялинка любить притінене місце, вона виростає в тіні до 15 м, також їй до вподоби кислі ґрунти. Бажано при висадці посадкову яму підживити спеціальними добривами для хвойних, полити та замульчувати. Ну, і зрідка навідуватися до свого дерева і поливати.

А ЯКЩО МИ ВАС НЕ ПЕРЕКОНАЛИ….

Ну, й насамкінець. Якщо ми вас таки не переконали – і ви не змінюватимете сімейної традиції купувати до свят зрубану ялинку, то ось вам наостанок життєствердна (чи заспокійлива) репліка одного з наших спікерів – керівника еко-турфірми Ярослава Козака.

- Насправді термін «зрубана ялинка» нам дещо нав’язаний, і тут варто розставити акценти, аби справді не совістити самого себе за зрубане дерево, – пояснює Козак. – Більшість новорічних дерев на наших ринках спеціально вирощені для того, аби їх зрубали та продали для святкування Нового року. І деревцят цих насаджено в такій кількості, що можна забезпечити увесь багатомільйонний Київ. Для цього розроблена лісівниками ціла процедура – сосни та ялинки садять на спеціальній відкритій території, на визначеній відстані – аби дерево рівномірно обростало гіллям і тягнулося доверху. (У природі ялинки дуже рідко бувають такої ідеальної круглої форми, зазвичай, вони однобокі, рідкі). Зрештою, це така ж процедура, як вирощування картоплі – ми ж не ридаємо над картоплинами, коли чистимо їх для смачної вечері, – жартує пан Козак. – Тому новорічну ялинку треба сприймати так само… Нам цьогоріч із групою вдалося поїхати до Боярського лісництва на плантацію ялинок – люди побачили, як вирощують деревця – із насіння, до пухнастих однорічок у теплицях і до, власне, плантації. Зрозуміли також іще один факт: що наші ліси – це здебільшого не природні насадження, а плантації, де лісівники вирощують дерева. І цікаво: що молодший ліс – тим більше він дає кисню, бо швидше проходить процес фотосинтезу. Власне, після екскурсії у моїх туристів зникли всі питання щодо новорічних ялинок, і кожен додому поїхав зі свіжою сосонкою з лісництва. Ще приємніше, що дерева в лісництвах втричі дешевші, ніж на ринках (якщо там ціна стартує від 300 грн – то в лісництві таку ж майже метрову сосну можна придбати від 75 до 100 грн).

Тетяна Когутич, Ужгород

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-