У Німеччині показали фільм про Чорнобиль

У Німеччині показали фільм про Чорнобиль

Фото
Укрінформ
Німеччина має допомогти Україні в питанні ліквідації наслідків чорнобильської трагедії. 

Про це в розмові з кореспондентом Укрінформу заявив німецький режисер Александер Детіг, автор фільму "Чорнобиль - спадок".

"Я думаю, що Німеччина має абсолютне зобов'язання допомогти Україні", - сказав Детіг, говорячи про рішення Берліна надати ще 19 мільйонів євро для подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на додаток до виділених раніше 120 мільйонів.

"Ми повинні допомогти, тому що Україна - це Європа, тут навіть не може бути питань. Це не Росія, не Азія, це європейська держава. І український народ у своїй більшості висловився за те, щоб не належати Росії, а бути з Європою. І треба це підтримувати", - вважає режисер.

Він нагадав, що Німеччина вклала дуже багато коштів в Польщу, Чехію, Угорщину. Україні зараз потрібно більше коштів: тому, що вона більша за розміром, і тому, що інфраструктура її наразі в плачевному стані.

"Але потрібно розуміти, що інвестиції в Україну окупляться як для України, так і для Європи", - переконаний Детіг.

Своїм фільмом режисер хотів показати, які загрози і які проблеми може нести людству атомна енергетика. Він вважає, що було б помилкою думати, що це було 30 років тому, в Радянському Союзі, і сьогодні таке не може статися. "Фукусіма показала, що це зовсім не так. І ми сьогодні в Німеччині, в Західній Європі перебуваємо під такою ж небезпекою", - наголосив режисер.

За його словами, Європі не загрожують землетруси і цунамі, але ФРН оточують атомні електростанції, особливо у Франції і Бельгії, "які не надто сильно стежать за тим, щоб необхідні умови безпеки дотримувалися".

У Німеччині також, зізнається Детіг, є проблеми. "Як показали нещодавно проведені тести з безпеки, судячи з повідомлень днями в ЗМІ, дані, протоколи безпеки, підроблялися, оскільки на реакторах навіть не проводилася перевірка", - обурений режисер. Він вважає, що такі люди, оператори АЕС, "негайно повинні понести відповідальність, постати перед судом".

Режисер зауважив, що нині в Європі навряд чи можливо зовсім відмовитися від атомної енергетики, повністю її замінити. Але, за його словами, Німеччина непогано справляється, не закуповуючи надто багато енергії з АЕС з-за кордону і розвиваючи альтернативні джерела.

"В інших країнах, в Україні наприклад, атомна енергетика ще багато років відіграватиме важливу роль. Не можна забувати і про проблеми з Росією і російським газом, принаймні доти, доки Путін залишається президентом, а ситуація не зміниться найближчими роками", - визнає Детіг.

Зараз, за його словами, все, що можна зробити, це потурбуватися про підвищення безпеки АЕС, для чого "є технології і є кошти". На жаль, атомне лобі є надто потужним. Це енергетичні концерни, для яких атомна енергетика дешева, зауважує автор фільму. "А ось захоронення атомних відходів - справа дороговартісна. І вони думають: те, що дійсно коштує грошей, ми оплачувати не будемо", - говорить режисер.

Фільм "Чорнобиль - спадок" вийшов напередодні 30-ї річниці трагедії в ефірі німецької громадської телекомпанії ZDF в рубриці ZDF-History. Показ його також відбувся у Посольстві України в ФРН. Переглянути 45-хвилинну картину можна в медіатеці сайту ZDF.

Картина виробництва 2016 року показує трагедію очима ліквідаторів, а також через трагічну історію керівника комісії з розслідування катастрофи Валерія Легасова, який покінчив життя самогубством за 2 роки. У фільмі використані деякі документальні матеріали з українських архівів, які раніше не демонструвалися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-