ДОРНа голова рукам спокою не дає

ДОРНа голова рукам спокою не дає

Укрінформ
За гроші музиканти засунули подалі свої моральні цінності, сховавшись за «я поза політикою»

«Мегаскандал», викликаний висловлюваннями українського музиканта Івана Дорна в інтерв'ю російському блогеру, на пару днів став однією з найбільш цитованих «подій» в україно-російськомовному Інтернеті. Створюється враження, що ми живемо в країні, схожій за соціально-економічними умовами з Фінляндією, і більше в Україні немає проблем, як препарувати слова якогось співака, котрий став широко відомим саме в результаті цих висловлювань. Його люблять або ненавидять. Хоча насправді, з ним можна просто не погодитися та ігнорувати.

КОЛЕКТИВНИЙ ДОРН

Напередодні здалося, що головний відповідальний за українську політику в країні – це Іван Дорн. Загибель українських солдат в АТО, зрив договору про припинення вогню, утримуваний ФСБ журналіст Укрінформу Сущенко, політв'язні, утиски кримських татар у Криму, конфлікт США й Росії у Сирії, реформи в Україні, проблема сміття, прописки, міграційного законодавства, дитячих садків, пологових будинків, освіти й багато чого іншого в Україні відійшло кудись, поступившись інтернет-ефіром для обговоренню Дорна.

Сотні журналістів у ці дні були зайняті пошуком цитат Дорна, монтажем коротких роликів про Дорна, коментарями про Дорна, думками про Дорна, «фотожабами» на Дорна...

Але цей матеріал – не про Дорна. А про «колективного Дорна» у нашій голові.

Трохи аналізу.

Що «інкримінують» Дорну?

1. Він заявив, що давав гроші не на АТО, а для постраждалих від обстрілу в Маріуполі.

Висновок: Зрадник.

Запитання: Чому? Багато хто в Україні не давав грошей для АТО. Тисячі людей, не сплачуючи податки, не дають гроші на АТО. Не сплатив за проїзд у трамваї - не дав грошей бюджету, що забезпечує й АТО в тому числі. Чому ніхто не кричить, що ось, мовляв, мій сусід здає квартиру без відрахування податків – і тим самим не платить гроші для АТО?

А це ж серйозніше. Тому що податки необхідно платити по закону. Дорн дав грошей волонтерам з власної волі, а хтось із них купив на ці гроші щось для АТО, після чого Дорн сказав, що він давав гроші не на це. Це його гроші. І він може розпоряджатися ними, як хоче. Якби він спонсорував бойовиків на Донбасі – інша розмова. Тоді говорити нема про що.

2. Дорн на концерті в Москві сказав: «Люди говорять про те, що є проблеми. Проблеми в їхніх головах – ось де їхні проблеми, і нехай подавляться ними, цими проблемами раз і назавжди. Між нами немає нічого! Немає нічого, окрім дружби! Давайте всієї Москвою передамо дружний привіт Києву. І нехай це побачать усі.

Висновок: Зрадник.

Запитання: Я вважаю, що винуватець конфлікту Росії та України – путінський режим, а не «вся Росія». Так, ступінь відповідальності за те, що відбувається на Донбасі, лежить на всіх росіянах. Але це не означає, що всі росіяни ненавидять Україну й українців. І чим більше людей в Україні будуть продовжувати спілкуватися зі своїми друзями й колегами з Росії, тим швидше прийде кінець режиму «кремлівських карликів».

Кремль цього і домагається – ненависті між нашими народами. Вся політика Кремля тримається на цій ненависті. І чим більше росіян будуть любити Україну, то меншим буде ставати «колективний Путін».

Якщо я в Україні скажу, що не всі українці ненавидять росіян, так само, як і не всі росіяни ненавидять українців, я стану зрадником?

НЕ БУДЬ ЯК МІЛОНОВ

«Між Росією й Україною сталася сварка», «молодші брати сказали «ні» всьому від старшого брата», «вийшов у майці з тризубом, щоб не «смородили» з приводу одягу», «подобається говорити, що росіяни й українці брати», «запитаю у Путіна, чи є у нього, як у «терезів», якась «невизначеність» – всі ці «страшні» висловлювання Дорна – лише його думка.

Протизаконного в цьому немає нічого. Він так думає. Інша справа, як до цього ставитися.

Я ніколи не слухав, хоча й чув десь Дорна. І тепер ніколи не буду слухати, а чути його мені буде неприємно. Він мені зовсім не цікавий після його вищенаведених слів. Але я не буду кричати про те, що його треба позбавити українського громадянства.

Інакше я нічим не буду відрізнятися від божевільного депутата Держдуми РФ Мілонова, який пропонував позбавити громадянства російського журналіста Аркадія Бабченка за те, що той посмів написати у себе в Фейсбуку, що йому не шкода тих, хто розбився у військовому російському ТУ-154 під Сочі, що летів до Сирії.

Європейська свобода полягає, в тому числі, і в свободі думок. Серед моїх колишніх друзів і колег у Росії є ті, хто симпатизує Путіну, хто вважає ЛДНР якимись «держутвореннями», але я не буду витрачати час на те, щоб закликати до розправи над ними. Я просто не спілкуюся з такими людьми. І вони відповідають мені взаємністю.

ДВОЗАДІСТЬ НЕ ПОРОК?

Дорн - не генсек ООН, не президент країни, щоб надавати його словам якусь вагу. Він у політичному плані ніхто. Він ні на що не впливає. Він просто музикант, який намагається всидіти одним задом на двох стільцях. Збирати бабло як в Україні, так і в Росії.

І він далеко не єдиний, в тому числі й серед тих, кого цілодобово крутять по українських музичних каналах.

Ані Лорак – українська співачка, наполегливо повторює, що вона «поза політикою». Під цим красивим приводом вона світиться на російських телеканалах, отримує російські премії, розважає російських товстосумів на корпоративах і т.д.

При цьому важко уявити, що вона не розуміє – своєю діяльністю вона підтримує путінський режим. Вона надає послуги російському зомботелебаченню, котре грає далеко не останню роль у тому, що відбувається на Донбасі, в Криму, Україні, Росії. Не можна бути «голубом миру» і співати за бабло російським олігархам на корпоративах, у той час, як бабло заробляється на горі та життях людей.

Світлана Лобода – українська співачка, також повторює мантру про «позаполітичність». Лобода стала відома після свого виступу на Євробаченні в Москві. Представляла Україну і грала на ударній установці з українськими прапорами.

Зараз Світлана – відома зірка, яка встигає і в Україні влаштовувати тури, і в Росії співати на корпоративах олігархів та на заходах, що проводяться російською владою, а також брати участь в істеричних передачах кремлівського Першого каналу «Пусть говорят».

А у вересні 2014 року, після анексії Криму і початку війни в Україні, Лобода виступала в Москві, на святі з нагоди дня міста.

Свято було організоване урядом Москви. Лобода, по суті, допомогла російській владі розважати свою патріотичну запутінскую публіку.

Віра Брежнєва – українська співачка. Дівчина з Дніпропетровщини настільки «приросла» до Росії, що мало хто в Росії взагалі знає, що вона з України. Віра так само, як і її колеги по «двох стільцях», бере участь в музконкурсах російського телебачення, бореться за російські музичні нагороди і т.д.

Анна Сєдокова – українська співачка. Колега Брежнєвої по «трусопоющєму» російському інкубатору «ВІА ГРА». У 2015 році брала участь у російському музичному святі «RU TV», де передбачалася участь тільки російських артистів. Перемогла в номінації «найсексуальніше відео». Пишається своїм званням від російського телебачення. У 2016 році отримала російський музичний приз «Золотий самовар».

Потап і Настя Каменських. 20 лютого 2014 року в Україні – дата окупації Криму. 23 лютого того ж року, коли Україна сумувала за героями Небесної Сотні, Потап вів у Москві концерт на честь російської армії.

Українки з «ВІА ГРИ», Йолка, Таїсія Повалій, Ірина Білик, Quest Pistols, Аліна Гросу і багато інших українців виступають у Росії – на святах, які влаштовуються російською владою, знімаються на російському телебаченні, скромно виправдовуючись тим, що вони «поза політикою».

Реальність же така: ці люди люблять славу і гроші найбільше. Більше від якихось принципів, моралі, людських цінностей. Але це не є незаконним.

ХЛОПЦЯМ ТРЕБА ВИЙТИ

Україна - цивілізована країна, в якій існує свобода думки. Я вільний у своїй точці зору щодо написання цих рядків, вільний заявляти свою позицію щодо того, що відбувається з українськими музикантами.

Так, вони танцюють перед російськими олігархами, які розпилюють бюджети завдяки Путіну і російській владі, вони виступають на російському телебаченні, підтримуючи тим самим зомбобачення, яке налаштовує росіян і українців проти України та розпалює війни. За гроші вони засунули подалі свої моральні цінності, сховавшись за: «я поза політикою». І у мене є право їх ненавидіти й ігнорувати.

І мені абсолютно все одно, що там сказав Дорн в інтерв'ю з російським блогером, якщо він не зробив нічого, що порушує українські закони.

Я не прихильник «фейсбучних модних істерик» із певних приводів. Мене більше цікавлять українські проблеми, від яких залежить наше життя в країні. Від висловлювань Дорна наше життя не залежить. І не буде залежати, незважаючи на шмарклі з приводу Дорна в соцмережах.

Дорн, на мою думку, не дуже розумна й не порядна людина, яка або дурна настільки, що не розуміє, що відбувається, або не порядна настільки, що розуміючи, що відбувається, намагається заробляти в Росії.

І найкраща реакція на його висловлювання – це не скасування концертів і трата часу на створення відеороликів з його словами, а просто ігнор.

Я не буду плювати в афіші Дорна, але я буду радий, якщо його концерти в Україні будуть скасовуватися через те, що квитки не розпродані.

І я буду радий, якщо така ж доля чекатиме й на концерт українського дуету Estradarada в Одесі, широко рекламованого зараз на всіх білбордах міста. Тому що герої «Віті треба вийти» виступали в березні цього року в ефірі російського 1 каналу зомбобачення.

І скільки б не говорили про те, що «музика поза політикою», для мене ці слова – лише виправдання свинства, коли людина може розважати російських олігархів, котрі позажиралися, у той час, як їхній бізнес допомагає знищувати Україну.

І я можу не підтримувати заборони на концерти російських музикантів в Україні (окрім, хіба що, Тіматі за пісню про Путіна і Стаса П'єхи, який співав дуетом з генералом Маркіним зі Слідчого комітету РФ), але я буду радий, якщо ці концерти скасують самі ж організатори через відсутність до них інтересу в українців.

Я так само буду радий, якщо в ефірах музичних українських телеканалів перестануть крутити приголублених російською владою музикантів, у тому числі й всіх друзів Тіматі з його «блек стар лейбла».

Таких, як, наприклад, MC Doni, чиє обличчя зараз прикрашає одеські білборди разом з Estradarada. Мені завжди дивно дивитися на українському телебаченні кліп цього «співака», особливо на пісню «Ти такий», де він возить старіючу зірку 90-х Наталі по Сочі на американському кабріолеті з «держномерами» Абхазії. Для мене Абхазія – частина Грузії, окупована Росією в 2008 році, у якій не може бути своїх окремих від Грузії автомобільних номерів.

І хоча квоти на російськомовну музику й прийняли, все одно ці кремлівські друзі досі не вилазять з українських телеекранів.

Кілька днів тому в російському місті Брянськ був скасований, попередньо призначений на 19 квітня, концерт української співачки Ані Лорак. З причини нецікавості. Організатори не змогли розпродати квитки (вартістю, в гривнях, від 500 до 2500 грн).

Раніше, в грудні 2014 року, концерт Лорак у Києві намагалися зірвати представники українських патріотичних організацій з-за її діяльності в Росії. Тоді в бійці постраждали не тільки патріоти, а й співробітники міліції.

Четверо міліціонерів отримали опіки дихальних шляхів від сльозогінного газу. Глава МВС Арсен Аваков заявив, що співачка Ані Лорак проведенням своїх концертів «піднімає каламуть і бійки», і співробітники правоохоронних органів надалі не будуть залучені до охорони її концертів.

Після цього в Одесі був скасований, запланований на середину лютого 2015 року, концерт Лорак, через те, що організатор став побоюватися заворушень.

Підсумок – намагаючись стригти бабло з «двох стільців», проект «Лорак» виявився не потрібним нікому.

До речі, мабуть через небезпеку випасти з обойми зовсім, залишившись без концертів в Одесі, Тіматі й П'єха швиденько записали в Росії «гіперпатріотичні кліпи», щоб дати зрозуміти росіянам – ми за Путіна, нічого такого не подумайте, нам ця Україна взагалі не потрібна була.

Тіматі швидко випустив тоді пісню й кліп «Мій найкращий друг – це президент Путін», а Стас П'єха заспівав дуетом пісню «Родіна» з «говорячим генералом» (прес-секретарем) Слідчого комітету РФ Маркіним.

В Україну ці товариші більше не їздять, зумівши залишитися на слуху в Росії. З українськими «двохстільчастими» такого не виходить. Приклад – та ж Лорак.

ГРОШІ Є, ТА ЇХ НЕ МОЖНА ЇСТИ

Музика поза політикою? Можливо. Але мене ніхто не змусить проголосувати за російського співака на Євробаченні в Києві (хто б не приїхав), оскільки я знаю, що співак цей – проект російського телебачення, на яке я покладаю велику відповідальність за те, що відбувається в Криму й на Донбасі.

І якщо той же Дорн завтра вийде на Хрещатик співати Гімн України, а в руках триматиме антипутінський плакат, я просто буду ставитися до нього, як до людини, яка намагається зберегти свій, хоча б один, фінансовий «стілець» – український.

Втім, якщо він вийде завтра на Красну площу з антиукраїнським плакатом, для мене це буде означати лише те, що він вибрав «стілець», який йому здається багатшим. Але ні перше, ні друге – не викличе у мене подиву.

А якщо завтра «колективний Дорн» залишиться без концертів і в Україні, і в Росії, можливо, він почне розуміти, що гроші не можна їсти, і за гроші не можна воскресити постраждалих в результаті агресії путінського режиму.

Дмитро Флорін. Одеса

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-