У Нацраді сподіваються, що меморандум про квоти підпишуть усі радіо

У Нацраді сподіваються, що меморандум про квоти підпишуть усі радіо

Укрінформ
Меморандум між радіоорганізаціями та Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення щодо виконання закону про квоти пісень та передач українською мовою працюватиме на розвиток державної мови.

На цьому наголосив член Нацради Сергій Костинський у коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Меморандум, підписаний з радіомовниками, - це унікальний документ, тому що це безпрецедентна для України ситуація, коли нарешті на радіоринку застосовуються квоти для розвитку саме української мови. Адже дотепер мовник може використовувати ту мову, яку вважає за потрібне, а по-друге, діють норми закону про національний культурний продукт, який виписаний таким чином, що навіть пісні групи ДДТ попадають у цю квоту, тому що один з учасників групи має громадянство України, і тому, за законом, це вважається українським національним продуктом. Нині ж ми вже виходимо з цієї пастки і вже займаємося розвитком безпосередньо української мови. А це якраз, особливо в сучасних умовах, є питання національної безпеки", - сказав Костинський. 

Він зазначив при цьому, що відповідно до нового закону про квоти впродовж першого року з моменту набуття ним чинності пісні українською мовою мають становити не менше 25%, а мова ведення передач - не менше 50%; з другого року квоти на пісні - 30%, на мову ведення передач - 55%; ще через рік квоти на пісні - 35%, мову ведення передач - 60%.

"Меморандум був напрацьований спеціально для того, щоб не було різних трактувань норм закону про квоти. Представники радіоіндустрії та Національної ради виробили спільну візію щодо "тонких моментів". Зокрема, в рамках цього документа з 15 жовтня ми даємо час всім радіостанціям, щоб протестувати свою програмну сітку, застосування цих квот. І кожна радіостанція зможе надати нам свій плей-лист для того, щоб ми як регулятор змогли оцінити, чи виконується норма закону", - зазначив член Національної ради. 

Костинський також висловив сподівання, що меморандум підпишуть не тільки представники великих медіа-холдингів, а й усіх радіоорганізацій, які сьогодні працюють в Україні - і національних, і регіональних. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-