До Києва повернули унікальну реліквію часів князя Святослава

До Києва повернули унікальну реліквію часів князя Святослава

Фото
Укрінформ
Повернуту з Росії унікальну печатку київського князя Святослава Хороброго, яка датується 968 - 970 рр, презентували у будівлі Подільської постійно діючої археологічної експедиції у Києві. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ця знахідка була вивезена з України ще за часів Радянського Союзу і більше 30 років знаходилася в Росії у приватній власності", - сказав на презентації знахідки народний депутат України Андрій Білецький.

Він не повідомив історії повернення печатки в Україну, пообіцявши розповісти деталі на презентації  артефакту широкому загалу. "Місце проведення цієї події, а також подальшого зберігання реліквії ще обирається", - сказав Білецький.

Як зазначив на презентації печатки доктор історичних наук Олег Однороженко, про автентичність пам'ятки свідчать матеріал, з  якого вона була зроблена, та стилістика печатки.  

«Техніка виконання має прямі аналогії з багатьма відомими артефактами, тобто корпусом руських печаток 10-12 століття. Печатки Святослава в цьому ряду є найдавнішими. Є можливість стверджувати, що це  печатка того часу», - сказав Однороженко.

Фото: Вадим Грига, Укринформ.

Він додав, що це двобічна свинцева булла, на якій з обох боків зображено знак Святослава. 

"Двозуб є знаком князя Святослава. Володимир Святославич додав третій зуб і таким чином утворився тризуб. За тогочасною традицією цей знак зображувався з обох боків. Цей артефакт, тобто печатка, - це  свинцевий підпис. Власне, завдяки матеріалу він і зберігся», - резюмував науковець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-