Андрухович отримав «симпатичне запрошення» й не зміг відмовитись

Андрухович отримав «симпатичне запрошення» й не зміг відмовитись

Укрінформ
Відомий письменник Юрій Андрухович є куратором одного з проектів VI Книжкового Арсеналу. Це проект «Чотири архіви», який підтримав Гьоте-Інститут в Україні.

Про це повідомив сам Андрухович під час відкриття Книжкового Арсеналу.

«Я отримав симпатичне запрошення - вигадати  серію подій і подати це як свій проект, тобто вперше в житті хоча б протягом 4-5 днів побути куратором. І я вирішив запропонувати  серію із 4-ох подій, які відштовхуються від поняття, від явища, від феномену архіву», - сказав Андрухович.

Перша із цих подій відбулася вже у день відкриття, 20 квітня. Це презентація фотоальбому берлінської фотохудожниці Йоганни Діль «Ukraine Series».

«Я наважився це перекласти як «Українські верстви», «Українські нашарування». Це надзвичайно цікавий альбом, присвячений інтер'єрам колишніх синагог нашої країни. До цього альбому я свого часу написав цикл есеїв-мініатюр», - зауважив письменник.

Друга подія, яка відбудеться у п'ятницю, 22 квітня, о 19:00 - це зустріч під назвою Milstein Meets Izdryk. Андрухович вирішив звести у діалозі Олександра Мільштейна - російськомовного письменника і художника родом із Харкова, що нині живе у Мюнхені, з письменником і художником Юрком Іздриком.

У неділю, 24 квітня, відбудеться заключна подія проекту - це «Звізда Абсент. 30 років потому».

«Ми торкаємося теми Чорнобиля, катастрофи, яка сталася 26 квітня. Я хотів би, щоб про це явище говорили молоді українські письменники. Це буде зустріч з Тетяною Майбородою та Маркіяном Камишем», - сказав Андрухович. Він уточнив: молода авторка читатиме уривки про Зону зі своїх неопублікованих творів, а Камиш - зі своєї книги «Оформляндія, або Прогулянка в Зону».

На завершення Андрухович, трохи порушивши хронологію, анонсував четверту подію. На неї він запросив 21 квітня.

«О 18-ій годині відкриється таємничий об'єкт - чорний бокс, який на час Книжкового Арсеналу носитиме назву «Каrbidarium», і в ньому нон-стоп відбуватиметься показ найновішого твору, який підготували музиканти польського гурту «Каrbidо». Цей твір тривалістю 13 хвилин - зібрання всіляких уривків із моєї з «Каrbidо» уже понад десятилітньої співпраці. Це буде своєрідною передмовою до двох наших з «Каrbidо» ювілейних концертів. Ми відзначаємо 10-річчя першого альбому і зіграємо два концерти - в Одесі 26 квітня і в Києві 28-го», - поінформував Андрухович.

Поза тим, як значиться в програмі фестивалю, в суботу, 23 квітня, о 16:00 розпочнеться подіумна дискусія «Письменники та книгарні: історії кохання», в якій він також візьме участь. А в неділю, 24 квітня (16:00 - 16:45), відбудеться поетичний Must-Read - читання віршів знакових поетів ХХ століття сучасними знаковими поетами. Серед інших - і Андруховичем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-