У Києві покажуть картини, які приписували Шевченку

У Києві покажуть картини, які приписували Шевченку

Укрінформ
Міністерство культури України та Національний музей Тараса Шевченка 14 травня 2016 о 13:00 представляють проект "Dubia / Сумнівні" (мистецькі твори, авторство яких приписувалося Т. Шевченку). Захід триватиме по 26 травня.

Про це йдеться у прес-релізі Музею.

"У виставкових залах Національного музею Тараса Шевченка (НМТШ) вперше експонуватиметься понад 60 портретів, пейзажів та жанрових композицій, виконаних професійними художниками та аматорами в першій половині ХІХ століття. Впродовж минулого століття вони надійшли до колекції Національного музею з інших музейних збірок та приватних колекцій, бо вважалося, що вони виконані Тарасом Шевченком. Імовірність його авторства згодом була заперечена або ж поставлена під сумнів.

Через невизначеність із авторством, назвами та датуванням більшість таких робіт відомі лише вузькому колу музейників і раніше, на жаль, не були представлені для загального огляду", -  йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що частково імена авторів картин і малюнків було встановлено науковцями Національного музею Тараса Шевченка та іншими мистецтвознавцями в 1950-90-х роках, і це – відомі митці ХІХ століття: Василь Штернберг, Михайло Башилов, Броніслав Залеський.

Атрибуцію кількох малярських творів було уточнено науковцями Національного музею Тараса Шевченка на початку 2000-х років у співпраці з фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Частина малярських творів із розділу “Dubia / Сумнівні” досліджувалися за допомогою рентгенівських променів, вивчення хімічного складу грунту і фарби та художньо-технічних прийомів письма, йдеться у прес-релізі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-