Нідерланди оцінили

Нідерланди оцінили "скіфське золото" у €10 мільйонів

Фото
Укрінформ
Фахівці із Нідерландів застрахували експонати кримських музеїв з виставки скіфського золота набагато дорожче, ніж це зробили самі музеї.

Про це заявила нинішній гендиректор Національного музею українського народного декоративного мистецтва, а в 2014 році - завідувач Музею історичних коштовностей і зберігач колекції скіфського золота Людмила Строкова на брифінгу в Укрінформі.

"565 експонатів кримських музеїв - або 2111 одиниць зберігання - стали вважатися незаконно вивезеними за межі України. І досі вони перебувають в Амстердамі... Страхова оцінка, яку зробили кримські музеї, не відповідає дійсності, вона була занижена. 565 експонатів були застраховані на суму приблизно 1,5 млн євро. В той час, як наші 19 експонатів були застраховані на 11,5 млн євро. Але цікаво, що коли Нідерланди залишили кримські експонати у себе, то вже ці експонати самі голландці застрахували на 10 млн євро", - підкреслила Строкова, додавши при цьому, що насправді ж це артефакти, які взагалі не мають ціни.

Вона нагадала, що наразі у музеї Алларда Пірсона перебуває 565 експонатів із кримських музеїв до юридичного вирішення питання про місце їх повернення. Ситуація склалася так, що Крим був окупований і кримські музеї не подали до Мінкультури України пакету документів для пролонгації угоди на продовження виставки в Амстердамі. Музей історичних коштовностей України, який надавав 19 експонатів - тобто 22 одиниці зберігання - офіційно пролонгував виставку і на початку вересня 2014 року, після закінчення виставки, повернув свої експонати.

Наприкінці листопада 2014 року Музей Алларда Пірсона демонтував експонати з кримських музеїв, відповідно їх упакував і помістив у своїх сховищах.

"20 серпня 2014 року музей зробив офіційну заяву про те, що віддасть експонати відповідно до рішення суду. Ці експонати належать до державного музейного фонду України згідно законодавства і мають бути повернуті в Україну. Тим більше, що Міністерство закордонних справ Нідерландів давало гарантії про повернення експонатів країні Україна, а не АР Крим, не третій стороні", - наголосила Строкова.

Як повідомляв Укрінформ, 5 жовтня відбудеться судове засідання окружного суду м. Амстердам (Нідерланди) у справі "Скіфське золото".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-