Міжнародна премія Франка: Любомир Гузар став першим лауреатом

Міжнародна премія Франка: Любомир Гузар став першим лауреатом

Укрінформ
Монографія Блаженнійшого Любомира Гузара отримала найвищі оцінки журі, і він став лауреатом Міжнародної премії ім. Івана Франка 2016 року.

Про це повідомив у п'ятницю, 5 серпня, голова Міжнародного журі, професор Віденського університету доктор Алоїс Волдан, якого цитує прес-служба Міжнародного фонду Івана Франка.

"Монографія Блаженнішого Любомира Гузара, архієпископа емерита та Української греко-католицької церкви, кардинала Католицької церкви під назвою "Андрей Шептицький Митрополит Галицький провісник екуменізму" відповідає усім вимогам Міжнародного фонду Івана Франка, позаяк вона втілює постульовану Франком ідею одноцільності та своєрідності", - зазначив Волдан, виступаючи у Віденському університеті (Австрія) на засіданні журі премії.

Він також повідомив, що цього року Міжнародне журі обрало лауреата лише в одній номінації - "за визначний особистий внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук". У номінації "за вагомий внесок у розвиток україністики" члени журі прийняли рішення не присуджувати премію жодному номінанту.

Водночас директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус зазначив, що всі роботи були достойними відзначення цією премією, оскільки національна гуманітаристика збагатилася фундаментальними дослідженнями, яких сьогодні потребує не тільки український, а й міжнародний науковий простір загалом.

"Міжнародна премія імені Івана Франка покликана стимулювати розвиток соціально-гуманітарних наук та україністики, в яких працював Іван Франко. Вона є щорічною і міжнародною, тому ми сподіваємося, що наступного року будуть подані роботи вчених з різних країн світу", - підкреслив Курус.

Директор фонду також висловив сподівання, що дискусії під час обрання першого лауреата Міжнародної премії ім. Івана Франка й надалі не втрачатимуть своєї критичності та емоційності, а сам лауреат, Блаженніший Любомир Гузар, буде своєрідним моральним авторитетом для майбутніх номінантів премії.

Церемонія нагородження лауреата премії відбудеться 27 серпня 2016 року на батьківщині Івана Франка у місті Дрогобич (Львівська область, Україна).

Міжнародна премія ім. Івана Франка є почесним визнанням наукових відкриттів, вагомих здобутків та значних заслуг науковців в галузі суспільних наук та україністики. Засновником Міжнародноі премії ім. Івана Франка є його онук - Роланд Франко.

Цього року на здобуття премії було подано 14 наукових робіт із трьох країн у шести наукових дисциплінах: історія, філософія, культурологія, літературознавство, етнологія, україністика.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-