Мистецтво сучасності на тиждень накрило Берлін
Виставка сучасного мистецтва Art Week Berlin - явище у культурному житті Німеччини та її столиці, і навіть у світовому масштабі помітне.
15.09.2017 18:45
Участь у ній - це престижно. Не випадково до Берліна в середині вересня з'їжджаються митці та поціновувачі з різних країн і континентів. Тут представлений найширший спектр contemporary art - від великих до мініатюрних форм, від класичного живопису, графіки та скульптури до хитромудрих інсталяцій, від урбан-арту до несподіваних, часом провокативних перформансів.

В рамках Тижня проходить і арт-фест BERLINER LISTE. Проводиться він вже в 14-й раз, зате для деяких українських учасників фест став прем'єрним.

Так, у ньому цього року вперше беруть участь відразу кілька вітчизняних авторів: киянки Олеся Дворак-Галік і Таня Василенко, Олена Бандурка з Харкова та львівська арт-галерея STH.

Твори українських митців викликають живий інтерес публіки. У цьому переконалася кореспондент Укрінформу. Підходять, роздивляються, розпитують. Не тільки про мистецтво, але і взагалі про те, як живеться сьогодні Україні і українцям.

«Ми вперше в такому заході в Європі і хотіли б використовувати свою участь у виставці для популяризації українського мистецтва, хотіли б отримати досвід і налагодити контакти з художниками з інших країн, адже тут представлені художники з 37 країн, і 85 галерей», - розповідають автору художниця Таня Василенко і художник-кераміст Олеся Дворак-Галік.

Вони - подруги і представляють свої творіння на одному стенді. Таня - серії картин з використанням рослинних елементів (відбитків листя, гілок), «Ботаніка», «Шосте чуття» і експресивні абстрактні роботи на тему Космосу-Всесвіту-Землі. Олеся - серію «Мексика», яку так і хочеться помацати руками.

НАВЧИВСЯ САМ - ДОПОМОЖИ ІНШИМ

Вдома у Києві дівчата ведуть власні проекти: Олеся - вже 5 років проводить фестиваль «Цеглина», який спрямований на об'єднання художників-професійних керамістів. До цього в столиці не було спеціалізованого проекту, тому придумали фестиваль сучасної кераміки під відкритим небом, який з часом трансформувався; кожен фестиваль відрізняється від попереднього акцентами, - розповідає його ініціатор Дворак-Галік.

Василенко 4 роки організовує фестиваль Telent Energy Fest і провела кілька всеукраїнських конкурсів для художників-початківців. Кілька разів на рік здійснюються проекти, «їх відвідують, і вони мають усе більше прихильників», - каже Таня, уточнюючи, що все це роблять вони з подругою власними силами.

Після приїзду художниці мають намір зібрати молодих митців, щоб розповісти їм про берлінську виставку, поділитися досвідом. «Наші фестивалі спрямовані на підтримку молодих художників в Україні і дуже хотілося б, маючи досвід участі у міжнародних виставках, допомогти українським авторам показати своє мистецтво всьому світу», - кажуть вони. Оскільки в Україні сучасне мистецтво поки все ж, чого вже там, явище досить нове і зрозуміле далеко не всіма. «Ми звикли бачити більш реалістичні роботи», - зауважує Тетяна. Натомість закордонні колекціонери і галереї примітили українських художниць: «Інтерес є, у тому числі з боку азіатських галерей, і він не штучно створений; маємо надію, що знайдемо прихильників і серед колекціонерів, і покупців, і просто людей, які люблять таке мистецтво», - додає Олеся.

НЕ НА ЗВАЛИЩЕ, А В ГАЛЕРЕЮ

З такою оцінкою погоджується і харків'янка Олена Бандурка. Вона взагалі вперше бере участь у міжнародній виставці. Олена працює в стилі traditional ecological art, який «в Україні розвивається слабо». Але Європа, Америка та Азія вже звикли до такого.

«Сучасне мистецтво орієнтоване на сьогоднішні проблеми: показує не тільки красу, але й звертає увагу на те, що треба щось змінити в світі. Багатообіцяюче мистецтво, амбітні ідеї», - ділиться думкою Бандурка. Вона виставляє в Берліні роботи-інсталяції із залишків і використаних матеріалів. «Це те, що можна викинути, а можна використовувати, щоб не засмічувати природу», - пояснює Олена. Взагалі, за освітою вона юрист-економіст, але в душі - художниця-еколог. У планах - відкриття власної галереї. Правда, не у рідному Харкові, а в Нідерландах.

ЛЬВІВСЬКІ НАТУРИ У СВІТОВИХ ГАЛЕРЕЯХ

А львівський митець Сергій Гай свою галерею - STH - вже має. Причому в рідному місті. Галерея вперше бере участь у цій виставці, хоча картини Гая вже відомі знавцям сучасного мистецтва і знаходяться у колекціях не тільки в Німеччині, але й інших країн. Сам Сергій не приїхав, але на стенді ми познайомилися з його дочкою. Вона розповіла, що батько працює вже давно і по всьому світу, бере участь у виставках в Європі, Америці. Теми, над якими працює цей майстер - ню, натюрморти, коні, маски.

У павільйонах Berlin Art Week 2017 багато людей, щоб зайти, треба навіть відстояти в черзі. Приємно, що цінителі і просто зіваки можуть познайомитися з ще одним обличчям України - сучасним мистецтвом.

Ольга Танасійчук, БЕРЛІН

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-