Столичний Віденський бал подарує щастя особливим дітям

Столичний Віденський бал подарує щастя особливим дітям

Укрінформ
Такі заходи позитивно впливають на дітей, які проходять курс реабілітації, та й на суспільство в цілому

Кожна дитина повинна бути щасливою. На цьому принципі будується спільне для всіх людей розуміння дитинства. Однак на шляху до дитячого щастя часто стоять труднощі: бідність, відсутність злагоди в сім'ї, хвороби. Хворі діти – мабуть, найнесправедливіше явище нашого світу. Малюки, які не зробили нічого поганого, несуть на собі тягар проблем, заважкий навіть для багатьох дорослих. Такі діти особливо потребують підтримки.

27 та 28 жовтня в стінах КМДА відбудеться Віденський бал, на який з'їдуться школярі з усього Києва. Організатори Віденського балу вирішили зробити в цьому році захід незвичайним і запросили на нього хлопчиків і дівчат з Київського міського центру реабілітації дітей з інвалідністю. Журналіст Укрінформу відвідав Центр і дізнався, як вони готуються до майбутньої події.

Серед будинків столичного району Дорогожичі розташована симпатична сучасна будівля з яскравим інтер'єром. Заступник директора установи, Віктор Сальков, розповідає, що Центр відкрився на початку цього року. Він розрахований на 80 дітей одночасного перебування з різними діагнозами: ДЦП, аутизм, синдром Дауна. Основний принцип роботи установи докорінно відрізняється від радянських методів: це не інтернат, де діти з інвалідністю перебувають на утриманні, а місце реабілітації та отримання корисних життєвих навичок.

«Під кожну дитину програма реабілітації прописується індивідуально, і з ним індивідуально займаються фахівці. Ми використовуємо власні методичні напрацювання, а також переймаємо досвід провідних країн світу. Насамперед США та Ізраїлю. Діти займаються в змішаних групах, незалежно від віку та діагнозу. Бачачи успіхи товаришів, навіть у найбільш «складних» дітей з'являється інтерес до навчання», – розповідає директор.

За словами пана Салькова, всі його вихованці – яскраві індивідуальності. Серед десятка дитячих голосів під скляним куполом Центру дзвінко лунає задерикуватий голос Діани Степанчук. Дівчинці 16 років. Вона любить співати і слухати музику. Волею долі у дитини складна форма ДЦП. Діана не може сама ходити. Вона прикута до інвалідного візка. Мама Діани, Наталія Петрівна, розповіла, що, незважаючи на жорстокий діагноз, дівчинка залишається оптимісткою і намагається мірою своїх сил допомагати навколишнім.

Для Діани запрошення на Віденський бал стало новим викликом долі. Дівчинка активно готується до виступу і репетирує програму, розроблену спеціально для дітей з особливими потребами.

«Віденський бал – новий крок. Ми з Діаною ніколи не займалися танцями і дуже раді, що нас туди запросили. Ми з чоловіком хочемо, що б наша донька знайшла себе в житті. Діана повинна особистим прикладом показувати, що якщо ти не можеш ходити, це не означає, що ти мусиш закритися вдома, розізлитися на весь світ, звинувачувати лікарів. Людина може зробити багато чудових справ, навіть перебуваючи в інвалідному кріслі», – каже мама дівчинки.

Підготовка до балу проходить кілька разів на тиждень. Керує заняттями хореограф, який допомагає дітям розучувати спеціальні танцювальні рухи. У кожної дитини з Реабілітаційного центру є свій партнер по танцю, допомагає йому освоїти програму. За словами Діани, її компаньйон з розумінням поставився до її особливостей.

«Знаєте, коли я дізналася, що потраплю на Віденський бал, у мене очі по п'ять копійок. У мене дуже хороший партнер, який мене підтримує. Він не посміявся надо мною, а навпаки, сказав, що у мене все вийде», – поділилася майбутня учасниця Віденського балу.

Директор Центру повідомив, що його вихованці прийдуть на бал не з порожніми руками. Вони виготовили оригінальні краватки-метелики і невеликих полотняних ляльок, яких хочуть подарувати Віталію Кличку, Тіні Кароль і всім учасникам. За словами пана Салькова, такі заходи позитивно впливають на дітей, які проходять курс реабілітації, так і на суспільство в цілому. Зустрічі з особливими дітьми допомагають суспільству зрозуміти проблеми людей з інвалідністю.

«Беручи участь у таких заходах, ми долаємо важливий соціальний бар'єр, що залишився ще з радянських часів. Зрозуміти іншу людину можна тільки відкинувши забобони про те, що вона хвора, бідна, вбога. Поглянувши на людину з інвалідністю, як на рівного, ти зможеш допомогти йому», – каже Віктор Сальков.

Дійсно, спілкуючись з дітьми з Київського реабілітаційного центру, не відчуваєш себе в стінах похмурої лікарні. Перед тобою абсолютно повноцінні, талановиті люди, яким просто не пощастило зі здоров'ям. Такі діти, як Діана Степанчук, сповнені оптимізму та творчої енергії, вони дарують людям добро і мріють змінити світ на краще. Хотілося б вірити, що Віденський бал стане маленькою, але дуже значущою подією в їх сповненому боротьби житті. Святом, яке діти з реабілітаційного центру запам'ятають, як момент справжнього щастя. Адже дитинство – це час щастя.

Антон Фоменко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-