Міжнародна премія Івана Франка оголосила своїх номінантів

Міжнародна премія Івана Франка оголосила своїх номінантів

Укрінформ
Міжнародна рада експертів обрала шістьох претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка, яка відзначає найкращі наукові роботи з усього світу у галузі україністики та соціально-гуманітарних наук.

Про це повідомив директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус на прес-конференції в Укрінформі.

«Міжнародна премія Івана Франка - це почесне визнання наукових відкриттів, здобутків та заслуг науковців в україністиці та сфері соціально-гуманітарних наук... У номінаційні комітети, які були сформовані у березні, входили 49 вчених з 12 країн світу, які відібрали 20 із 21 поданої наукової роботи. Потім відбулися міжнародні експертні ради, куди увійшли 20 науковців з 6 країн, і вони визначили шістьох номінантів», - пояснив він.

Як зазначив Курус, на здобуття премії були подані наукові роботи з університетів Австрії, Польщі, України та Ізраїлю. В умовах російської агресії до участі у конкурсі не допускались науковці з Росії.

Член правління Фонду, ректор Університету банківської справи НБУ доктор економічних наук Тамара Сможенко оголосила, що у номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі соціально-гуманітарних наук» члени Ради експертів рекомендують до розгляду журі тритомну монографію авторського колективу у складі Юрія Макара, Михайла Горного, Віталія Макара, Анатолія Салюка «Від депортації до депортації. Суспільно-політичне життя холмсько-підляських українців (1915-1947 рр.). Дослідження. Спогади. Документи» (м. Чернівці); монографію Софії Боньковської «Сакральна ангіопластика Руси-України. Священні потири і дискоси. Кінець Х - XVI століття. Генезис. Типологія. Художні особливості» (м. Львів); наукову роботу Олега Шаблія «Суспільна географія» у 2-х томах (м. Львів). 

Крім того, у номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики» на розгляд журі буде представлено монографії Міхаеля Мозера «Нові причинки до історії української мови» (м. Відень, Австрія), Зоряни Купчинської «Стратиграфія архаїчної ойконімії України» (м. Львів), Володимира Сергійчука «Голодомор 1932-1933 років як геноцид українства» (м. Київ).

«Шість відібраних робіт-номінантів буде передано на розгляд міжнародного журі, яке засідатиме у Відні 23-25 червня. Лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка-2017 оголосять 25 червня. Церемонія нагородження відбудеться 27 серпня у Дрогобичі», - сказав Курус.

Лауреати отримають грошову винагороду та золотий знак. У 2017 році призовий фонд премії становить 500 тисяч гривень і фінансується благодійниками.

Голова правління Міжнародного фонду Івана Франка Роланд Франко зауважив, що премію визнає науковий світ. «Міжнародна премія Івана Франка є явищем для поступу української науки й України в цілому. Це своєрідний ліфт, який має витягнути українську науку з радянщини», - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-