Український

Український "Оскар" вручатимуть у 14 номінаціях, заявки вже приймають

Укрінформ
Вже відсьогодні, 20 лютого, починається прийом заявок на членство в Українській кіноакадемії та участь у першій Національній кінопремії.

Про це заявив на прес-конференції в понеділок арт-директор Української кіноакадемії та Національної кінопремії Алік Шпилюк.

"Вже із сьогоднішнього дня на сайті Кіноакадемії можна подавати заявки на членство, а також подавати заявки на включення у різні номінації українського кіно - до 20 березня включно. Тобто за місяць ми сподіваємося зібрати всі фільми і всіх персоналій, які з'явилися в українському кінематографі протягом 2016 року", - сказав Шпилюк.

Він підкреслив, що мета створення Кіноакадемії - об'єднати професіоналів та експертів в галузі кіно для всебічної підтримки та розвитку українського кінематографа. І, як в багатьох інших кіноакадеміях, найголовнішою подією року буде вручення Національної кінопремії.

"І в перший рік існування академії ми хочемо вручити цю кінопремію, що має сприяти популяризації українського кіно не тільки в Україні, але також і за кордоном", - підкреслив Шпилюк.  

Заявки на членство в академії прийматимуть до 19 березня включно. Прийом заявок і далі триватиме, але саме ці перші члени академії голосуватимуть за переможців у номінаціях Національної кінопремії, а також зможуть запропонувати себе у правління Кіноакадемії. 

В Кіноакадемії планується 4 категорії членства: творці фільмів, які були вироблені в Україні з 1991 року (автори чи продюсери одного і більше повнометражних ігрових фільмів або трьох і більше короткометражних, документальних чи анімаційних); кінокритики, кінодистриб'ютори, директори фестивалів, що пропагують українське кіно; меценати та спонсори вітчизняного кінематографа (і громадяни України, й іноземні громадяни); почесні члени академії.

Члени академії формують правління - 15 членів на чолі з головою, беруть участь у голосуванні за переможців Національної кінопремії в усіх номінаціях, затверджують на загальних зборах нові напрямки чи номінації тощо. Правління переглядатиме заявки і формуватиме шорт-лист фільмів та персоналій на участь у кінопремії. Всі можливі голосування відбуватимуться в он-лайн режимі.

За словами Шпилюка, в кіноакадемії буде стільки членів, скільки виявлять бажання. "Ми нарахували зараз близько 600", - уточнив він.   

До процесу селекції приймаються фільми, що вийшли в прокат або брали участь у кінофестивалях з 1 січня до 31 грудня 2016 року. Це фільми, виробництво яких здійснено в Україні або в рамках багатостороннього міжнародного виробництва і український виробник яких зазначений в титрах фільму.

Вручення Національної кінопремії відбудеться 20 квітня в 14 номінаціях: за найкращий фільм, найкращу режисуру - і ця премія буде іменна і носитиме ім'я видатного режисера Юрія Іллєнка, накращий актор у головній ролі, найкраща акторка у головній ролі, найкращий актор другого плану, найкраща акторка другого плану, найкращий оператор, найкращий художник, найкращий сценарист, найкращий композитор, найкращий документальний фільм, найкращий анімаційний фільм, найкращий короткометражний ігровий фільм. Долю спеціальної відзнаки за внесок у розвиток українського кіно вирішуватиме кожного року Національна спілка кінематографістів України.  

Трансляцію церемонії можна буде подивитися на сайті Кіноакадемії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-