"Будинок "Слово": світова прем'єра відбудеться на Варшавському кінофесті

Укрінформ
Світова прем'єра документального повнометражного фільму "Будинок "Слово" відбудеться у жовтні під час конкурсу 33 Варшавського кінофестивалю.

Про це повідомив режисер фільму Тарас Томенко на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми презентуємо фільм у Варшаві. Це справді знакова для України подія, тому що це  відкриває для нас, держави з історією, діалог з Європою, європейським суспільством. Показ відбудеться 16, 17 і 18 жовтня. І вже самий факт участі в конкурсі фестивалю класу "А" - це вже перемога", - сказав Томенко.

Він уточнив, що заявок на конкурс документальних фільмів було подано величезну кількість. Відбір пройшли тільки 15. А також зазначив, що всього українських фільмів на Варшавський фестиваль було подано аж 48. І відібрано три до різних категорій. 

Тарас Томенко

Режисер розповів, що сам будинок "Слово" побудований у Харкові.  Його будівництво розпочалося 1928 року.  Там під одним дахом поселили Куліша, Тичину, Хвильового, Сосюру, Йогансена, багатьох інших відомих письменників. Над стрічкою почали працювати 4 роки тому, проробили величезну архівну роботу і знайшли унікальні матеріали, котрі глядач побачить уперше.

"Ми досліджували, як працювала система НКВД - сьогодні ФСБ, яким чином виокремлювалася персона, як вона страчувалася - чи фізично, чи морально. Цей будинок став пасткою для багатьох представників творчої інтелігенції. Ми розповідаємо історії цих людей, про їхню творчість, про те, чому вони стали жертвами цього режиму. Вони були життєрадісні, творили нове мистецтво, нову естетичну модель України. І за це, власне, й поплатилися. Працюючи над фільмом, ми дійшли висновку, що гібридна війна розпочалася не 4 роки тому, вона розпочалася в будинку "Слово". Тому що культурний пласт, який втратила тоді Україна, означає втрату  величезного надбання. І наше завдання - повернути творчість цих письменників до сучасності", - наголосив Томенко.

Вікторія Сюмар - голова  комітету ВР України з питань свободи слова та інформаційної політики - зазначила, що промоція фільму відбуватиметься за підтримки державних органів, і висловила сподівання, що цей фільм оцінять достойно  і на кінофестивалі у Польщі і в Україні.

"Це надзвичайно цікава документальна стрічка. Вона повертає нас до історичної пам'яті, дає можливість історичного осмислення, що відбувалося з Україною. Тому навіть важко переоцінити її значення", - сказала Сюмар.

Вікторія Сюмар

За її словами, символічно, що саме сьогодні відбувається презентація цього фільму.

"Сьогодні набув чинності закон про квоти на українську мову на українському телебаченні. А вчора вся країна спостерігала за дебатами в ПАРЄ. Все це говорить про те, що проблематика, яку порушили автори фільму, є основоположною. Тому що "Будинок "Слово" і "Розстріляне Відродження" - це яскравий приклад того, що робили з Україною, створюючи величезні перешкоди для розвитку української культури. Але коли виникала маленька шпаринка в можливостях, як на початку ХХ століття, Україна відразу народжувала величезну кількість унікальних творців, якими були Хвильовий, Підмогильний і всі, хто жили в харківському будинку "Слово". Навіть цифри говорять про те, що наприкінці 1920-их - на початку 30-х років в Україні нараховували близько 5 тисяч письменників! Це більше, ніж було в Російській імперії", - підкреслила Сюмар.

Юрій Павленко - член комітету ВР України з питань свободи слова та інформаційної політики, асоціативний продюсер фільму - висловив переконання, що цей фільм мають показувати на уроках у школі.

"Ми плануємо звернутися до Міністерства освіти, тому що цей фільм мають подивитися в кожному 10-11 класі. Я переконаний, що діти з більшим бажанням будуть читати і вивчати твори цих українських геніїв", - сказав він.

Юрій Павленко

Він також розповів про цікавий факт - що через будинок "Слово", в якому 64 квартири, за три роки пройшло близько 200 українських митців.

"У фільмі згадуються не всі, лише частина. Але кожна їхня історія надзвичайно цікава!" - зазначив Павленко.

Заступник голови Державного агентства України з питань кіно Сергій Неретін також повідомив, режисер документального фільму "Будинок "Слово" Тарас Томенко скоро розпочне зйомки художньої картини на цю ж тему.

"Після документального фільму вже буде ігровий. Тому що проект "Слово" виграв десятий конкурс Держкіно і отримав фінансування в розмірі 30 млн гривень. Ми очікуємо, що наступного року він нарешті буде запущений", - сказав Неретін.

Сергій Неретін

Водночас він уточнив, що "Будинок "Слово", світова прем'єра якого відбудеться у жовтні на 33 Варшавському кінофестивалі, знятий за невеликий бюджет - 800 тисяч гривень.

Неретін також звернувся до телеканалів із закликом показати цей фільм.

"Документальне кіно мало представлене на наших телеканалах. Цей фільм заслуговує на те, щоб бути показаним у прайм-тайм. І я не вірю, що він не може збирати рейтинги, бо він дуже видовищний", - підкреслив Неретін.

Читайте також: Держкіно дасть 1,3 мільйона на спецподію "Молодість. Пролог"

У свою чергу режисер Томенко зазначив, що художня стрічка матиме схожу назву - "Слово" - і вже є сценарій, який він написав з луганською поетесою Любов'ю Якимчук.

"В основу фільму покладені ті події, які відбувалися в будинку "Слово", але це зроблено за іншими лекалами, зі своїм сюжетом, своїм конфліктом, своєю інтригою, з детективними історіями і любовними лініями. Сподіваюся, що це буде цікава стрічка. Ми вже готові до роботи. І приступаємо, як тільки отримаємо кошти", - сказав Томенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-