Творці

Творці "Сватів" мали бути готові до ризиків - Іллєнко

Ексклюзив
Укрінформ
Творці "Сватів" апріорі мають бути готові до того, що через антиукраїнські заяви виконавця однієї з головний ролей - російського актора Федора Добронравова і відвідування ним Криму серіал може бути заборонений в Україні.

Так прокоментував Укрінформу голова Держкіно Пилип Іллєнко ситуацію з серіалом у зв'язку з тим, що СБУ заборонила Добронравову в’їзд в Україну на три роки.

"Це питання має два аспекти. Є закон і є позиція Держкіно з точки зору виконання чинного законодавства. На сьогодні у зв'язку із забороною актору в'їзду на територію України підстав забороняти серіал немає. Але якщо від Служби безпеки України надійде відповідне подання до Міністерства культури про внесення прізвища цього актора до переліку осіб, які становлять загрозу національній безпеці України, і Міністерство культури таке рішення ухвалить, ми будемо зобов'язані відкликати прокатне посвідчення цього серіалу. Поки що такого рішення Мінкультури немає. Це щодо юридичного боку справи. З точки зору моральної оцінки ситуації, є актор, який уже тривалий час публічно заявляє свою антиукраїнську позицію і діє відповідно. Тож очевидно, що Служба безпеки України мала право і правильно вчинила, заборонивши йому в'їзд на територію України", - сказав Іллєнко.

Читайте також: Держкіно чекає документи на заборону "Сватів"

Він додав, що "Свати" від початку створювалися і для російського ринку, недарма виконавці головних ролей - російські актори.

"Що стосується взагалі зйомок російських акторів у так званих українських серіалах... Насправді ці серіали абсолютно робляться на російський ринок, вони не є українськими. І нехай ті,  хто їх роблять, не розповідають, що вони українські кінематографісти. Вони громадяни України, які знімають кіно для російського ринку. І вони несуть ризики у зв'язку з цим. І мають бути готові до цих ризиків через те, що знімають відвертих сепарів. Усе. Крапка", - емоційно прокоментував ситуацію голова Держкіно України.

Читайте також: Зірку "Сватів" та “Ліквідації” три роки не пускатимуть в Україну

Як повідомляв Укрінформ, СБУ заборонила в’їзд в Україну Федору Добронравову на три роки. Співробітники спецслужби задокументували, що Добронравов неодноразово робив антиукраїнські публічні заяви, в яких, зокрема, підтримував анексію Криму Росією. Актор також багато разів відвідував окупований півострів, що є порушенням законодавства України.

Український актор і продюсер Володимир Зеленський, який є одним із творців серіалу "Свати", записав емоційне відеозвернення до СБУ, в якому розкритикував можливу заборону серіалу на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-