Ада Роговцева приєдналась до проекту «Щирі»

Ада Роговцева приєдналась до проекту «Щирі»

Фото
Укрінформ
Легендарна актриса кіно і театру приєдналась до 16 українських зірок, які взяли участь у фотозйомках для благодійного календаря «Щирі», присвяченого традиційному українського костюму. 

Ада Роговцева разом із донькою, актрисою Катериною Степанковою, і онукою Дашею позували у костюмах Чернігівського регіону кінця XIX ― початку XX століття. 

«Візитівкою чернігівського костюму в цей час були намітки ― рушниковоподібні головні убори довжиною до 3-4 метрів та шириною 50-75 сантиметрів, ― розповідають стилісти зйомки Антоніна Белінська та Марічка Квітка (Український Інститут Історії Моди). ― На Чернігівщині жінки вміли зав’язувати їх різними способами: в одному селі нараховувалось до 5-7 способів. Намітки ― один із найбільш архаїчних елементів українського вбрання. За рахунок тонкої білої тканини вони створювали світлий і легкий образ: спадали на спину і ніби окриляли жінку. До слова, на Західній Україні традиція наміток прожила найдовше: там жінки й досі вміють їх зав’язувати».

«Мені захотілося, щоб у «Щирих», такому вишуканому і серйозному проекті, показали три покоління моєї родини, три покоління тих, хто відданий Україні всім своїм єством, ― говорить Ада Роговцева. ― Вишиванка була зі мною усе моє свідоме життя. З дитинства мене супроводжувала фотографія мами в українському костюмі. Я побачила її вперше років у вісім ― тоді була окупація, війна, голод-холод, дрантя. Ця фотографія з мамою у пишному вінку мене зачарувала, вона була ніби з іншого світу. Я бережу її, вона досі висить у мене на стіні. Потім, у 18 років, я вже приміряла український костюм на себе ― грала наймичку у «Фата Моргана». Далі були елементи українського вбрання у ролі Мавки Польової у «Лісовій пісні» Лесі Українки, роль у «Котигорошку». Коли я їздила по Україні, завжди заходила на базар і купувала собі українську сорочку або рушник. У мене вдома навіть стояла велика скриня з українським скарбом ― дуже багато намиста, сорочок, рушників. Зараз у нашій родині є традиція ― на всі свята вдягати українське. Пам’ятаю, ми зустрічали Новий рік у Карпатах з родиною та друзями, і моєму онуку було лише піврочку, але навіть він був у вишиванці».

Виставка проекту «Щирі» відкриється 9 грудня 2016 року у ТЦ «Домосфера».

Історія проекту «Щирі» розпочалася наприкінці 2014 року, коли 15 українських зірок знялися для благодійного календаря у традиційних українських костюмах. Результат проекту вражав: увесь наклад першого календаря розійшовся за 48 годин і зібрав 200 тисяч гривень, які були передані Волонтерській сотні. Цього року всі кошти від продажу календарів буде спрямовано на розвиток і підтримку регіональних етнографічних музеїв України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-