Євробачення-2017: Київ – надійно, а Одеса – оригінально

Євробачення-2017: Київ – надійно, а Одеса – оригінально

Аналітика
Укрінформ
Чому Євробачення, як ковток свіжого повітря, потрібне саме Одесі?

Інтрига навколо визначення господаря Євробачення-2017 затягнулася. Кабмін уже прийняв розпорядження, згідно з яким на проведення пісенного конкурсу виділять щонайменше 15 мільйонів євро. А от яке місто стане господарем і буде розпоряджатися цими грошима - організаційний комітет з підготовки Євробачення досі не може визначити.

Очільники міст-фіналістів незадоволені

Міський голова Дніпра Борис Філатов закликав оргкомітет поквапитися з визначенням міста-переможця, адже зволікання ставить під сумнів вчасну підготовку об’єктів до проведення пісенного конкурсу.

Глава Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі вважає, що після виходу Одеси до фіналу у конкурсі на право приймати пісенний конкурс Євробачення-2017 проти міста почалася «шалена пропаганда».

Тим часом мер Києва Віталій Кличко зауважив, що затягування із визначенням міста, яке проводитиме Євробачення, тільки шкодить репутації країни, а також додав, що таке затягування – пропаганда саме проти Києва як господаря пісенного конкурсу.

На прикрість Дніпру, фаворитами називають Одесу і Київ, а віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко зауважив, що найкращі стартові позиції у Києва. Це й так зрозуміло, адже Київ раніше проводив Євробачення і відповідно має досвід та інфраструктуру.  Але ж треба бути оригінальними і дати Європі побачити Україну ще з іншого боку. Тим паче, можливо, Одесі це зараз потрібно все ж більше, ніж Києву. Укрінформ спробував пересвідчитися у цьому.

Не провести в Одесі Євробачення було б злочином

Міхеіл Саакашвілі щиро переконує, що Одесі потрібен новий ривок, і саме ним може стати Євробачення: «Київ – столиця, незалежно від того, пройде там Євробачення чи ні, там завжди будуть найбільші концерти, туди гарантовано приїдуть виступати відомі артисти, так чи інакше Київ завжди буде розвиватися. Одеса ж – курортне місто, в Одесі все влаштовано трохи інакше. В останні кілька років Одеса застопорилася, це вам скаже будь-який одесит. Начебто відновився і збільшився потік туристів, начебто багаторазово зріс місцевий бюджет, а місто переминається з ноги на ногу, немає ривка вперед. Саме такий ривок зможе забезпечити нашому регіону проведення Євробачення. За часів окупованого Криму, коли Одеса стала центральним морським курортом для всієї України, не віддати їй таку можливість було б злочином. Отримавши Євробачення, Одеса перетвориться, засяє з новою силою, тому і кияни, і дніпровці, які приїдуть сюди ще не раз, отримають сервіс нового, більш високого рівня й абсолютно точно не пошкодують за те, що їх рідні міста поступилися цим почесним правом Одесі. Зрештою Одеса ж мама, а мамі потрібно поступатися!»

Міський голова Одеси Геннадій Труханов аргументував, що Одеса випереджає інші міста практично по всіх позиціях: «Наявність майданчика, розвинена інфраструктура, мільйони туристів, статус культурної і туристичної столиці – все це говорить про те, що Євробачення-2017 повинно проходити тільки в Одесі!»

Українські зірки теж не залишилися байдужими і влаштували флешмоб із відео, в яких підтримали Одесу. У Facebook та Instagram опублікували свої пости і відео Ірина Білик, Антон Лірник, Ольга Полякова, Анна Завальська, Коля Серга та інші. Коля Серга навіть написав невеличкий вірш:

«Вы думаете, чего Утесов ждет,

Там, в ГорСаду, скучая на скамейке?

Пока до принимающих дойдет,

Что хватит теребить свои линейки.

Что хватит через сито воду лить,

Ломаясь, как на воздухе кефаль.

Давайте вместе соизволим пригласить

В Одессу европейский фестиваль!»

Основні вимоги до організатора конкурсу:

  • Гарантування безпеки всім учасникам, членам делегацій та гостям Євробачення-2017.
  • Крита арена для проведення конкурсу, яка вміщуватиме не менше 7 000 – 10 000 глядачів.
  • Щонайменше 1000 кімнат у поруч розташованих готелях для усіх делегацій учасників упродовж усього періоду проведення Євробачення. Приблизно стільки ж номерів для акредитованої преси та фанатів події.
  • Функціонування міжнародного прес-центру для роботи не менше ніж 1550 журналістів під час конкурсу.
  • Важлива сучасна транспортна інфраструктура: міжнародний аеропорт, наявність регулярного транспортного сполучення між аеропортом і містом, зручне транспортне сполучення в межах міста.

Чи впорається Одеса, якщо переможе?

Кажуть, що велике бажання чогось досягти – це вже 50% успіху. Цього в Одеси хоч відбавляй. Та як наголошує оргкомітет, головне – відповідати усім критеріям проведення заходу такого рівня як Євробачення. Що ж маємо на практиці?

Щодо першої вимоги – тут здається в Одеси проблем не буде. Саакашвілі на спільному брифінгу з Трухановим запевнив, що гостям в Одесі буде спокійніше: «Кажуть, що в Одесі небезпечно, а в Києві – безпечно. Це при тому, що за останній час у Києві сталося кілька гучних вбивств і терактів, таких як вбивство Павла Шеремета. Мене не радує, що в Києві небезпечно, але там реально набагато небезпечніше, ніж в Одесі», – сказав Саакашвілі.

А ось над спорудженням критої арени Одесі доведеться попрацювати. Проводити Євробачення у Одесі пропонують на футбольному стадіоні Чорноморець, який було відкрито ще 1936 року, а 2011 реконструйовано.  Його доведеться модернізувати і добудувати тимчасовий дах. Відповідальним за будівництво призначили молодого віце-мера Павла Вугельмана. На презентації одеського проекту в Києві він розповів, що вдосконалювати Чорноморець буде швейцарська компанія Nssli з 75-річним досвідом роботи, яка будувала спортивні об'єкти на п'яти Олімпійських іграх і тричі брала участь у підготовці до Євробачення. Окрім швейцарських фахівців Одеса обіцяє залучити і німецьких з компанії Neumann&Mller, які забезпечать Євробачення концертним обладнанням.

Офіційний сайт стадіону «Чорноморець» зараз наводить такі дані:

34164 – місткість стадіону;

493 місць для преси;

98 місць для людей з обмеженими можливостями (зокрема і для тих, хто їх супроводжує – 48);

60 корпоративних лож (1602 місця);

558 місць на VIP трибуні для почесний гостей;

На 68 представників ЗМІ розрахований конференц-зал стадіону;

1020 – кількість посадкових місць в ресторанах, барах і кафе стадіону;

449 паркомісць в підземному паркінгу.

Наступна вимога – достатня кількість місць для делегацій, гостей та преси – теж певно не стане перешкодою для Одеси, яка звикла до туристів. Згідно з даними Агентства з питань інвестицій та розвитку Одеської ОДА, станом на вересень 2015 року в Одесі нараховується 276 готелів з номерним фондом 7 тисяч номерів на 16,5 тисяч місць. В області – ще 489 готелів з номерним фондом понад 12 тисяч номерів на більше, ніж 28 тисяч місць.

Одеські керівники наголошують, що інфраструктурою Одеса не поступається іншим претендентам. «Зараз одеський аеропорт наближається до рівня аеропорту «Бориспіль». Крім того, ми ведемо переговори з низкою лоукостерів. Будуть субсидуватися чартерні рейси, тому ціни на квитки будуть низькими. Ми отримали гарантію, що у березні наступного року відкриється новий авіа-термінал», - запевнив Міхеіл Саакашвілі.

Павло Вугельман вважає, що зоною для гостей стане знаменитий Приморський бульвар і схили під ним, а також парк Шевченка, в якому, власне, розташований і стадіон «Чорноморець». До того ж не слід забувати і про Одеський морський вокзал, де зможуть одночасно пришвартуватися 5 морських лайнерів, а це - ще 15 тисяч місць для гостей Євробачення.

Як бачимо, в нас не буде причин хвилюватися за престиж України як господаря Євробачення у будь-якому випадку. Питання зараз стоїть трішки інакше – для кого зараз це важливіше? І воно очевидно риторичне. У нас тимчасово забрали Крим, і це стало поштовхом для ще більшого розквіту Одеси та її патріотичній згуртованості. А Євробачення-2017 підніме нашу «жемчужну у моря» вже на вищий рівень – як не як, а знайшовся привід виділити гроші на покращення інфраструктури і проконтролювати їх. Звичайно, атмосфера Одеси вже стала брендом у нас і наших сусідів, та хочеться, щоб вона стала брендом і у всієї Європи.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-