Китай створив моду на музеї Шевченка у світі - мистецтвознавець

Китай створив моду на музеї Шевченка у світі - мистецтвознавець

Укрінформ
Музей Тараса Шевченка у Пекіні, який був відкритий 23 вересня 2016 року, є першим у світі музеєм, присвяченим творчості Шевченка, зроблений силами не української діаспори, а саме силами китайського народу.

Про це під час круглого столу в Укрінформі у вівторок заявив мистецтвознавець, проректор з наукової роботи Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Остап Ковальчук, повідомляє кореспондент агентства.

«Музей Шевченка у Пекіні - це перший музей у світі Тараса Шевченка, зроблений силами не української діаспори, а силами китайського народу. Хоча, звісно, зрозуміло, що до цього процесу було підключено дуже багато українських організацій, ми взаємодіяли з нашими китайським друзями у різних напрямках, допомагали творами, музейними експозиціями  - і цей процес досі продовжується», - сказав Ковальчук.

Він поінформував, що наразі є актуальним питання створення цифрового музею Шевченка в Пекіні, і інші країни також зацікавилися ідею створення віртуальних музеїв Шевченка, присвячених його життю і творчості, на своїх територіях.

«Зараз актуальним є питання створення цифрового музею Шевченка в Пекіні. Зараз там ще відбувається оцифрування архівів. По суті, пекінський проект уже став модним, тому що й з інших країн, континентів уже є такі заявки, щоб наше багатство у цифровому вигляді, у вигляді віртуального музею, було по всьому світу», - підкреслив Ковальчук.

У свою чергу віце-президент Китайської Академії живопису та каліграфії в Пекіні (КНР) Лі Ген відзначив, що музей Шевченка в Пекіні було створено через велику пошану до творчості Кобзаря.

«У нас є велика пошана до творчості Тараса Шевченка, і тому ми створили цей музей в Пекіні. Його життя і творчість близькі до деяких китайських художників», - додав Лі Ген.

Він поінформував, що є виконавчим директором художньої галереї "Лі Ке Жань", і заявив про намір додатково віддати 10 тисяч кв. м території, що прилягає до галереї, під музей, присвячений творчості Шевченка.

«При моїй художній галереї «Лі Ке Жань» є близько 10 тисяч кв. м території, і я хочу виділити додатково цю територію для музею, щоб китайський народ міг більше ознайомитися з творчістю Шевченка», - уточнив Лі Ген.

Також Лі Ген подякував усім причетним до створення музею Тараса Шевченка в Пекіні за їх допомогу і підтримку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-