Вийшла перша наукова праця, присвячена історії ісламу в Україні

Вийшла перша наукова праця, присвячена історії ісламу в Україні

Укрінформ
В Україні вийшло перше комплексне історичне дослідження ісламу в нашій країні.

Про основні напрямки своєї наукової розвідки розповів автор монографіі «Іслам в Україні: історія та сучасність» доцент кафедри релігієзнаства та теології Острозької академії Михайло Якубович на презентації в Укрінформі.

"За роки незалежності є багато напрацювань в галузі історії релігії в Україні, як в плані середньовічної, так і сучасної. Але що стосується ісламу, все обмежується статтями, або доробками загального плану. Це одна з перших спроб видати саме цілісне дослідження, яке присвячене ісламу на всій Україні, в дуже широкому географічному охваті, починаючи від Середньовіччя до сучасності", - сказав автор дослідження.

Автор монографії Якубович не обмежується тільки розвідками щодо ісламу та історії мусльман в Криму. Так, зокрема, в книзі багато уваги приділяється дослідженню розвитку ісламу на Волині, де мусульмани мешкали з 15 сторіччя, аналізу рукописних пам'яток ісламської літератури, видатним історичним постатям.

Крім цього, в книзі відведене місце і сучасному стану ісламу в нашій країні, зокрема, формуванню релігійних організацій, розгляду тих принципів та засад, на яких вони існують в сучасній Україні.

За словами автора, тема виявилася настільки широкою, що кожний розділ в цій книзі міг би стати початком окремого дослідження. Крім того, як зазначив Якубович, наразі в Україні не вистачає грунтовних досліджень на цю тематику.

"На мій погляд, назрів час видання енциклопедичної праці про іслам в Україні, яка б містила хоча б кілька сотен статей, присвячених постатям видатних осіб. Особливо кримськотатарського походження, які зараз на слуху, які потребують значної популяризації", - сказав Якубович.

При цьому, на жаль, за словами науковця, вчені не приділяють потрібної уваги цій темі, в той час як в Росії вже видали словник "Іслам в Криму".

На думку релігієзнавця, співробітника Інституту філософії НАН Людмили Филипович, дослідження Якубовича допоможе подолати стереотипи стосовно ісламу та мусульман, що панують у суспільній свідомості.

"Прочитавши цю книгу, ми робимо висновок, що ті території, які зараз належать Україні, були обізнані з ісламом, і не було упередженого відношення до цих людей. За моральними вимогами мусульмани не відрізняються від інших людей. Очікування від ісламу ворожості чи радикалізму, або фанатизму чи екстремізму - це не притаманно українцям", - сказала Филипович.

У подальшому в планах Якубовича - дослідити історію ісламу на Західній Україні та окремо стан ісламу у сучасній Україні.

Також сьогодні на Книжковому Арсеналі відбулася презентація ще однієї праці науковця, яка присвячена інтелектуальним здобуткам ісламських мислителів - "Філософська думка Кримського ханства".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-