Міжнародна премія Франка оголосила номінантів

Міжнародна премія Франка оголосила номінантів

Укрінформ
Імена перших лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка стануть відомі цього серпня у Відні. Сьогодні вже відомі 10 номінантів - по 5 у двох номінаціях, що претендуватимуть на перемогу.

Про це заявив у четвер на прес-конференції в Укрінформі директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус.

"Міжнародний фонд Івана Франка завершив прийом документів на Міжнародну премію імені Івана Франка 2016 року. Премія має дві номінації - за внесок у розвиток україністики, за вагомий особистий внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук. Будуть сформовані номінаційні комітети з п'яти дисциплін: україністика, історія, літературознавство, етнографія і культурологія, до яких увійдуть по 5 вчених з університетів світу. З визначених ними робіт Міжнародна експертна рада має вибрати по три кращі і передати в Міжнародне журі. Воно буде засідати з 5 по 8 серпня у Відні, й у Відні будуть оголошені лауреати премії у двох номінаціях. Нагородження відбуватиметься у Дрогобичі 27 серпня - у день народження Івана Франка", - зазначив Ігор Курус, додавши, що премія стане щорічною.

За його словами, премія є не державною, а громадською. Преміальний фонд формується за рахунок благодійників, і в 2016 році він становить 500 тисяч гривень. Одна з вимог - професійна компетентність і міжнародний рівень наукових досліджень. Роботи мають подаватися від наукової установи. 

"Міжнародна премія імені Івана Франка - це єдина премія в світі, яка об'єднує всі соціально-гуманітарні науки і має шанс стати найпочеснішою нагородою у цих дисциплінах поряд з премією Нобеля. Будемо сподіватися, що так і станеться", - наголосив Роланд Франко - голова правління Міжнародного Фонду Івана Франка.

Ярослав Гарасим - член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Львівського національного університету ім. І.Франка - поніформував, що на премію до 1 квітня було подано 14 наукових робіт від учених з України, Іспанії і Грузії. З них відповідають вимогам 10 робіт.

У номінації "Україністика" за першу премію імені Івана Франка конкуруватимуть: Тетяна Огнєва (Київ). Монографія "Театр і кіно у контексті мистецтвознавчих концепцій початку ХХ століття"; Роман Горак (Львів). Книга "Бажав я для скованих волі...Біографія Івана Франка"; Євген Нахлік (Львів). Монографія "Перелицьований світ Івана Котляревського: текст-інтертекст-контекст"; Авторський колектив: Корнійчук В.; Кравець Я.; Сабадуха В.; Якубув А. (Валенсія, Іспанія). Книга "Іван Франко. Українське перо іспанських класиків"; Василь Чернець, Валерій Бітаєв (Київ). "Українська енциклопедія етномистецтвознавства та етнокультури".

У галузі соціально-гуманітарних наук: Вікторія Дуркалевич (м. Дрогобич). Монографія "У пошуках наративної ідентичності: індивідуальний міф у творах Івана Франка, Анджея Хцюка і Бруно Шульца"; Ростислав Конта (м. Київ). Монографія "Етнологічні дослідження в науковому товаристві імені Шевченка у Львові (1892-1940 рр.): історіографія"; Авторський колектив: Юрій Макар; Михайло Горний; Віталій Макар; Анатолій Салюк (м.Чернівці). Тритомна монографія "Від депортації до депортації. Суспільно-політичне життя холмсько-підляських українців (1915 - 1945 рр.). Дослідження. Спогади. Документи"; Поліна Герчанівська (м. Київ) "Культурологія: термінологічний словник"; Любомир Гузар (Львів). "Андрій Шептицький Митрополит Галицький (1901-1944) провісник екуменізму".

"Кардинал Любомир Гузар - найвідоміший з усіх номінантів, людина найвищих моральних цінностей, член групи "Першого грудня" - представив за поданням Львівського нацоінального університету імені Івана Франка дуже і дуже потужну за змістом книгу. Надзвичайно прикметно, що ця праця стосується екуменізму як основи для єднання Української церкви", - наголосив Володимир Бугров - член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Київського університету ім. Т.Шевченка.

Він висловив переконання, що тріада з номінаційного комітету, Міжнародної експертної ради,  Міжнародного журі дозволить уникнути будь-якого суб'єктивізму і премію буде присуджено справді за найкращі праці.

"Це - певне зобов'язання і правління фонду, і всіх, хто бере в цьому участь, тому що премія - перша, рік - ювілейний, і ми мусимо показати високий рівень об'єктивності, клас гри, щоб ця премія вже далі мала якнайширше визнання", - підкреслив він.

У 2016 році відзначається 160 років від дня народження Івана Франка (27 серпня) та 100 років від дня смерті (28 травня).   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-