Стало відомо, хто отримає почесний український

Стало відомо, хто отримає почесний український "Оскар"

Укрінформ
Переможці Першої Національної Кінопремії будуть оголошені під час урочистої церемонії 20 квітня в Києві. Почесну статуетку "Золота Дзига" отримає Лариса Кадочникова.

Про це повідомляється на сайті Української Кіноакадемії.

"Під час урочистої церемонії вручення почесну статуетку "Золота Дзига" за внесок у розвиток українського кіно отримає українська актриса театру та кіно, народна артистка України Лариса Кадочникова. Лауреата у цій номінації визначають члени Національної спілки кінематографістів України", - ідеться в повідомленні.

Лариса Кадочникова - актриса театру та кіно, лауреат Державної премії імені Т. Г. Шевченка. У творчому портфоліо Кадочникової десятки ролей у кіно та театрі, зокрема головна роль у культовому фільмі Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". Серед кінематографічних робіт Лариси Кадочникової участь у таких стрічках, як "Криниця для спраглих" (режисер Юрій Іллєнко, 1965), "Вечір на Івана Купала" (Юрій Іллєнко, 1968), "Комісари" (Микола Мащенко, 1969), "Білий птах з чорною ознакою" (Юрій Іллєнко, 1971), "Чорна курка, або Підземні жителі" (Віктор Гресь, 1980), "Історія одного кохання" (Артур Войтецький, 1981), та багатьох інших. Разом з Дмитром Томашпольським зняла стрічку-експеримент "Лариса Кадочникова. Автопортрет".

За словами відомого кінокритика, кінознавця Сергія Тримбача, Лариса Кадочникова - людина надзвичайних креативних можливостей. Вихована в театрі, орієнтованому на глибоку психологічну проробку поведінки персонажів у кадрі і на театральній сцені, вона перейшла у дивосвіт Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Миколи Мащенка, Віктора Греся. "Її ролі в кіно здебільшого вимагали органічного існування в експресивному, супервиразному (за композицією, кольоровою симфоністикою передусім) кадрі, де актор далеко не завжди є його центром і рушієм. Це їй вдавалося - легко й невимушено. І в той же час Кадочникова завжди утримує в собі фокус глядацьких симпатій, її людська і просто артистична притягальність безмежні", - наголошує він.

У 1961 - 1964 роках Кадочникова була актрисою Московського театру "Современник". Від 1964-го грає на сцені Київського театру російської драми ім. Лесі Українки. Актриса нагороджена орденом "За заслуги" I, II, III ступеня за вагомий внесок у культурний розвиток держави. У 2010 році Лариса Кадочникова отримала Всеукраїнську премію "Жінка ІІІ тисячоліття" в номінації "Знакова постать".

Національна Кінопремія - єдина в Україні премія в галузі кіно, створена з метою популяризації національного кінематографа та видатних досягнень особистостей, які сумлінно працюють над створенням вітчизняних фільмів. Премія представлена у 14 номінаціях. Переможців визначають члени Української Кіноакадемії шляхом двоетапного голосування. Головний символ Національної Кінопремії - статуетка "Золота Дзига", що втілює у собі стрімкість, невпинний розвиток та нескінченність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-