Пам’ятник «Руській трійці» відкрили в Івано-Франківську

Пам’ятник «Руській трійці» відкрили в Івано-Франківську

Укрінформ
В Івано-Франківську відкрили пам’ятник «Руській трійці», споруджений за кошти обласної громади. Місцеві краєзнавці зібрали на монумент 175 тис. грн і присвятили його відкриття 180-річчю від часу утворення гуртка «Руська трійця».

Про це повідомив кандидат історичних наук, почесний житель Івано-Франківська та заслужений працівник культури Богдан Гаврилів під час відкриття пам’ятника.

«Міська рада ухвалила рішення про відкриття пам’ятника "Руській трійці" ще в 2010 році. Втім, грошей виділити не змогла. Тому ми вирішили збирати благодійні внески. Нам вдалося залучити 175 тис. грн від людей, тоді як кошторис пам’ятника становить 200 тисяч гривень. Митці поставились до нас поблажливо і розпочали роботу», - сказав Гаврилів.

Ідея відкриття пам’ятника належить краєзнавцям міста. Сім років тому вони прагнули вшанувати Івана Вагилевича, який свого часу навчався в Станіславській гімназії. Містобудівна рада Івано-Франківська запропонувала поставити пам’ятник усім діячам «Руської трійці». Через відсутність коштів краєзнавці оголосили патріотичну акцію та закликали громаду Прикарпаття звести пам’ятник методом народної будови. Нині цей пам’ятник місцева влада називає «взірцем вияву високої громадянської свідомості».

Автор пам’ятника - прикарпатський скульптор Володимир Довбенюк. Монумент створений з бетонної суміші, тонованої в колір граніту.

Нагадаємо, «Руська трійця» - літературне угруповання, яке було створене в Галичині наприкінці 1820 року і яке пов’язують з національно-культурним відродженням на території Західних земель України. Гурток очолювали Маркіян Шашкевич, Яків Головацький та Іван Вагилевич. Істотною заслугою «Руської трійці» називають видання альманаху «Русалка Дністровая». Гурток припинив свою діяльність 1843 року, після смерті Шашкевича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-