Роман Недзельський, генеральний директор Національного палацу мистецтв «Україна»
Найкраща музика для мене сьогодні - це п'ять хвилин тиші
09.03.2017 14:25

Національний палац мистецтв «Україна» сьогодні відповідає своєму імені по суті. Він перестав бути філією «Росконцерту»

Тому що сам музикант за першою освітою (друга – юридична), та понад тридцять років займався тим, що організовував концерти, як продюсер, як концертний директор. Я знаю практично усі зали в Україні. Не тільки з фасаду – всі під'їзди, всі службові входи. Знаю, як і куди підігнати машину, щоб розвантажити техніку та декорації. Тому ні страху, ні вагань перед вступом на посаду в мене не було жодних.

- Україна та Росія знаходяться в стані гібридної війни, і цей факт диктує свої закони і на «території» мистецтва. Не секрет, що гастролі російських співаків (таких, наприклад, як Кіркоров і Михайлов) проходили з аншлагами, а сьогодні - багато з них стали нев'їзними. Це позначилося на відвідуваності, на фінансовому стані підприємства?

- За три неповних роки у нас відбулося понад 450 концертів, і 98 відсотків з них – українські виконавці. Ми переломили ситуацію, і я вважаю своїм досягненням, що Національний палац мистецтв «Україна» сьогодні відповідає своєму імені по суті. Він перестав бути філією «Росконцерту».

- Я чула, що у Палаці «Україна» при «знаменитому» ремонті часів Кучми (був закінчений 1997 року. - Ред.) з колосальними, як на той період, витратами, були обладнані якісь особливі апартаменти для Президента країни. Якщо це так, якою була їхня функція, і чи збереглися вони сьогодні?

- У Національному палаці мистецтв «Україна» є постійно діючий спецкомплекс, обладнаний спецзв'язком та усіма необхідними засобами, необхідними для керування країною. Це стратегічний і режимний об'єкт. Знаходиться в управлінні Держадміністрації та служби безпеки Президента.

- Оксана Білозір - не тільки співачка, вона - публічна особа та політичний діяч. До того ж, успішний парламентер. Оксані вдається знаходити дипломатичні ходи в спілкуванні, що дає можливість витягувати хлопців живими з полону. Поїздки до зони АТО – її рішення. Звичайно, я хвилююся, коли вона їде, адже іноді по два-три дні немає зв'язку. Потім з'являється, говорить: ми були на «нульовій» точці, чекали, коли привезуть хлопців, дзвонити не могла – нас повсякчас відстежують. Вони іноді по півдня не їли, не пили, в туалет не могли сходити, тому що навколо все заміновано, розтяжки стоять... Чоловікові легше існувати в екстремальних умовах, жінці набагато важче. Але Оксана – боєць, адже вона два рази була в Афганістані, у 86-му та 88-му роках. Вона проїхала більше 5 тисяч кілометрів на БТРі і дала понад 80 концертів для українських солдатів. Власне, за ініціативи ветеранів-афганців вона і стала перемовником.

- Оксана підтримує зв'язок з воїнами, яких витягла з полону?

- Звичайно. І вони, і її афганські друзі, чиї діти сьогодні охороняють кордони на Сході України, приходять на наші концерти. Це завжди дуже теплі, зворушливі зустрічі - сльози, посмішки, радість, квіти, фотографії, спогади...

- Зовсім небагато часу залишилося до проведення конкурсу «Євробачення – 2017» у Києві. Як ви ставитеся до вибору в якості представника України O. Torvald з піснею «Time»?

Правильна його назва – Міжнародний конкурс естрадної пісні «Євробачення». Пісні! А у нас до нього ставляться як до конкурсу виконавців

- Я ніяк до цього не ставлюся, тому що три роки очолював Національне журі з відбору на «Євробачення», і знаю фестиваль зсередини. «Євробачення» має в світі репутацію не дуже серйозного фесту. Правильна його назва – Міжнародний конкурс естрадної пісні «Євробачення». Пісні! А у нас до нього ставляться як до конкурсу виконавців, хоча нагороди повинні отримувати автори, продюсери, що створюють цей продукт – пісню. Виникає також подив з приводу прозорості голосування, оскільки постійно з'являються «проліски», а епатажність переможця завжди ставить більше запитань, ніж дає відповідей. Кого ви, до речі, можете згадати з переможців «Євробачення» за останні 30 років, крім Селін Діон, ABBA, Руслани та Джамали?... Ну от... Тому я швидше саркастично ставлюся до цього конкурсу. Для України зараз не той час, щоб його проводити. І я хвилююся за забезпечення безпеки (все ж таки в країні йде війна!) іноземних гостей та учасників фестивалю.

- Чим ви пишаєтеся зі зробленого за час вашого керівництва Національним палацом мистецтв «Україна»? Що не вдалося зробити?

- Ми відновили повноцінну роботу Палацу «Україна», «звели» українського глядача з українським артистом. Зверніть увагу на афіші, ви не побачите жодного імені спонсора чи мецената, головний інвестор – глядачі, які купують квитки, своєю гривнею підтримують вітчизняних виконавців. Державного фінансування у нас немає, а тільки щомісячне утримання палацу мистецтв «Україна» – 3 мільйони 800 тисяч гривень. У цих умовах доводиться жити, що ми і робимо. Більш того, заробляємо гроші, щоб підтримувати головний естрадний майданчик країни на належному естетичному та технічному рівні. І це нормально.

А ось, що я запланував, коли вступив на посаду, але поки не зміг реалізувати, - це телеканал палацу мистецтв «Україна». Моя мрія. Технічні можливості для її реалізації є, але, як то кажуть, телебачення і радіо можна зробити навіть без людей, а ось без грошей – не вийде... Відступати від наміченого не звик - треба тугіше затягти паски, і йти до мети. Телевізійний досвід у мене накопичився (три роки був віце-президентом НТКУ), як правильно організувати процес знаю досконало, адже на телеканалі працювало більше двох тисяч професіоналів, у яких я багато чому навчився за ці роки.

- Ви мрієте про повноцінний телеканал? Або це будуть лише трансляції концертів?

- Концерти, які у нас відбуваються, ми вже транслюємо онлайн. Але це не все у ТБ-сфері. Станом на сьогодні у Палаці «Україна» стоїть найновітніша техніка - Full HD (24 телекамери), LED екрани з відстанню між пікселями 3,91мм, власна ПТС (пересувна телевізійна станція). Ми можемо проводити і забезпечити технічно зйомки будь-яких шоу, навіть Євробачення...  Крім того, ми розпочали практику роботи нашої техніки на виїзді. Наприклад, ми допомагали провести у Дрогобичі Першу номінацію на Міжнародну премію імені Івана Франка. Цією премією відзначають вагомі досягнення у галузі суспільних наук та україністики. А згодом, сподіваюся, на майбутньому телеканалі палацу мистецтв «Україна» будуть виходити і циклічні, і авторські програми про музику, і він займе свою нішу в українському телепросторі.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-