Як обороняли Аеропорт: В Україні знімають фільм про кіборгів

Як обороняли Аеропорт: В Україні знімають фільм про кіборгів

Укрінформ
Фільм «Кіборги» буде важливим для глядача ще й тому, що демонструє нового українського кіногероя

«У нас тут реальні бойові дії» - зустрічає журналістів біля входу в ангар у перший знімальний день на Крюковщині Київської області продюсер повнометражного фільму «Кіборги» Іванна Дедюра. І відкриває двері на знімальний майданчик. Після вуличного світла зір не відразу звикає до павильонної задимленої напівтемряви. Коли вдається сфокусувати погляд, розумієш, що потрапив у саму глиб Донецького аеропорту ім. Прокоф'єва в один з важких 242 днів оборони.

За задумом сюжету фільму, добровольча група вперше прибуває в гарячу точку поблизу Донецька у вересні 2014 року. Аеропорт вже чотири місяці тримається в обороні військовими з України.

Режисер фільму, знаменитий актор і телеведучий Ахтем Сеітаблаєв розповідає, що головний герой фільму - молодий музикант, син багатіїв, доброволець з позивним «Мажор», а сам фільм хоч і відбувається на тлі бойових дій, але розповідає не тільки про війну, а й про зародження нової країни.

«Наш головний герой - це молода людина, яка приїжджає на територію Донецького аеропорту та потрапляє в ситуацію, де багато людей, які вже давно воюють, людей різного віку. У фільмі буде дуже багато розмов і конфліктів, пов'язаних з тим, навіщо вони тут, і яку країну вони хочуть побудувати. За сюжетом плануємо зняти дуже багато бойових сцен, буде багато комп'ютерної графіки, але, в першу чергу, наш фільм про той світ, який тут народжується», - розповідає режисер. Він також пояснює, що, загалом головних героїв в картині шестеро: «Мажор», «Серпень», «Гід», «Субота», «Марс» і «Старий». За кожним з них реальна історія, вже не художніх, а справжніх захисників аеропорту.

У перший знімальний день на майданчику ми зустріли колишнього військового, заступника командира 5-ї роти 93-ї бригади, кіборга Кирила Недрю, відомого за позивним "Доцент". Він допомагає знімальній команді зі сценарієм. Режисер картини каже, що вони спочатку планували залучати реальних кіборгів до створення фільму. Деякі з них навіть з'являються в кадрі, але хто саме, команда поки тримає в строгому секреті.

Продюсер фільму Іванна Дедюра розповіла, що у знімальної групи була дискусія щодо того, чи варто зараз знімати кіно про війну, про події в аеропорту, адже ще не пройшло достатньо часу, ще не вщух біль. Вона наполягає:

«Я глибоко впевнена, що немає жодних термінів для переосмислення цих великих трагічних подій у новітній історії України. Ми повинні говорити, привертати увагу громадськості, світової в тому числі, переосмислюючи в кіно творчо ті події, які відбулися в аеропорту. Поки у нас йде війна, поки це не стало нашим минулим, ми повинні намагатися змінити цю страшну реальність» , - наполягає Дедюра.

За сценарієм фільму, в кадрі будуть відтворені реальні танкові та стрілецькі бої, з організацією яких знімальній команді допомагає Міністерство оборони України. Цю частину «Кіборгів» будуть знімати на Чернігівщині в екстер'єрі декорацій Донецького аеропорту - на злітній смузі з великою кількістю епізодів від'їзду - приїзду волонтерів, бійців, і реконструкцією бою за новий термінал.

Основна частина зйомок - близько 65% всього процесу буде проходити під Києвом. Художник-постановник фільму Шевкет Сейдаметов пояснює, що локація, в якій відбуваються зйомки - це декорування реального коридору в старій частині терміналу Донецького аеропорту. Герої зі старого терміналу за сюжетом рухаються в новий термінал. Вся декорація займає близько півтори тисячі квадратних метрів площі. Він також пояснює, що, коли шукали місце для зйомок, розглядали різні варіанти - старі, зруйновані заводи, фабрики. Але там була одна проблема - не можна було реконструювати другий поверх декорацій аеропорту. Вирішили будувати локації в закинутому ангарі з нуля. Почали роботу декоратори 10 січня, відразу після свят. Витратили місяць на зведення майданчика. Правда, він не готовий на 100%, але вже вражає масштабами, і правдоподібністю. Художники-постановники готують ще знімальні локації, але на перші три знімальних дні знімати є де.

Наймасштабніша декорація - це другий та перший поверх холу аеропорту, зона dutyfree. За сценарієм, вибивання сепаратистів йде на цих поверхах. Тут каскадери будуть проводити зйомку бойових подій у будівлі. Крім холу, в декораціях відтворили частину службових приміщень аеропорту, де у кіборгів розташовувалися бази - кімната для полонених і кілька баз, де розташовується сама група військовослужбовців. Найбільш витратним реквізитом, за словами Сейдаметова, був метал. Усе в декораціях будували в точності, як у Донецькому аеропорту - метал, гіпсокартон, профілі.

Якщо говорити про час, коли відбуваються події у фільмі - це пізня осінь, початок зими 2014 року. Сеїтаблаєв наполягає, що неможливо розповісти всю історію оборони Донецького аеропорту і 242 дня вмістити в хронометраж двогодинного фільму. Якісь події та поведінкові лінії знімальній команді довелося пропустити. Але за «Кіборгами» стоять цілком конкретні персонажі. Актор Роман Ясиновський каже, що у фільмі йому дісталася роль реального кіборга з позивним "Татарин".

"Я граю героя з позивним "Гід". Це прототип реальної людини, реального героя, у якого, насправді, позивний "Татарин". Він був у Донецькому аеропорту, воював за Україну. Він людина, яка обрала такий шлях і стояла за те, щоб ми жили мирно", - пояснює Ясиновський.

Режисер фільму планує та сподівається, що знімальний постановочний процес завершитися 8 квітня 2017 року, а прем'єра відбудеться 6 грудня цього ж року, в День Збройних сил України.

Як зазначив голова Держкіно Пилип Іллєнко: «Внесок Держкіно у виробництво цього фільму становить рівно половину від загальної вартості - майже 24 млн грн., 16 з яких вже виплачені. Це кіно розраховане на широку глядацьку аудиторію, тому чекаємо успішного прокату, як в Україні, так і за кордоном». Він також висловив упевненість, що фільм «Кіборги» буде важливим для глядача ще й тому, що він демонструє нового українського кіногероя. Ми дуже часто звикли в українському кіно бачити історії «лузерів». Це кіно змусить відчувати емпатію та захоплюватися героями, яких побачимо на екрані.

Ідея фільму «Кіборги» вже стала одним з переможців 8-го конкурсного відбору Держкіно. Виробництво здійснює кінокомпанія «Ідасом-філм». В основу фільму ліг сценарій, написаний Наталією Ворожбит. Поки професійні кінематографісти працюють над кінострічкою, глядачі чекають прем'єрного показу 6 грудня у знаменний день - День Збройних сил України, у день героїв, про яких цей фільм, борців, які продовжують зберігати мир у нашій країні.

Катерина Завада, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-