Кінолистопад: Перша Світова, СНІД, українські бої без правил

Кінолистопад: Перша Світова, СНІД, українські бої без правил

Укрінформ
Глядач побачить кінодрами, сімейну документалістику, психологічний детектив

Фільми листопада присвячені людській здатності до розуміння та співчуття. Як свідчать автори картин, для її прояву від нас потрібне серйозне моральне зусилля, і неважливо, чи йдеться про взаємини з близькими людьми, з незнайомцями, з представниками ворожих народів або з тваринним світом.

З 3 листопада

Це всього лише кінець світу / Juste la fin du monde

Канадець Ксав'є Долан встиг за свої 27 років зняти шість повнометражних фільмів, кожен з яких був удостоєний нагород престижних європейських оглядів, при цьому найбільш значиму з них завоювала саме ця, остання робота. «Це всього лише кінець світу», представлена на конкурсі Каннського МКФ, незважаючи на неоднозначну оцінку критиків (одні назвали картину першим очевидним художнім провалом Долана), отримала Гран-прі фестивалю.

Картина стала екранізацією однойменної автобіографічної п'єси Жан-Люка Лагарса, відомої (під заголовком «Далека країна») і в українському перекладі. П'єса, яка була написана у 1994-му році, розповідає про молоду людину, який приїхав у батьківський дім, щоб попрощатися з близькими та переосмислити своє недовге життя, перебуваючи на порозі смерті - ось уже кілька років він знає, що хворий на СНІД.

Судячи з відгуків, фільм Долана, подібно до літературного першоджерела, небагатий на дії, події в ньому практично вичерпуються словесними перепалками та натяками на драматичні епізоди сімейних відносин, які герої не наважуються обговорити та пробачити один одному навіть тепер, прощаючись назавжди.

З 10 листопада

Гніздо горлиці

Довгоочікувана картина Тараса Ткаченка, присвячена темі заробітчан, про яку ми писали в своїх щоденниках з Одеського МКФ.

Альдабра. Подорож до таємничого острова / Aldabra: Once Upon an Island

Фільм чеського режисера Стіва Ліхтага є вельми цікавим зразком документального сімейного кіно, присвячений одному з тих райських куточків нашої планети, які незабаром зникнуть з лиця Землі через руйнівний вплив людської цивілізації на навколишнє середовище. Альдабра, один з найбільших в світі атолів, включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, відомий своєю унікальною фауною. У захоплюючій формі ця чудово знята картина розповідає про життя колонії гігантських сухопутних черепах, про небачених птахів і кровожерливих акул, які нишпорять у пошуках здобичі серед уламків кораблів піратів, які колись володіли островом.

Дуже ймовірно, що незабаром острівець опиниться під водою через наслідки всесвітнього потепління, і тоді картина Ліхтага стане для нього своєрідним кінематографічним меморіалом.

З 17 листопада

Франц / Frantz

Франсуа Озон зняв ремейк картини Ернста Любича «Перервана колискова» 1932-го року, одного з перших фільмів, які розповідають про післявоєнний синдром, про спроби людей змиритися з пережитими жахами і перенесеними втратами.

Подібно до першоджерела, фільм розповідає про взаємини молодої німкені та її ровесника-француза, які можуть здатися дивними та негожими поважним обивателям у 1919-му році, в Німеччині та Франції, які оправляються від найбільш спустошливої європейської кампанії від часів Тридцятирічної війни. Неоднозначність ситуації підкреслюють обставини їхнього знайомства - герої зустрілися на могилі Франца, нареченого дівчини, який загинув у битві під Верденом. Виявляється, француз знав покійного та приїхав до Німеччини, щоб зустрітися з його родиною, обставини ж його знайомства з Францем поки залишаються таємницею.

Прем'єра стрічки Озона відбулася в рамках конкурсної програми Венеціанського МКФ (у якій 84 роки тому брав участь і фільм Любича), де Паула Бір, яка зіграла головну роль, отримала приз ім. Марчелло Мастрояні як кращий молодий виконавець.

З 24 листопада

Невідома / La fille inconnue

Новий фільм знаменитих бельгійських режисерів Жан-П'єра і Люка Дарденнів (знайомих нашому глядачеві хоча б за їхньою останньою картиною «Два дні, одна ніч») можна назвати своєрідним психологічним детективом. Головний персонаж, молода жінка-медик, прекрасний фахівець і порядна людина, що дозволяє собі слабкість, яка є цілком допустимою для будь-якого професіонала, який виснажливо працює - посилається на закінчення годин прийому, щоб швидше завершити напружену зміну. Однак на наступний день вона дізнається, що дівчина, якій вона відмовила у допомозі, була знайдена мертвою, при цьому ідентифікувати її особистість не вдається. Героїня, якою рухає каяття, намагається дізнатися, хто вона така. Розпочате нею розслідування поступово знайомить глядача з покійною та її способом життя, розкриваючи при цьому характер і душевні пориви самої героїні.

«Невідома» була не надто високо оцінена публікою Каннського кінофестивалю, на якому, як і більшість картин братів, демонструвалася в рамках конкурсної програми. Брати Дарденн прислухалися до зауважень та перемонтувати фільм, тому вітчизняний глядач побачить вже нову його версію, судячи з відгуків критиків, більш вдалу.

Правило бою

Кілька років тому буквально кожна вітчизняна кінострічка, яка виходила на екрани, оголошувалася у чому-небудь першою. Одних «перших українських фільмів» набралося з півдесятка, не кажучи вже про перший український горрор, першу українську романтичну комедію, перший український фільм у 3D та ін. І сьогодні остаточно не вщухло прагнення помахати рукою з пальми першості - творці «Правила бою» позиціонують свою картину як «першу українську спортивну драму». Між тим, Ахтем Сейтаблаєв, який зіграв у фільмі одну з ролей, міг би нагадати про своїх «Чемпіонів з підворіття», які отримали головний приз національного конкурсу ОМКФ у 2012-му році. У тому ж конкурсі була представлена ще одна спортивна драма, «Гамер» Олега Сенцова, що отримала приз ФІПРЕССІ.

Більш коректним було б адресувати «Правилу бою» титул першої української боксерської драми. Її центральним персонажем виступає молодий боксер, який бере участь у вуличних боях без правил, щоб оплатити дорогу операцію матері. Однак у зароблені у такий спосіб і такі необхідні гроші запускає загребущі руки бандит-голова спортивного клубу. Герой вирішує покарати кривдника, здобувши перемогу над вихованцями його клубу в турнірі з боксу.

Поставив стрічку Олексій Шапарєв, в активі якого - безрадна романтична комедія «Київський торт» і телесеріал «Гвардія», а головні ролі виконали Влад Нікітюк, Олексій Горбунов та Станіслав Боклан.

Фестивалі місяця

Фестиваль «Британський театр кіно» у кінотеатрі «Київ» триватиме 1-го листопада яскравою постановкою великого роману Мері Шеллі «Франкенштейн», здійсненої Денні Бойлом. У виставі «Франкеншейн. Камбербетч» в ролі нещасливого доктора Франкенштейна виступив Бенедикт Камбербетч, а його нещасне створіння зіграв Міллер. У варіації цієї постановки «Франкенштейн. Міллер», яку можна буде побачити 8-го листопада, актори міняються ролями.

17-го листопада відбудеться прем'єра поставленої Королівським Національним театром знаменитої п'єси Бертольда Брехта з музичним супроводом Курта Вайля «Тригрошова опера» про зліт і падіння харизматичного бандита та його взаємини з сильними світу цього.

22-го листопада Королівська шекспірівська компанія представить постановку драми Шекспіра «Цимбелін» про кохання, яке розгортається на тлі придворних інтриг та громадянської смути.

29-го листопада ця ж трупа покаже свою інтерпретацію однієї з головних шекспірівських п'єс, «Короля Ліра».

З 3 по 7 листопада в кінотеатрі «Київ» пройде Сьомий фестиваль «Сучасне кіно Угорщини». Після чудової ретроспективи класики угорського кіно, представленої на МКФ «Молодість», цей захід надає чудову можливість познайомитися з сучасним станом справ у одній з найбільш самобутніх європейських кінематографій.

Програма та розклад показів розміщені на сайті кінотеатру.

10 листопада в кінотеатрі «Київ» у 16-й раз розпочнеться чи не найцікавіша з щорічних національних ретроспектив, «Нове британське кіно». Хедлайнером показу стане стрічка-володар «Золотої пальмової гілки» «Я, Деніел Блейк» одного з головних європейських режисерів Кена Лоуча про літнього столяра, який намагається добитися соціальних виплат, коли через проблеми зі здоров'ям втрачає роботу.

Серед інших фільмів програми слід у першу чергу відзначити кримінальну комедію «Війна проти всіх» Джона Майкла МакДонаха, автора однієї з найкращих картин останніх років, «Голгофи», та роуд-муві «Американська красуня» Андреа Арнольд, яка отримала приз журі Каннського МКФ.

Також на фестивалі буде представлений режисерський дебют популярного актора Роберта Карлайла «Забійна стрижка», що отримав премію BAFTA Scotland за кращий фільм і кращу жіночу роль, і «Фантастична любов і де її знайти» Саймона Ебауда, комедія про дружбу невротичної молодої дівчини, яка мріє про письменницьку кар'єру, та її буркотливого літнього сусіда.

Окремо потрібно згадати культову науково-фантастичну картину 1976-го року «Людина, яка впала на землю» Ніколаса Роуга, головну роль в якій виконав Девід Боуї. На фестивалі буде представлена відреставрована версія фільму, нещодавно випущена в прокат на екрани Британії.

Також на фестивалі буде представлена підбірка короткометражних стрічок, які стали лауреатами головної національної кінопремії BAFTA.

«Нове британське кіно» пройде, крім столиці, в Дніпрі, Львові, Маріуполі, Одесі та Харкові.

XXIII Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «Крок» пройде з 18-го по 20-е листопада у столичному Будинку кіно. Розклад показів має з'явитися на афішах Будинку та сайті НСКУ.

Олександр Гусєв. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-