У Києві прощаються із Борисом Олійником

У Києві прощаються із Борисом Олійником

Фото
Укрінформ
У Клубі Кабінету міністрів пройшла церемонія прощання з українським поетом, перекладачем, Героєм України Борисом Іллічем Олійником. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Провести Бориса Олійника в останню путь прийшли колеги, політики, митці, друзі, знайомі та шанувальники його творчості. Люди несли квіти та книги поета.

Як розповів журналістам український літературознавець Микола Жулинський, останні дні він спілкувався телефоном з Борисом Олійником. 

«Він мені телефонував майже кожного ранку. І я дивувався, в його голосі завжди були якісь оптимістичні інтонації, хоча він відчував, що в нього дуже важке становище. Він уже не ходив, у нього «віднялися» ноги, діабет його просто поклав. У нього був діабет, хоча не витримало серце», - розповів Жулинський.

Літературознавець наголосив, що Олійник завжди залишиться в пантеоні української літератури, тому що мав свою поетичну інтонацію. 

«Його поезії, його поеми багато в чому передають і думки, і настрої людей, до яких він особливо тулився. Передусім, маю на увазі, до простої української людини. Він створив гімн українській матері, він створив гімн українській людині, українській стражденній людині. Тому я його більш сприймаю як поета, але водночас хочу сказати, що я його дуже шаную як громадського діяча. Ви уявіть собі, це все ж таки Борис Олійник підняв голос у кремлівському палаці про голодомор чи запропонував, щоб була створена книга сталінських репресій 1932-1933 років. Це Борис Олійник, по суті врятував могилу Кобзаря, виступив проти будівництва промвузла біля Канева», - нагадав Жулинський, підкреслюючи, що поет завжди був патріотом України, якому «боліла українська земля та українська людина». 

Літературознавець зазначає, що Олійник - поет від Бога, хоча зізнається, з деякими його позиціями не згоден, як і багато хто. 

Прийшов вшанувати пам'ять Олійника і поет, перекладач Іван Драч.

«Колись я так іронічно про нього написав, що він (Борис Олійник — ред.) все стріляв галушками, як справжній полтавець. Коли вони були м'які, то обачливо, а коли замерзали, то можна і з рогатки когось прибити, але вбити неможливо. В цьому, мабуть і вся така полтавська суть Бориса Олійника, прекрасного нашого поета», - поділився спогадами із журналістам Драч.

Біля труни з тілом Олійника люди виголошували промови, згадували поета. Подекуди навіть читали його вірші - хто напам'ять, хто з книг Олійника, які принесли з собою.

Як повідомлялося, Борис Олійник пішов з життя на 81 році 30 квітня 2017 року. Сьогодні о 14:00 його мають поховати на Байковому кладовищі в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-