У найкращі фільми-2015 увійшли «Пісня пісень» і «Хуізмістерпутін?» - НСКУ

У найкращі фільми-2015 увійшли «Пісня пісень» і «Хуізмістерпутін?» - НСКУ

Список
Укрінформ
У Будинку кіно відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів Премії Національної спілки кінематографістів України найкращим вітчизняним фільмам 2015 року.

Про це повідомляє прес-служба НСКУ.

«В останні роки – після майже двадцяти літ забуття – держава нарешті почала виявляти інтерес до українського кінематографу. Зокрема, поступово поліпшується ситуація із фінансуванням створення нових вітчизняних стрічок. Багатолітнє нехтування вітчизняним кіно – потужним інструментом культурного єднання країни – стало одним із факторів, що полегшив Росії окупацію частини території України. Якби в часи незалежності українське кіно було широко представлене в усіх регіонах, то і Крим, і Донбас відчували би себе українськими», - наголосив голова НСКУ Сергій Тримбач.

Премія НСКУ, яку вручають вже утретє, засвідчує, що нові українські фільми є.

Цього року навіть було запроваджено нову номінацію – «Найкращий короткометражний фільм». І представлено тут роботи молодих режисерів, які є майбутнім українського кіно.

У вітальному слові міністр культури України Євген Нищук пообіцяв підтримати український кінематограф і підтримати Будинок кіно, аби щотижня тут відбувалися прем’єри нових українських фільмів.

Голова Спілки Сергій Тримбач і міністр культури України Євген Нищук вручили Спеціальну премію імені Олександра Довженка – Почесну відзнаку НСКУ за видатний внесок в українське та світове кіномистецтво заслуженому діячу мистецтв України, кінооператору, кінорежисеру, педагогу, що підготував декілька поколінь українських кінооператорів, Сергію Лисецькому.

Лауреати Премії НСКУ:

Найкращий ігровий фільм - «Пісня пісень», режисер Єва Нейман;

Найкращий неігровий фільм - «Хуізмістерпутін?», режисер Валерій Балаян;

Найкращий анімаційний фільм - «Професіонали» (анімаційний серіал, фільми «Столяр», «Журналіст», «Художник»), режисер Степан Коваль;

Найкращий короткометражний фільм - «Rocketman», режисери Денис Кушнарьов, Дмитро Муленко;

Найкращий фільм-дебют - «Жилець», режисер Анастасія Матешко.

Документальну стрічку «Добровольці Божої чоти» режисерів Леоніда Кантера й Івана Яснія було відзначено Дипломом Секретаріату Правління НСКУ «За громадянську та мистецьку мужність у фіксуванні та осмисленні подій російсько-української війни».

Іван Ясній, приймаючи нагороду Спілки, зазначив, що фільм знято про оборону Донецького аеропорту. Від часу завершення зйомок дев’ятеро героїв стрічки загинули, захищаючи Україну. Їх пам’ять і пам’ять усіх, хто поліг за Україну, вшанували хвилиною мовчання.

Премію НСКУ, яка відзначає кінематографістів за творчі здобутки за підсумками року, що минув, було започатковано у 2014 році з метою відродження та розвитку українського кіномистецтва, підвищення творчої майстерності митців, підтримки молодих кінематографістів, пропаганди найкращих здобутків українського кіно.

Ілюстрація: ТСН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-