На Чернігівщині тривають розкопки стародавнього городища

На Чернігівщині тривають розкопки стародавнього городища

Укрінформ
Мезинська археологічна експедиція Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка досліджує стародавнє городище, вперше заселене 2,5 тис. років тому.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила керівник експедиції, кандидат історичних наук, доцент університету Олена Черненко.

"Ми зараз досліджуємо городище "Свердловське-1", розташоване на березі річки Десни на високому пагорбі заввишки близько 30 метрів. Вперше це городище було заселене племенами - носіями юхнівської археологічної культури 2,5 тисячі років тому, а вдруге - літописними сіверянами в той час, коли ці землі почали приєднуватись до Давньоруської держави", - розповіла науковець.

За словами Черненко, розкопки мало вивченого городища, яке археологи вважають перспективним, тривають вже другий рік поспіль. Зараз досліджуються оборонні споруди - вал та рів, - а також територія самого поселення. Інтерес археологів, зокрема, викликає житло, в якому виготовлялося залізо з місцевої болотяної руди. Знахідки датуються кінцем Х - початком ХІ сторіччя.

"Це поселення проіснувало недовго, оскільки після приєднання цих земель до Давньоруської держави, населення залишило його і переселилося у великі міста. В той час, як ми знаємо, відбувався сплеск збільшення кількості жителів і територій літописних міст Чернігова та Новгорода-Сіверського. Старожитності, які ми зараз знаходимо, дозволяють нам дослідити процеси, які відбувалися на цій території в ті часи, і більше дізнатися про становлення нашої державності", - зазначила археолог.

Розкопки під селом Мезин, де знаходиться всесвітньовідома Мезинська палеолітична стоянка первісної людини, проводять чернігівські студенти та київські аспіранти. Роботу експедиція розпочала кілька днів тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-