Перший півфінал Євробачення-2017: Як це було

Перший півфінал Євробачення-2017: Як це було

Аналітика
Укрінформ
Учасники брали хто танцями, хто вбранням, хто епатажем –допомогло не всім

У вівторок, 9 травня у Міжнародному виставковому центрі Києва відбувався перший півфінал цьогорічного пісенного конкурсу Євробачення, проведенням якого Україна завдячує Джамалі та її пісні про депортацію кримськотатарського народу "1944". Розпочалося шоу без жодних затримок, як і планувалося, рівно о 22-ій годині за київським часом.

Перед відкриттям півфіналу глядачам продемонстрували кількахвилинний відеоролик про красу та унікальність українського народного костюма, а в цей час за лаштунками проходили останні приготування артистів і техніків до першого конкурсного дня, який транслюється в прямому ефірі.

Подивитись вчорашнє шоу в прямому ефірі українці мали змогу на офіційному сайті конкурсу Eurovision.ua, сайті телеканалу UA:Перший, Eurovision.tv, а також на екранах офіційної фан-зони на Хрещатику - Eurovision Village та у EuroClub. Коментували півфінал для України Андрій Городиський і Тетяна Терехова.

Власне шоу відкрив співак MONATIK, який на головній сцені Євробачення-2017 виконав англомовну версію свого хіта "Кружит" ("Spinning"). MONATIK не зрадив свого іміджу і манер - вийшов до глядачів у традиційній шапочці, спортивного стилю білій футболці й темних штанях, проте поверх одягнув щось схоже халат, але гарно розшитий блискітками. Співак запалив зал не лише оригінальною піснею, але й фірмовими танцювальними рухами.

Одразу після виступу MONATIKа на головній сцені конкурсу з'явилися ведучі шоу - Володимир Остапчук, Олександр Скічко та Тімур Мірошниченко, вдягнені в строгі темного кольору чоловічі костюми. Різнився одяг ведучих як певними кольоровими відтінками, так і кроєм та аксесуарами.

До слова, чоловіче тріо вперше в історії Євробачення веде конкурс.

Майже одразу після початку ведучі розділилися - Тімур Мірошниченко відправився у green-room, розташовану за сценою, куди конкурсанти за традицією повертаються, завершивши виступ, а от Володимир Остапчук й Олександр Скічко залишилися на головній сцені, проте до green-room час від часу також навідувалися.

Протягом всього шоу ведучі жартували, демонстрували знання різних іноземних мов та нагадували глядачам, що в продажу ще лишилися квитки на другий півфінал і неефірні шоу Євробачення-2017.

Усі ці підготовчі моменти до найголовнішого - виступів конкурсантів, тривали приблизно 10 хвилин, тож дуже скоро й глядачі в МВЦ, і ті, хто спостерігав за шоу по трансляції, побачили на сцені, насправді вражаючій, грандіозний і дуже красивій, першого конкурсанта - співака зі Швеції Робіна Бенгтссона з піснею.

Загалом у першому півфіналі участь взяли 18 країн. Крім Швеції, виступили також представники Грузії, Австралії, Албанії, Бельгії, Чорногорії, Фінляндії, Азербайджану, Португалії, Греції, Польщі, Молдови, Ісландії, Чехії, Кіпру, Вірменії, Словенії та Латвії. Із них до фіналу пройшли 10.

Перед кожним номером глядачам демонстрували короткі відеоролики про конкурсанта, без звукоряду - лише промовідео виконавця.

Конкурсанти підсилювали свої виступи танцювальними номерами, світовими ефектами, декораціями, убранням...

Одним з найепатажніших учасників цьогорічного Євробачення став представник Чорногорії Славко Калезич. Він вийшов на сцену в спідниці й з довгою косою. Своїми пластичними рухами співак справив wow-ефект, щоправда, до фіналу він так і не потрапив.

Іншим пам'ятним номером першого півфіналу став виступ конкурсантки з Азербайджану Dihaj. Співачка влаштувала театралізовану постановку - на сцену винесли темного кольору дошку із написами крейдою, поставили драбину, на верху якої знаходився чоловік із конячою головою. Раніше зазначалося, що чоловік-"кінь" уособлює поганого хлопця, в якого закохана виконавиця. Наприкінці номеру імпровізації чоловік скинув конячу голову. Незвичність номеру допомогла Dihaj потрапити у фінал Євробачення-2017.

А от гурт з Молдови Sunstroke project влаштували на сцені в МВЦ гучне "весілля" - чоловіче тріо запалило зал веселою піснею, грою на саксофоні, а колориту всьому цьому додали три наречені-танцівниці у фаті та з квітами. Цим конкурсанти і вибороли путівку у фінал конкурсу.

Конкурсантка з Вірменії Артсвік додала до свого номеру національні нотки і також пройшла до фіналу.

Латвію на шоу представив неформальний гурт Triana park, який намагався вразити глядачів яскравим вбранням та нестандартним виглядом, проте у фінал не потрапив.

А от конкурсантка з Фінляндії Norma John запам'яталася не лише гарним співом і мелодійний піснею, але й димом з рояля.

Після виступів всіх 18-ти конкурсантів приблизно о пів на дванадцяту ночі ведучі оголосили про старт глядацького голосування.

Уже другий рік поспіль переможців Євробачення обирають за найбільшою кількістю балів за системою 50 на 50, тобто враховуються найвищі оцінки глядачів, а також членів національних журі країн-учасниць. Члени журі переглядають номери конкурсантів напередодні їх виступів у прямому ефірі, а глядачі голосують за своїх улюбленців півфіналів протягом 15 хвилин після завершення останнього виступу за допомогою SMS та телефонних дзвінків.

До голосування в першому півфіналі конкурсу, окрім 18 країн, чиї представники виступали, також долучилися згідно з жеребкуванням ще три країни "Великої п'ятірки", які виступають одразу у фіналі, - Британія, Італія та Іспанія. Україна, яка також братиме участь безпосередньо у фіналі як країна-переможець попереднього року, голосуватиме у другому півфіналі та фіналі.

Поки тривало голосування на головній сцені Євробачення-2017 виступила переможниця конкурсу минулого року Джамала з піснею "1944" в новому аранжуванні та композицією "Заманили".

Крім того, поки відбувався процес підбиття результатів голосування, глядачам показали колоритний відеоролик за участі представника від України на Євробаченні 2007 року Верки Сердючки та її "мами".

Наприкінці шоу ведучі Євробачення Володимир Остапчук та Олександр Скічко оголосили результати глядацького голосування в сумі з оцінками від національних журі країн-учасниць, проте країни-переможниці півфіналу називали в довільному порядку, а не в порядку найбільшої кількості балів.

За результатами першого півфіналу у фіналі Євробачення-2017 виступатимуть представники:

1. Молдови (Sunstroke Project - Hey Mamma).

2. Азербайджану (Діана Гаджиєва - Skeletons).

3. Греції (Демі - This is Love).

4. Швеції (Робін Бенгтссон - I can't Go On).

5. Португалії (Сальвадор Собрал - Amar Pelos Dois).

6. Польщі (Кася Мось - Flashlight ).

7. Вірменії (Арцвік - Fly With Me).

8. Австралії (Ісайя Фаербрейс - don't Come Easy).

9. Кіпру (Ховиг - Gravity).

10. Бельгії (Бланш - City Lights).

Ще одну десятку фіналістів визначать під час другого півфіналу, який відбудеться 11 травня.

Без відбору, одразу у фіналі виступлять представники країн "Великої п'ятірки" засновників конкурсу - Велика Британія, Італія, Іспанія, Франція, Німеччина, а також країна, що приймає конкурс, - Україна.

Після завершення шоу конкурсанти першого півфіналу провели півгодинну прес-конференцію, на якій поділилися своїми враженнями від шоу, емоціями й очікуванням від фіналу. На завершення прес-конференції учасники шляхом жеребкування визначили, хто у якій частині фіналу виступатиме - першій чи другій.

Як відомо, другий півфінал Євробачення-2017 відбудеться у четвер, 11 травня, фінал - у суботу, 13 травня.

Олена Литвиненко, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-